Восстановление авиасообщения: что важно знать пассажирам. Рекомендации "Борисполя"
Терминал аэропорта (фото - pixabay, Jan Vašek)

Карантин в Україні перейшов у фазу "адаптивного". Поступово відкриваються магазини, публічні заклади, громадський транспорт. Згідно з прогнозами уряду, з 15 червня має розпочатися відновлення регулярного авіасполучення.

Щоправда, не зрозуміло поки, як реагуватимуть на таке послаблення авіакомпанії, оскільки наразі дуже важко прогнозувати попит і, відтак, планувати розклад. Крім того, поки жодна країна офіційно не підтвердила готовність приймати українців без будь-яких обмежень. Та й заборона на в’їзд іноземців до України, що діє з 16 березня поточного року, поки не скасована урядом.

Тим не менш, весь цивілізований світ поступово відновлює перельоти між "країнами довіри". Зокрема, з 17 квітня Нідерланди зняли заборону на авіасполучення з Австрією, Іспанією та Італією. Іспанія згідно із заявою міністра транспорту планує відкрити свій кордон для туристів наприкінці червня. Італія з 3 червня відкриється для туристів з Європейського Союзу. Чорногорія та Греція планують початок туристичного сезону з 1 липня, раніше (в середині червня) планує скасувати туристичной локдаун і Туреччина.

Наскільки вдалим буде це відновлення залежить від щільної співпраці всіх учасників складного ланцюгу під назвою "міжнародне авіаперевезення".

Давайте розберемося, як виглядатиме авіація після рестарту та яких дій новий час потребуватиме від пасажирів, авіакомпаній, аеропортів та урядів. В цьому нам допоможуть рекомендації Міжнародної Асоціації Повітряного Транспорту (IATA), Міжнародної Ради Аеропортів (ACI) та досвід спілкування з численними авіакомпаніями та фахівцями галузі.

Варто відзначити, що тільки-но ефективніші, науково доведені заходи будуть ставати доступними, вони будуть реалізовуватися за першої ж можливості та скасовувати минулі заходи. Водночас, звичка пасажирів щодо використання засобів особистої гігієни, очевидно, надовго увійде в усталену практику авіаподорожей, ставши "доброю звичкою". 

Отже, про що повинні знати пасажири?

До від’їзду з дому

Надати інформацію

ІАТА та ACI рекомендують державам передбачати необхідність збору більш детальної інформації про контакти пасажира, яка може використовуватися з метою відстеження у разі епідеміологічного розслідування.

Де можливо, дані повинні збиратися в електронній формі заздалегідь до прибуття пасажира в аеропорт, в тому числі за допомогою електронної візи та електронних платформ авторизації в’їзду. Отже, доцільно з’ясувати можливість (необхідність) оформлення електронних документів під час планування подорожі. 

Зареєструватися на рейс

Для того, щоб мінімізувати час, проведений в аеропорту, вам слід пройти якомога більшу частку процесу реєстрації ще до прибуття в аеропорт. Безумовно, якщо авіакомпанія надає таку можливість. ІАТА наполегливо рекомендує всім авіакомпаніям активніше вводити процедури веб-та мобільної реєстрації. Уряди повинні зробити все необхідне, щоб дозволити проходження формальностей пасажирам з електронними посадковими талонами (на екрані пристрою, або роздрукованими вдома).

До речі, аеропорт "Бориспіль" визнаний ІАТА та Державіаслужбою України, як такий, що повністю відповідає умовам використання електронних посадкових талонів. 

Також ІАТА пропонує аеропортам та урядам активно рухатися в напрямку використання безконтактних та біометричних технологій. 

Запланувати додатковий час

Якщо раніше було достатньо прибути до аеропорту з електронним посадковим за годину-півтори до відльоту, тепер ситуація ймовірно зміниться. Нові стандарти лише вступають в дію. Отже, додаткові перевірки можуть тривати довше, ніж хотілося б. Тому авіакомпанії та авіаперевізники можуть рекомендувати прибуття до аеропорту заздалегідь.

В "Бориспіль" на першому етапі ми радимо прибувати принаймні за 3 години до вильоту. Оскільки ця рекомендація може змінитися, пропонуємо перевіряти її безпосередньо в день вильоту. 

В терміналі аеропорту

Обмеження на вхід

Для обмеження можливості контактів доступ до терміналів багатьох аеропортів на початковому етапі рестарту ймовірно буде дозволений лише пасажирам, певній категорії супроводжуючих (пасажири з інвалідністю або діти без супроводження) та працівникам. 

Перевірка температури

ІАТА вважає це не надто ефективним: підвищення температури може викликатися багатьма причинами, навіть спекою на вулиці. Доведено, що захворювання часто може проходити зовсім без симптомів, отже скринінг не дозволить виявити значну кількість носіїв. До того ж температуру можна збити медикаментами.

