Польща завдала потужного удару по німецьких і європейських у цілому посіпаках путінських газових потоків! Суд Європейського Союзу відхилив скаргу Німеччини на польські правові дії по обмеженню використання газопроводу-відводу (OPAL) від Північного потоку-1 (OPAL з'єднує Північний потік з системою газопроводів Західної Європи. – Ред.) відповідно до чинного енергетичного законодавства ЄС. 

Якщо винести за дужки історію суперечки та юридичну казуїстику, це рішення означає, що існуючий Північний потік-1 (ПП1) може використовуватись тільки на 50% потужності. Ухвала Суду ЄС кладе край польсько-німецькій суперечці, яка триває з 2016 року.

Газпром останніми роками пафосно відзначав, що він використовує ПП1 не на 100%, а значно більше. Так, наприклад, у 2020 році було протранспортовано 59,2 млрд куб.м газу при проектній потужності в 55 млрд, тобто 107,6%. Відтепер має бути тільки 50% 

Показово, що в ухвалі Суд ЄС прямо відзначив, що відповідно до статті 194 (1) TFEU (Treaty on the Functioning of the European Union, Договір про функціонування ЄС) політика Європейського Союзу в енергетиці має на меті діяти в дусі солідарності між державами-членами, забезпечити функціонування енергетичного ринку та безпеки енергопостачання в ЄС. Суд зазначає, що принцип солідарності є основним принципом права ЄС (!).

Це рішення автоматично тягне аналогічні наслідки і для Північного потоку-2. Але, звісно, не потрібно мати ілюзій стосовно того, що російсько-німецький тандем припинить зусилля по нищенню енергетичної солідарності ЄС і з пошуку нових варіантів в обхід законодавства ЄС.

Отже, польська сторона не зупинялась у своїх зусиллях з приведення функціонування ПП1 у відповідність до законодавства ЄС. Солідарними з польськими були дії Литви та Латвії, як країн-членів ЄС. Також і український Нафтогаз доклав своїх зусиль, хоча його можливості вплинути були скромними, бо Україна не є членом ЄС.

Тому тепер потрібно спільними польсько-українсько-литовсько-латвійськими зусиллями продовжити протидіяти ПП2 тут в Європі. 

На тому березі Атлантики теж не все втрачено. Припускаю, що сьогодні фрау Ангела Меркель буде не така радісна, як на фото Газпром-шоу з пуску ПП1 у 2011 році. Перед зустріччю з "дядечком Джо" Суд ЄС нагадав їй про верховенство права! 

Отже, ще не вмерла Європи ні сила, ні воля.

Оригінал