По мірі наближення дати запровадження нової моделі ринку електроенергії, дискусія про неготовність нової інфраструктури та необхідності переносу стає все більш жвавою.

За останній час, про необхідність переносу впровадження нового ринку висловилося багато експертів, учасників ринку та навіть наші міжнародні партнери, що активно підтримували нову модель. Тим не менше, прихильники нового ринку серед українських політиків роблять усе можливе, щоб ринок "стартував" вчасно, з першого липня. Однак, на мою думку, такий ранній старт може виявитися фальстартом, який здатен поховати усю ідею нового ринку, не зважаючи на те, поганою чи хорошою вона є для українців. 

Отож, я впевнений, що ведення в дію нового ринку електроенергії з першого липня є вигідною тільки противникам цього ринку: 

1. Імовірно, запровадження ринку при неповній готовності інфраструктури і нормативної бази призведе до небезпечних перекосів, про які так багато говорять опоненти вчасного запровадження ринку (включаючи такі поважні інституції, як ЄС, ЄБРР та Світовий Банк). 

2. Неефективність нового ринку зробить йому жахливу репутацію. При правильній медіа-кампанії противників нового ринку, цією реформою дуже скоро почнуть лякати дітей (ще більше, ніж нині лякають земельною реформою). Усілякі небезпеки примусять депутатів в терміновому порядку відмінити та відкласти на невизначний час запровадження нового ринку. 

3. І тоді він вже новий ринок не запровадиться ніколи:

  • Очевидно, що в команді Зеленського ідея нового ринку не є популярною (варто лише побачити позицію Коломойського, Геруса, Баканова). Дуже імовірно, що збільшення впливу цієї команди в наступному парламенті призведе до того, що або новий ринок буде повністю відмінений, або його правила будуть суттєво переглянуті не на користь нинішніх прихильників нового ринку (таких, як ДТЕК).
  • Сильною стороною прихильників нового ринку є беззаперечна підтримка з боку ЄС та інших західних партнерів України, які наполягають на його запровадженні. Сьогодні опонентам нового ринку сперечатися важко з ЄС чи Світовим банком. Але якщо новий ринок зазнає краху в усіх на очах, у наших західних патнерів залишиться дуже мало аргументів, щоб вимагати його запровадження у якійсь там близькій перспективі. 

Тому мене дещо дивує позиція ярих прихильників реформи оптового ринку (той самий ДТЕК) та їх партнерів у Верховній раді, які блокують розгляд питання про перенесення дати запровадження ринку, як про те вже в один голос просять наші західні партнери. Адже немає нічого більш небезпечного для тієї реформи, як її провал на старті.