270 млн евро и "вершина айсберга". За что задержали экс-главу Укравтодора Новака
Славомир Новак

Поляк Славомір Новак почав працювати главою українського Державного агентства автомобільних доріг України у жовтні 2016 року. А вже у грудні, за версією правоохоронців, потрапив до уваги слідчих НАБУ. При цьому йому вдалося пропрацювати на посаді аж до осені 2019 року - Новак став єдиним із запрошених урядом іноземців, що протримався на керівній посаді так довго.

У чому його тепер звинувачують?

Ранкове затримання

В понеділок, 20 липня, колишнього міністра транспорту Польщі, а згодом очільника Укравтодору затримало Центральне антикорупційне бюро Польщі. Його підозрюють в корупції та управлінні організованою злочинною групою.

Також затримано колишнього командира військової частини GROM № 2305 Даріуша Завадка та ще одного бізнесмена із Гданська. За даними правоохоронців, вони також входили до злочинної групи.

Українські Національне антикорупційне бюро (НАБУ) та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) заявили, що затримання стало частиною міжнародної спецоперації між антикорупційними органами обох країн. 

"Це - перший в історії України випадок, коли особливо тяжкий корупційний злочин викрито зусиллями міжнародної спільної слідчої групи", - зазначили в НАБУ.

В Україні в цей час також почались обшуки в зв’язку із цією справою, зокрема, НАБУ обшукало офіси Укравтодору. 

У САП повідомили, що наразі на території Польщі та України тривають понад 55 обшуків, які було розпочато одночасно зранку. За їх результатами буде вирішено питання про притягнення до відповідальності інших осіб. 

В Україні підозру направили ще одному учаснику змови (іноземцю), слідчі також готують вручення підозри громадянці України.

У чому звинувачують колишнього керівника Укравтодору

За словами директора НАБУ Артема Ситника, Новак нібито брав хабарі в українських автодорожніх компаній за продовження термінів ремонту доріг.

А діяльність злочинної організації, про яку йдеться у справі, "була скерована на розкрадання коштів міжнародних організацій, які виділяли кошти для ремонту доріг в Україні".

При цьому підозрювати Новака та розслідувати його діяльність, слідчі почали за місяць після вступу ним на посаду - у грудні 2016 року, зазначили в САП.

“Колишній в.о. голови Укравтодору з використанням свого службового становища вживав заходів щодо отримання для себе і для третіх осіб неправомірної вигоди", - розповіли у САП.

Один із епізодів стосувався будівництва доріг на території України, коли українські компанії виконували будівництво, але з тих чи інших причин не могли виконати його до кінця у відповідні строки, тож Новак висловлював пропозиції, що за певну винагороду він "вирішить" їхні проблеми щодо продовження договорів, уникнення штрафних санкцій. 

Складність розслідування полягала у тому, що злочинні дії чинились на території України, й фактично закінчились, а вигода отримувалась вже на території іншої держави, пояснили в САП.

"Спосіб був специфічний, коли на території Польщі створювалось підприємство, і за рахунок неправомірної вигоди, яка передавалась або через треті юрособи, або готівкою, ці кошти поповнювали статутний капітал цього підприємства”, - розповіли у відомтсві.

У такий спосіб легалізовували кошти.

Інший епізод - Новак пропонував створити одне спільне підприємство на території Польщі, з одним із міжнародних підприємств, яке здійснює будівництво доріг, пропонував свої послуги щодо сприяння, але за умови, що 50% статутного капіталу компанії буде надано його людям. Після завершення роботи в України Новак планував очолити або увійти у наглядову раду компанії, заявили на брифінгу.

Голова НАБУ зазначив, що це "лише вершина айсберга". "Сума тендерів, яка відпрацьовується, складає 270 млн євро", - додав Ситник.

"Спосіб був специфічний, коли на території Польщі створювалось підприємство, і за рахунок неправомірної вигоди, яка передавалась або через треті юрособи, або готівкою, ці кошти поповнювали статутний капітал цього підприємства”, - свідчить розслідування.

У травні-серпні 2018 року Новак вимагав у іноземної компанії, яка брала участь в тендерах в Україні, платити йому 45 000 євро щомісяця впродовж двох років, заявив голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

"На рахунки компанії, зареєстрованої на Кіпрі, під виглядом надання фіктивних консультаційних послуг. Цьому ж суб'єкту тендерних процедур була оголошена вимога заснувати на території Польщі спільне підприємство зі статутним капіталом 1 млн злотих (понад 8 млн грн.), 50% якого мало б належати через підставних осіб викокопосадовцю", - зазначив він.

Холодницький також повідомив, що в Польщі створили дві компанії, статутний капітал яких поповнювався за рахунок хабарів, отриманих від учасників тендерів Укравтодору.

"Зокрема, у жовтні 2017 року банківські рахунки підконтрольної особи були поповнені двома траншами на суму 20 000 та 50 000 євро, а також передано готівку на суму 49 000 доларів США, які в подальшому були внесені у статутний фонд одного із підприємств", — додав він.

