Завершується 2020-й рік – складний і непередбачуваний. Цього року країна пережила немало потрясінь: коронакризу, карантин, осінні місцеві вибори і запуск відкладених реформ в енергетиці та сфері комунальних послуг. Далі – про зміни на ринку газу, електроенергії та ЖКП.

Газ

Цього року найбільше пощастило роздрібному ринку природного газу. Низькі ціни у Європі протягом весни-літа 2020 року спонукали уряд з 1 серпня 2020 року таки не продовжувати дію ПСО (пільгових цін на газ для населення – Ред.) для побутових споживачів (дія ПСО продовжується для підприємств теплокомуненерго – ціна місяця визначається з урахуванням змін котирувань (цін) на європейському газовому хабі TTF).

Рішення про перехід на ринкову ціну на газ було ухвалено ще в 2015 році законом "Про ринок газу". При цьому з того часу і до серпня її змінювали, "рубаючи собаці хвоста частинами" — ціна була прив’язана до ринкових в Європі, але все одно визначалась урядовою формулою.

Найбільш знаковою подією для населення у 2020 році стало відкриття роздрібного ринку газу з серпня місяця. На сьогодні українцям пропонують свої послуги понад 50 компаній, при чому – є як місячні ціни (змінюються сезонно і залежать від ситуації на європейських газових хабах), так і комплексні пропозиції – на 3,6,12 місяців.

Відрізняються і умови – передоплата, оплата рівними частинами тощо. При чому, нові компанії, переважно, пропонують нижчі ціни, ніж традиційні газзбути. Так як НКРЕКП напередодні запуску ринку спростила процедуру зміни постачальника, зробивши її подібною до зміни, наприклад, інтернет-провайдера, то українці можуть легко обирати найкращий для себе варіант.

Логічно, що з настанням холодів ціни на природний газ почали зростати, хоча вони досить сильно відрізняються в різних постачальників і коливаються від 6,99 до 10,8 грн за кубометр.

НКРЕКП також змінила методику формування тарифів на розподіл природного газу, розділив газову платіжку споживача на дві – окремо постачальнику за газ, окремо – за доставку (розподіл) облгазу. Тарифи на розподіл тричі зросли за 2020 рік – в середньому в два рази з початку року.

Електроенергія

Під кінець року уряд наважився прийняти рішення, про критичну необхідність якого говорили в експертних колах протягом останніх років. Проте більшість українців вірила в політичний популізм та обіцяні дешеві енергоносії.

Мова йде про скасування тарифу в 90 коп/КВт-год за використання перших 100 КВт-год електроенергії. Тепер встановлена єдина ціна для населення – 1,68 грн/КВт-год, вона буде діяти до кінця березня 2021 року.

Очевидно, це – перший етап для вирівнювання цін для населення і бізнесу. Річ у тім, що протягом багатьох років бізнес сплачував і за себе, і доплачував за населення, яке мало занижені тарифи.

Останні роки функцію донора виконує НАЕК Енергоатом, який продавав електроенергію для населення за ціною 1 коп/КВт-год. Як відомо, кінцевий тариф включає ще також вартість транспортування електроенергії магістральними та розподільчими електромережами.

Теплопостачання

В Україні за роки незалежності централізована система теплопостачання нещадно експлуатувалася, проте майже не оновлювалася. Грошей на її модернізацію в країні ніколи не знаходилося, попри постійне підвищення тарифів.

Тому на даний час система є зношеною на дві третини. Про реальний стан теплових мереж красномовно свідчать аварії, які з часом почастішали, стали більш масштабними та небезпечними.

Очевидно, що всі необхідні кошти в тариф закласти неможливо, так як він стане непідйомним, проте для того, щоб підприємства могли залучати інвестиції на оновлення мереж, вони повинні бути фінансово стабільними.

Протягом 2020 року тарифи на тепло залишалися незмінними (у першій половині року протягом опалювального періоду переважна більшість підприємств здійснювала перерахунок споживачам у зв’язку з тим, що фактичні ціни на газ були нижчими, ніж передбачені у тарифі).

Так як питання модернізації інфраструктури залишилося невирішеним, зростають ціни на газ (який становить близько 80% у структурі тарифу на тепло), на його доставку, то, очевидно, у 2021 році нас очікує підвищення вартості гігакалорії.

Енергоефективність

У 2020 році уряд виділив критично мало грошей на державну програму "теплих кредитів", яка в умовах коронакризи, коли в українців різко впали доходи, сприяла провадженню доступних енергоефективних заходів в багатоквартирних та індивідуальних будинках.

Для ОСББ запрацював Фонд Енергоефективності, який поступово спрощує свої процедури. На сьогодні до нього подано понад 300 заявок, однак реалізовано (завершено) всього кілька проектів.

Для того, щоб Фонд став доступним для масового споживача, він повинен створити "надлегкий пакет" за аналогією "теплих кредитів". Адже енергоефективність – це найбільш дієвий інструмент для споживача вдвічі зменшити свою платіжку за тепло, а державі – зекономити енергоресурси.