Цена на газ: с 1 мая население переведут на годовые контракты. Как это работает? Разбор
Коллаж: Алина Подлесная/LIGA.net

Що трапилось

7 квітня Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) затвердила умови річного контракту на продаж газу населенню, який запрацює вже 1 травня і діятиме до 30 квітня 2022 року. 

Якою буде ціна на блакитне паливо, чи зможе споживач після введення річного контракту змінити постачальника газу та як взагалі виникла ідея створити подібний продукт?

Ці запитання LIGA.net поставила Ользі Бабій, членкині НКРЕКП. Нижче – її пояснення. 

Як і чому з'явилась ідея ввести річний контракт на постачання газу

Ідеологія запуску ринку газу полягала в тому, що постачальник буде пропонувати споживачу постійну ціну та попереджати його заздалегідь, коли ціна на газ буде змінена. Наприклад, 25 числа кожного місяця.

Тоді споживач зможе порівнювати ціни і обирати кращий для себе варіант. Але виникли проблеми. Споживачі, як виявилось, взагалі не були готові до запуску ринку: не знали ані своїх прав, ані своїх можливостей. Не знали, як змінювати постачальника.

Фактично це зробило їх незахищеними від зловживань – як з боку постачальників газу, так і – так званих облгазів.

Так і сталося. Розпочався опалювальний сезон і деякі постачальники задерли ціну. Ми це виявили. За останні три місяці регулятор провів понад 300 перевірок, кінцевим результатом яких були штрафи та позбавлення ліцензій.

Але самих штрафів та перевірок недостатньо – більшість споживачів все одно залишаються мало проінформованими. 80% домогосподарств в Україні все ще не знають, що можуть змінювати постачальника газу.

Отже виникла ідея створити і зробити обов’язковим річний контракт. Він дасть змогу споживачу прогнозувати свої витрати і захистить від зловживань.

Як працюватиме річний контракт: що треба знати та які є ризики

Річний контракт запрацює з 1 травня і діятиме до 30 квітня 2022 року. Протягом цього часу споживачі будуть платити за газ фіксовану ціну, яку визначить постачальник газу. При цьому в продовж річного контракту постачальники зможуть змінювати ціну, однак тільки в сторону зменшення.

Річну ціну на газ, відповідно до нашої постанови, постачальники газу мають оголосити 25 квітня – за п’ять календарних днів до дня постачання перших кубометрів.

Перехід на річний контракт відбудеться автоматично. Споживачу нічого не треба буде робити. Річний контракт він отримає за замовчуванням. Але є нюанси. Якщо домогосподарству не сподобається пропозиція свого постачальника, він може піти до іншого – також на річний контракт.

Така опція існує. Крім того, споживач зможе відмовитись у будь-який момент від річного контракту і перейти на місячний або квартальний. І дійсно в деякі місяці, наприклад влітку, ціна газу за місячним контрактом може бути вигіднішою, ніж за річним.

Але в такому разі споживач залишиться на місячному контракті до кінця квітня. І йому буде складно отримати річний. Це своєрідний компроміс: таким чином постачальники захищені від спекуляцій.

Тому, обираючи між річним і місячним контрактом, слід враховувати, що газ традиційно падає в ціні влітку і різко зростає взимку.

Річний контракт – українське ноу-хау чи світова практика?

Річні контракти вже давно працюють в країнах Євросоюзу. І достатньо успішно. Тому рішення НКРЕКП – не ручне регулювання ціни на газ. Постачальники будуть пропонувати ринкові ціни, які самі розрахують на основі своїх контрактів, запасів і можливостей.

У країнах ЄС працюють різні моделі річних контрактів. Але ми не можемо порівнювати нашу модель з моделлю Європи, тому що наші газові ринки перебувають на різних етапах розвитку.

Наш роздрібний ринок газу все ще не розвинений. Тоді як в країнах Євросоюзу – навпаки. Наприклад, в ЄС ціни на газ не регулюються вже понад 10 років. А у нас – всього дев’ять місяців.

Річний контракт – важливий крок, який допоможе роздрібному ринку розвиватися. Впевнена, що конкуренцію він не заморозить. Вже зараз між постачальниками газу відбувається шалена війна за споживача. І вона триватиме.

Тільки з серпня 2020 року до квітня 2021-го близько 1 млн домогосподарств змінили постачальника.

Бонус від LIGA.net: що буде з цінами на газ?

Ольга Бабій не наважилась спрогнозувати, якою буде ціна на газ для населення з травня за річним контрактом. Однак, за даними LIGA.net, до травня наступного року пропозиції близько 60 постачальників газу для домогосподарств коливатимуться від 7 до 8 грн за кубічний метр. І у кожного вона буде різна. 

Але водночас майбутні ціни не надто відрізнятимуться від сьогоднішніх. У квітні більшість постачальників газу, незважаючи на критичне ставлення до рішення Кабінету міністрів обмежити ціни на газ у лютому, залишили свої пропозиції на березневому рівні – від 6,99 до 8,85 грн за кубічний метр.

Цена на газ: с 1 мая население переведут на годовые контракты. Как это работает? Разбор
Цены на природный газ в апреле (Фото – ГазПравда)

Читайте також: Якою буде ціна на газ і як її регулює Зеленський. До чого тут РНБО, Фірташ і Нафтогаз

Це пов'язано з тим, що постачальників газу "попросили" не підвищувати суттєво вартість блакитного палива для населення поки не запрацюють річні контракти, розповів високопоставлений співрозмовник з оточення президента Володимира Зеленського.

Єдине, що поки складно спрогнозувати, що буде з цінами на газ для населення в Україні з травня 2022 року.

Бабій прогнозує два сценарії. Перший – постачальники знову повернуться до місячних контрактів і запропонують річну ціну вже ближче до опалювального сезону. Другий – практика річних контрактів продовжиться і у споживачів буде змога надалі прогнозувати свої витрати на газ.