"Дива не сталося"

На затримання Новака вже відреагував чинний голова Міністерства інфраструктури Владислав Криклій:

"Пам'ятаю коли вперше познайомився з паном Славоміром, мені сказали, що це може бути перший керівник Укравтодору, до якого не буде питань у правоохоронців. Дива не сталось", - написав він у Facebook.

Нагадаємо, Новак подав у відставку після того, як Криклій пригрозив йому звільненням після скандалу довкола працівника Укравтодору Богдана Юлика: голова Укравтодору повідомив міністру про звільнення Юлика, хоча насправді той лише пішов на лікарняний.

Натомість колишній очільник Мінінфраструктури Володимир Омелян певен, що справа довкола Новака напряму пов’язана з нещодавніми виборами у Польщі: за його словами, Новак є близьким соратником політичного опонента Дональда Туска - Анджея Дуди, який нещодавно переміг у другому турі президентських виборів у Польщі з розривом у 2%. Омелян побажав Новаку довести свою повну невинуватість.

Читайте также: Омеляна подозревают в ущербе государству на 30 млн. Что ему грозит?

Можливу причетність чи протекцію українських ексукрядовців до діяльності Новака на посаді, в НАБУ та САП коментувати відмовились.

Серед фігурантів - компанії-підрядники з "Великого будівництва"

У САП додали, що слідчі дії тривають, тому поки не можуть називати компанії, причетні до злочинних дій. Втім співрозмовники з представників слідства журналіста Цензор.НЕТ Юрія Бутусова повідомили, що серед фігурантів "справи Новака" є компанії, які наразі задіяні в проекті "Велике будівництво" президента Зеленського: турецько-українська компанія "Онур" та українська фінансово-промислова група "Альтком".

Читайте также: Дело экс-главы Укравтодора. Детали от НАБУ и что еще известно на данный момент

Новаку висунуто підозру відразу за трьома епізодами - за отримання хабарів в української компанії "Альтком", турецької компанії "Онур" і польської компанії ECM Group. Проведено обшуки його офісів і місць проживання, вилучені всі фінансові документи і записи, повідомляє Бутусов.

Джерела журналіста стверджують, що Новак зажадав хабар в компанії Альтком за перенесення термінів виконання контракту на будівництво ділянок траси М-05 Київ-Одеса, який здійснювався за рахунок коштів Європейського банку реконструкції та розвитку.

Схема отримання коштів: Новак зі спільником нібито створюють в Польщі підприємство зі статутним фондом в 30 000 євро, яке "Альком" нібито повинен викупити за 300 000-350 000 євро.

Другий епізод, про який пише журналіст: Новак нібито вимагав хабар у представника турецької компанії Онур Караахметоглу Емре за сприяння в перемозі на тендерах Укравтодору на суму $175, 6 мільйонів. Хабарем слідчі вважають створення спільного підприємства Onur Polska.

В Онурі підтвердили обшуки у зв'язку із справою про затримання Новака, але категорично заперечили свою участь у корупційних схемах.

Третій епізод: Новак нібито зажадав хабар у польського бізнесмена, представника компанії ECM Group Polska Sp. Олександра Джозі за сприяння в перемозі в закупівлі консультаційних послуг з розробки проектно-кошторисної та тендерної документації для доріг М-01 Київ-Чернігів-Нові Яриловичі і М-06 Київ- Чоп. Ціна контракту посилання - 1 784 204 евро. Однак отримати відкат Новак не зміг, сиверджує Бутусов. 

Що загрожує Новаку

У НАБУ заявили, що буде проведено блокування, арешт коштів та активів підозрюваних як на території України, так і на території Польщі з подальшим їх стягненням на користь держави.

"Подальші кроки - обрання запобіжних заходів щодо тих осіб, які відпрацьовуються на причетність до цих злочинів", - також зазначив Ситник.

За його словами, за вчинення дії учасникам злочинної організацією на чолі з екскерівником Укравтодору в Україні передбачається покарання за четвертою частиною Статті 368 Кримінального кодексу - отримання або вимагання неправомірної вигоди в особливо великому розмірі.

Вона передбачає від 8 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна та забороною обіймати відповідні посади. 

При цьому в коментарі польським ЗМІ прессекретар прокуратури Варшави повідомив, що у Польщі Новаку планують оголосити підозру у "створенні і управлінні організованою групою пов'язаною з корупцією і відмиванням брудних грошей".

"З приводу підозри - ексголові "Укравтодору" пред'явлено підозру польською стороною у межах законодавства Польщі. Підозри, які підготовлені детективами НАБУ, направлені в Польщу для оголошення підозрюваних там, і так само деякі підозри передані нам польською стороною", - сказав в.о. голови САП.

У екс-керівника "Укравтодору" - подвійне громадянство, каже очільник САП. Це, на його думку, не має стати проблемою.

"Щодо можливої екстрадиції - ми не бачимо принципової різниці, де буде відбуватися суд. Більш цікаво буде з приводу майна, яке буде арештоване, але це окрема історія. На нашу думку, є спільна робота з польськими колегами, екстрадиція, при тому що є польське громадянство, не є принциповою", - додав Ситник.

Читайте нас в Telegram: проверенные факты, только важное