Владельцы дронов, приготовьтесь: МВД, Минэкономики, Госавиаслужба готовят вам сюрприз
Фото – Facebook/DroneUA

Юристи компанії Анте запропонували LIGA.net експертну колонку про регуляторні ініціативи у сфері використання дронів. Оскільки матеріал більше схожий на ґрунтовний розбір, ми вирішили опублікувати його у форматі статті.

Зараз існує п’ять законодавчих ініціатив у сфері регулювання безпілотних повітряних суден (БПС, дрони) у різних державних органах. 

Законопроєкт №3716 (на розгляді у Верховній Раді) 

У Верховній Раді перебуває законопроєкт "Про внесення змін до Повітряного кодексу України щодо удосконалення законодавчого врегулювання у сфері безпілотних повітряних суден цивільної авіації" №3716.

У чинному Повітряному кодексі міститься визначення "безпілотне повітряне судно" – повітряне судно, призначене для виконання польоту без пілота на борту, керування польотом якого і контроль за яким здійснюються за допомогою спеціальної станції керування, що розташована поза повітряним судном.

Таке визначення уже не відповідає сучасній термінології, не враховує можливість автономної роботи безпілотної авіаційної системи. 

Владельцы дронов, приготовьтесь: МВД, Минэкономики, Госавиаслужба готовят вам сюрприз
фото – depositphotos.com

Законопроєктом пропонується доповнити Повітряний кодекс кількома термінами: 

– безпілотне повітряне судно – будь-яке повітряне судно, в тому числі частина безпілотної авіаційної системи, розроблене для експлуатації в автономному режимі, або для експлуатації за допомогою обладнання для дистанційного керування без пілота на борту; 

– безпілотна авіаційна система – безпілотне повітряне судно та обладнання дистанційного керування ним, що включає, але не обмежується будь-яким приладом, механізмом, апаратом, обладнанням, програмним забезпеченням або аксесуаром, необхідним для безпечної експлуатації безпілотного повітряного судна, який не є частиною безпілотного повітряного судна і не перебуває на його борту"; 

– дистанційний пілот – фізична особа, відповідальна за безпечне проведення польоту безпілотного повітряного судна, що виконується завдяки його керуванню за допомогою обладнання для дистанційного керування, або в автоматичному режимі. 

Запропоновані визначення, загалом, відповідають актуальним європейським регуляціям, які, однак, виокремлюють термін "обладнання для дистанційного керування БПС".

Владельцы дронов, приготовьтесь: МВД, Минэкономики, Госавиаслужба готовят вам сюрприз
фото – Facebook/DroneUA

У Регуляції Європейської комісії №2019/945 від 12 березня 2019 року "Щодо безпілотних авіаційних систем та операторів  безпілотних авіаційних систем третіх країн" визначення дистанційного пілота уточнює, що таким пілотом слід вважати того, хто може втрутитись і змінити курс у будь-який час при автоматичному режимі польоту. Водночас визнається і окремо визначено поняття "автономна експлуатація", під час якої дистанційний пілот не має можливості втрутитися. 

Чинні норми Повітряного кодексу України передбачають, що усі БПС, максимальна злітна вага яких перевищує 20 кг, повинні реєструватись як звичайні повітряні судна у реєстрі.

Ті, вага яких є меншою, і які використовуються для розваг та спортивної діяльності, повинні обліковуватися в федераціях. Але фактично ця норма є мертвою і федерації не взяли на себе функцію регулювання діяльністю, пов’язаною з БПС, як це відбувається в багатьох країнах. 

Законопроєкт пропонує виключити існуючі норми та передбачити повноваження Державної авіаційної служби України розробляти авіаційні правила, що встановлювали би типи БПС, які мають сертифікат і підлягають реєстрації, а які – лише обліку.

Авіаційними правилами також пропонується врегулювати Вимоги до компетентностей дистанційного пілота, його підготовки, перепідготовки, підтвердження/відновлення та підвищення кваліфікації. Регулювання вказаних питань на рівні авіаційних правил, а не кодексу чи закону є адекватним та загальноприйнятим у більшості країн, де такі правила уже діють. 

Законопроєкт №3716 також передбачає обов’язок експлуатанта БПС здійснювати страхування відповідальності за шкоду. Крім того – мінімально необхідні зміни до Повітряного кодексу та подальше прийняття відповідних авіаційних правил, без яких подальший розвиток правового регулювання БПС неможливий.

Законопроєкт відповідає міжнародній практиці щодо регулювання БПС і розроблений фахівцями Державної авіаційної служби України з обговоренням із професійною спільнотою. 

Законопроєкт від Міністерства внутрішніх справ України 

Міністерство внутрішніх справ готує законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування правоохоронними органами безпілотних повітряних суден та протидії їх незаконному використанню". Документ тільки розробляють і його можна було отримати лише за адвокатським запитом. 

Законопроєктом пропонується ввести сертифікацію та реєстрацію БПС, злітна вага яких перевищує 0,25 кг і не перевищує 20 кг. Такі БПС підлягатимуть обов’язковій реєстрації в Єдиному банку про безпілотні повітряні судна. Власником бази даних буде безпосередньо МВС. 

Усупереч міжнародній практиці, таким законопроєктом не встановлено винятків, які з БПС не підлягають обов’язковій реєстрації. Наприклад, законодавством Європейського союзу передбачено, що для БПС, які є іграшками або не мають камери чи іншої системи збирання даних, реєстрація не обов’язкова. 

