Зараз дуже хороший час для інвестицій у газовидобувну галузь. Пам’ятаю, як у 1997 році ціна на нафту досягла $10 за барель. Це призвело до скорочення інвестицій. Для порівняння, сьогодні ринок нафти та газу є абсолютно іншим.

Газ є важливим видом палива у Європі. Він має низький рівень викидів CO2, тому його вважають пріоритетним перехідним паливом. Європа залежатиме від газу ще протягом десятиліть. Отже, прогноз попиту є високим, а через дуже високі ціни, інвестиційні перспективи є також дуже привабливими.

Такий рівень цін, ймовірно, залишаться й надалі. Поставки газу, а особливо скрапленого природного газу (СПГ), обмежені. Ціни на СПГ, здебільшого в Азії, пов'язані з цінами на нафту, знову виросли до приблизно $75 за барель. Отже, Європа або імпортує дуже дорогий СПГ, або газ, що подається по трубопроводу з Росії. Росія добре розуміє таке співвідношення і не має жодних стимулів знижувати ціни. Тож імпорт СПГ продовжить бути драйвером високих європейськими цін на газ на середньо- та довгострокову перспективу.

Читайте также: Нафтогаз будущего, монополия Фирташа и отношения с Витренко. Интервью с Отто Ватерландером

Україна – це місце, де ми можемо бачити як отримати вигоду від сильнішого ринку. Хочу звернути увагу на її недостатньо вивчений потенціал. Це важливо не лише для України, а може навіть вплинути на Європу.

По-перше, Україна має величезні резерви, які чекають на те, щоб їх відкрили та почали з них видобуток. Технічні експерти це вже визнають. Про це також свідчить ріст видобування незалежними газовидобувними компаніями в країні: після отримання нових ліцензій вони майже без винятку демонструють зростання власного видобутку. Тож гра полягає у видачі та розробці нових ліцензій.

Процес ліцензування наразі впорядкований урядом та прозорий. Компанія Нафтогаз, яка є рекордсменом в країні з видобування, нарешті отримала нові ліцензії. Це дозволить їй значно наростити видобування газу в Україні у найближчі роки. 

По-друге, інвестиції є фінансово вигідними. Ціни хороші. Фіскальні та комерційні умови в Україні є привабливими для розвідки та розробки запасів газу. При підтримці прискореного зростання видобутку, інвестиції у розвідку та видобування є рентабельними. Існуючий видобуток приносить високий прибуток, рентні платежі для держави та кошти для подальших капіталовкладень. А нові інвестиції вже сьогодні окупаються приблизно за половину ринкової ціни!

По-третє, міжнародні гравці знову починають виявляти інтерес до України. Стратегія Нафтогазу передбачає, що з його новими ліцензіями потрібно близько $25 млрд для того, щоб зробити Україну незалежною від імпорту. Як позитивний момент, Україна може навіть експортувати газ та конкурувати з СПГ та Росією в Європі у майбутньому.

Міжнародні партнери важливі – вони можуть профінансувати понад 50% інвестицій протягом цього періоду. На думку компанії KPMG, сектор видобутку газу може стати каталізатором економічного розвитку країни.

Враховуючи всі три вищезазначені пункти, потенціал України є реальним. Багато перешкод для зростання наразі усунуто. Країна має можливість вийти з тіні сумнозвісної програми 20/20, втілити справжні зміни та збільшити видобуток газу у найближчі роки.

Нафтогаз трансформується, щоб взяти на себе провідну роль у зростанні видобутку: залучення партнерів, формування компетентності, вдосконалення інвестиційних процесів. Наші оцінки капіталовкладень відповідають міжнародним стандартам з червня 2020 року, базуючись на дисконтованих грошових потоках та враховуючи геологічні ризики або так звану "ймовірність успіху", яка визначає непевності, з якими ви стикаєтесь на глибині 3-5 кілометрів. Наш портфель інвестицій у розвідку та видобування є фінансово привабливим та вигідним. Наша базова вартість є досить низькою порівняно з іншими країнами. Тому ми очікуємо високих доходів та прибутків по наших капіталовкладеннях. Це хороша новина для країни, компанії, а також для (залучення) партнерів.

Враховуючи усі можливості та обмежений інвестиційний капітал, інвестиціям з надійними економічними розрахунками повинен надаватися пріоритет – вони окупляться швидше за інші. Для міжнародних партнерів це актуально – інвестори та акціонери віддають перевагу проектам, які окуплять інвестиції в них до 2040 року, або найпізніше до 2050 року.

Зараз Україна пропонує багато можливостей для інвесторів та зростання видобутку. Настав час діяти та йти вперед більш рішуче. Немає часу на розкачку.