НАК Нафтогаз України відмовився взяти в борг на зовнішніх ринках $500 млн на шість років під майже 9%. Очевидно, що ставка, за якою інвестори були готові дати кошти, виявилася занадто високою для держкомпанії.

Якщо брати до уваги той рівень ставок, який був на ринку по шестирічній єврооблігації Нафтогазу до оголошення про випуск нового схожого за "довжиною" боргу 14 жовтня (близько 8,20%), можна було очікувати, нові облігації будуть випущені за ставкою в районі 8,5% (тобто на 0,2 – 0,4 відсоткові пункти вище ставки схожого старого боргу – в залежності від "переконливості" представників компанії у розмовах з потенційними інвесторами), а в ідеалі -  десь 8,3% (якщо новина про новий випуск дуже сильно порадує кредиторів, і ставки за старим боргом знизяться).

Нафтогаз не разместил евробонды на $500 млн. Виноват ли в этом главный налоговик Любченко

Однак, як ми знаємо, станом на 19 жовтня, інвесторів на $500 млн нового боргу набралося лише за ставки 8,95%. 

Нафтогаз звинувачує в цьому голову Державної податкової служби Олексія Любченка, який повідомив в інтерв’ю Інтерфаксу про можливі претензії до Нафтогазу на 35 млрд грн: "Але, дізнавшись про претензії податкової, інвестори зрозуміли, що, зайнявши гроші, монополія може витратити їх на повернення боргу державі та ніколи їм [інвесторам] не повернути".

Дуже дивне пояснення.

По-перше, більшість грошей з нової позики (до $350 з $500 млн) Нафтогаз мав намір одразу витратити на погашення раніше отриманих позик.

По-друге, Нафтогаз, станом на кінець червня, мав на балансі 53 млрд гривень готівки, чого більш ніж достатньо для того, щоб вирішити свої податкові питання (якщо вони і виникнуть) і не збанкрутіти.

По-третє, те що Нафтогаз віддає більшість зароблених і позичених грошей державі (а не інвестує їх в розвиток), ніколи не бентежило інвесторів/кредиторів.

Нафтогаз не разместил евробонды на $500 млн. Виноват ли в этом главный налоговик Любченко

Ну і по-четверте, схоже, що зовсім не інтерв’ю головного податківця країни налякало інвесторів.

Це видно з графіка дохідності того самого шестирічного євробонда Нафтогазу, який, очевидно, є мірилом реакції фондового ринку на все, що відбувається з компанією.

На ньому ми бачимо, що:

- Старий шестирічний борг Нафтогазу став "дорожчати" одразу після оголошення про випуск нових облігацій 14 жовтня (причина – імовірно сама ідея такого випуску збентежила чи навіть обурила кредиторів). І вже на ранок 19 жовтня, сподіватися на ставку за новим боргом нижче 8,6% було би дуже оптимістично.

- Найбільш різке "подорожчання" старого боргу сталося 19 жовтня, але ще до публікації інтерв’ю Любченка (після – борг навіть трохи "подешевшав"). Цікаво, що подорожчання співпало з появою інформації про те, що новий борг Нафтогазу, імовірно, матиме ставку від 9% до 9,25%.

Нафтогаз не разместил евробонды на $500 млн. Виноват ли в этом главный налоговик Любченко