Владельцы дронов, приготовьтесь: МВД, Минэкономики, Госавиаслужба готовят вам сюрприз
фото – Facebook/DroneUA

Також, передбачається передавання частини повноважень щодо регулювання повітряного простору від Державної авіаційної служби до МВС. Зокрема щодо виявлення, негайного примусового припинення правопорушень, польотів БПС, здійснення контролю за дотриманням порядку використання повітряного простору.

Такі нововведення можуть бути розтлумачені, як перебирання частини повноважень від Міністерства інфраструктури і втручанням МВС у регулювання повітряного простору України. Ініціативи, очевидно, зустрінуть спротив спільноти і не є властивими для МВС функціями. 

Законопроєкт від Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України 

Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства розробляється законопроєкт "Про захист рослин"

Непрофільний законопроєкт передбачає державну реєстрацію пестицидів та агрохімікатів, дозволених до застосування авіаційним методом, а саме БПС. Такі пестициди та агрохімікати додатково перевірятимуть на можливість їх внесення дронами. 

Законопроєкт від Державної авіаційної служби України 

Державіаслужбою пропонується законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заходів, спрямованих на дерегуляцію господарської діяльності та адаптацію законодавства України до законодавства Європейського Союзу у сфері цивільної авіації, а також встановлення відповідальності з метою здійснення ефективного контролю за забезпеченням безпеки авіації)".  

Законопроєктом оновлено визначення БПС, введено визначення безпілотної авіаційної системи, передбачено сертифікацію БПС та ведення їх обліку. На даному етапі пропонується внесення усіх БПС до Державного реєстру цивільних повітряних суден України. 

Владельцы дронов, приготовьтесь: МВД, Минэкономики, Госавиаслужба готовят вам сюрприз
Квадрокоптер (фото – depositphotos.com)

Також передбачається передача повноважень від Державіаслужби до Украероруху щодо надання дозволів на здійснення міжнародних польотів іноземних БПС. Таких дозволів, до речі, 2020 року було видано аж нуль. 

Пропонується встановлення вимог, порядку підготовки та підтвердження компетентностей  дистанційного пілота. Це буде прописано в авіаційних правилах України. Встановлюється обов’язок страхування відповідальності за шкоду, заподіяну третім особам. 

Вказаний законопроєкт в частині регулювання дронів відповідає міжнародній практиці регулювання. В частині БПС він фактично дублює законопроєкт №3716. 

Проєкт Авіаційних правил України для БПС від Державіаслужби України 

Державіаслужбою розробляється проєкт Авіаційних правил України "Правила експлуатації безпілотних повітряних суден", які  відповідатимуть європейським регуляціям – Commission implementing regulation (EU) 2019/947 від 24.05.2019 і Commission delegated regulation (EU) 2019/945 від 12.03.2019. Наразі текст акту лише готується і відсутній для доступу громадськості. 

У документі передбачатимуться правила експлуатації БПС, створення окремого реєстру експлуатантів БПС та системи обліку БПС, встановлення вимог до дистанційних пілотів, вимог до сертифікації БПС із забезпеченням належного рівня безпеки авіації. 

Державіаслужба України уже демонструвала зацікавленим учасникам ринку БПС свої попередні розробки та функціонал онлайн реєстру БПС. Одразу після ухвалення Верховною Радою України необхідних змін до Повітряного кодексу України Державіаслужба планує здійснення необхідних процедур для впровадження зазначених авіаційних правил. 

Безпілотна статистика

У 2018 році, коли Державіаслужба запропонувала зміни в Правила використання повітряного простору, що стосувалися польотів БПС, спільнота була обурена і побоювалася суттєвих обмежень польотів БПС та штрафів. 

Відповідно до діючих з жовтня 2018 року правил, безпілотникам, вагою до 20 кг, дозволено літати без будь-яких заявок на використання повітряного простору та без жодних дозволів, але за певних умов. Не можна літати ближче 5 км до злітно-посадкових смуг та ближче 500 м до пілотованого літака, заборонено літати над скупченнями людей і над щільною забудовою. Не можна літати над режимними об’єктами і зонами, зокрема тими, що визначені Міноборони та СБУ.

Висота звичайного польоту має бути 120 м, проте — до 50 м у певних зонах. Усі польоти виконуються в межах прямої видимості (VLOS — Visual Line of Sight). Тобто, не просто спостереження на моніторі пульта керування, але й потрібно бачити дрон очима по прямій.

Інші польоти не заборонені, але можуть виконуватись за умови подачі заявки на використання повітряного простору та дозволу від регулятора.

 

Ми зібрали статистичні дані щодо виданих дозволів на польоти дронів та відмов, іншу інформацію від Украероруху, Державної авіаційної служби України, Національного бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів  з цивільними повітряними суднами. 

Виявилося, що з 1 червня 2019 року до 31 жовтня 2020 року кількість запланованих польотів дронів – 7698, із відповідними ознаками про заборону – 32. Основними причинами заборони є невідповідність поданих заявок нормативно-правовим актам України, що регулюють використання повітряного простору, та планування використання повітряного простору там, де така діяльність обмежена або заборонена. 

З 1 січня 2019 року до 1 жовтня 2020 року відбулось 183 авіаційних подій (а саме, порушення порядку використання повітряного простору України). Усі події класифіковані як інциденти. Найчастіше у авіаційних інцидентах фігурує БПС "Орлан-10" (російська безпілотна система). 

З 1 січня 2019 року до 1 жовтня 2020-го складено всього два протоколи про адміністративні правопорушення та винесено дві постанови у справах про адміністративні правопорушення, пов’язані з використанням БПС.

Анна Іляшенко, юрист юридичної фірми Анте

Андрій Гук, партнер юридичної фірми Анте, адвокат