Глобальне поширення COVID-19 спричинило ситуацію невизначеності, волатильності та економічних збурень протягом перших дев'яти місяців 2020 року. Пандемія призвела до значних несприятливих наслідків для світової економіки і продовжує впливати на попит та ціни на газ.

До всього, цього літа ціни на газ в Україні були рекордно низькими.

Такі непрості умови роботи вплинули і на фінансові показники НАК Нафтогаз України. За дев'ять місяців 2020 року збитки компанії зросли до 17 млрд грн порівняно з прибутком у 12,9 млрд грн за такий же період 2019 року.

Втім, якщо виключити з результатів минулого року діяльність з внутрішнього транспортування та транзиту газу, ми отримаємо більш коректне порівняння. Збитки за третій квартал цього року становлять 5,5 млрд грн, в той час як третій квартал минулого року при такому порівнянні теж показував би  збиток в 4,8 млрд грн.

Щоправда, низький попит і ціни на газ не повністю пояснюють причину втрат компанії.

1 серпня 2020 року більшість зобов’язань щодо продажу газу в рамках механізму публічних соціальних обов'язків (ПСО) були скасовані. Вже сьогодні українські споживачі газу можуть вільно переходити від одного постачальника газу до іншого та отримувати вигоду від ринкових цін. 

Нафтогаз також пропонує газ усім збутовим компаніям. Однак блакитне паливо постачається посередникам за умови: передоплата або гарантія платежу. 

Врешті-решт, їхні клієнти є дисциплінованими платниками з рівнем платежів, який наближається до 100%. Було би логічно, щоб збутові компанії, своєю чергою, платили Нафтогазу.

Проблема полягає в тому, що поставки газу, здійснені Нафтогазом ще в рамках механізму ПСО до 31 липня, просто не оплачуються. Це створює для компанії серйозну проблему. Борг газозбутових компаній зараз складає приголомшливу суму в 23,5 млрд грн. Це гроші, які могли б отримати українські громадяни через дивіденди, якби газові збутові компанії сплатили свої борги. 

Збиток Нафтогазу у 2020 році, швидше за все, перетворився б на прибуток, оскільки нам більше не потрібно було б нараховувати резерви на ці непогашені борги. 

Втім реакція компанії на кризові явища є більш повною і не обмежується вирішенням питання проблемної заборгованості. Ми активно здійснюємо процеси трансформації компанії і  підвищуємо ефективність її роботи. 

Наприклад, запровадили новий підхід до закупівель, з більшою прозорістю, стандартизованими процедурами та ефективнішими процесами. 

Управління ланцюгами поставок (SCM) тепер передбачає категорійний менеджмент. Спеціально створена команда категорійних менеджерів відповідатиме за закупівлі протягом усього життєвого циклу продукції: від розробки стандартів до фізичної доставки на об'єкт. 

У тісній співпраці з менеджерами з планування, які надають зведений перелік товарів для закупівлі, категорійні менеджери оптимізують запаси, мінімізують дефіцит, опікуватимуться умовами зберігання та транспортування газу, а також забезпечать відповідну якість придбаних товарів. Ця нова система дозволить скоротити витрати компанії на закупівлі на 10-15%. 

Ми також продовжуємо покращувати дисципліну в питанні управління капіталом. Скоротили капітальні видатки майже на 50% – до 12 млрд грн порівняно з аналогічним періодом минулого року. Економія була досягнута завдяки фокусу на вартості, яку приносять інвестиції. Ми обирали лише найкращі проекти. 

Завдяки всім цим крокам вже незабаром Нафтогаз зможе повернутися до прибутковості. З важливим застереженням: це не буде зроблено за рахунок народу та держави. 

Нафтогаз продає газ приватним домогосподарствам за найбільш конкурентною ринковою ціною: на 2 грн за кубічний метр менше, ніж править регіональна мережа газзбутів, якій на сьогодні належить 70% ринку газу для населення. 

Компанія залишається найбільшим наповнювачем державного бюджету та  є відповідальними за 11% доходів скарбниці станом на жовтень 2020 року.