Однак, цей захід  може відігравати корисну роль в переконанні пасажирів та діяти як стримуючий фактор для подорожі у разі підозри на інфекцію.

Отже, ІАТА закликає уряди використовувати загальний підхід, не виділяючи аеропорти чи авіакомпанії в цьому випадку серед інших видів транспорту. Якщо температурний скринінг вимагається нормами країни, аеропорти так само повинні його проводити. Якщо ні – немає окремої необхідності зобов’язувати аеропорти перевіряти температуру.

Проведення температурного скринінгу має мінімально впливати на швидкість проходження пасажира та повинно проводитись професійним медичним персоналом. 

Дотримуватись соціальної дистанції

За час карантину ця міра стала звичною для більшості з нас. І не дарма: вона визнана ефективним заходом для обмеження поширення захворювання повітряно-крапельним шляхом. Норма про фізичну дистанцію в аеропорту повинна відповідати тим, що застосовуються для інших видів громадського транспорту.

Соціальної дистанції все складніше буде дотримуватись із зростанням пасажиропотоку. Отже, згодом, ця норма ймовірно буде переглянута. Її місце займуть нові, більш ефективні заходи. 

Використовувати персональні засоби захисту

Разом із соціальним дистанціонуванням використання персональних засобів захисту (масок, рукавичок тощо) сьогодні є найбільш ефективним з точки зору стримування розповсюдження вірусу. Більшість авіакомпаній вже вимагає обов’язкове носіння масок впродовж усього польоту. Така ж вимога діє і в переважній більшості аеропортів. Маску рекомендовано міняти кожні дві-чотири години.

Отже, якщо відбуваєте у подорож, корисною порадою буде мати при собі необхідну кількість масок із розрахунку на час їх носіння.   

Прибирання та дезінфекція стануть частішими

Прибирання та дезинфекція термінального та інфраструктурного обладнання також є ефективним способом запобігання поширенню захворювань, що передаються повітряно-крапельним та контактним (поверхневим) шляхом. Отже, частота прибирань найближчим часом збільшиться. 

Тестування на COVID-19 – швидше за все, у майбутньому

Авіаційна галузь підтримує використання тестування, якщо це ефективно. Водночас, спільнота медиків стверджує, що ефективне тестування зі швидкими результатами наразі ще не доступне. 

Імунні паспорти – ще одне зручне рішення на майбутнє

Наразі не існує підтверджених доказів, що люди, які видужали від COVID-19 та мають антитіла, є захищеними від повторного інфікування. Однак, якщо це буде доведене, в недалекому майбутньому наявність імунного паспорту ймовірно дозволить пасажиру швидше пройти всі процедури в аеропорту та країні призначення. 

Самостійно зареєструвати багаж

Щоб мінімізувати фізичний контакт при передачі сумок, авіакомпаніям рекомендовано активніше стимулювати пасажирів до використання пунктів самостійної здачі багажу, так званих стойок drop-off (якщо вони обладнані в аеропорті). 

Обережно пройти посадку

Під час організованого процесу посадки необхідно забезпечити обмеження безпосереднього фізичного контакту між пасажирами, особливо, щойно коефіцієнт завантаження почне збільшуватися. Тому деякі авіакомпанії вже обмежили можливість брати з собою на борт ручну поклажу. 

Трансфер – можлива спрощена процедура

Згідно з рекомендаціями ACI та IATA догляд на авіаційну безпеку та перевірка стану здоров’я для трансферних пасажирів, коли можливо, повинні відбуватися за принципом one stop security point. Це означає, що в разі, коли держава, куди прямує пасажир, довіряє результатам перевірок у державі відправлення, пасажиру взагалі не треба проходити догляд в аеропорту пересадки. Це додатково допомагає уникнути скупчення.

Завдяки домовленості між владами України та Ізраїлю, технологія one stop security point в аеропорту "Бориспіль" вже діє для трансферних пасажирів із Ізраїлю, що прямують через "Бориспіль" до інших країн.  Сподіваюся, що спільна мета – подолати наслідки пандемії та попередити майбутні загрози, мотивує держави більш активно застосовувати спільні стандарти безпеки.

Отже, очікую що в недалекому майбутньому громадяни ще кількох країн зможуть скористатися перевагами one stop security point в "Борисполі".  

Незвичайний прикордонний та митний контроль

Для мінімізації контактів урядам рекомендовано звернути увагу на переведення в електронний формат проходження формальностей після прибуття (декларації, візи по прибуттю).

У цьому контексті одразу згадуються паперові формальності в аеропортах курортних Шарм-ель-Шейху та Хургади. 

Під час польоту та в літаку

СЕО авіакомпанії МАУ в колонці для LIGA.net детально розповів про те, як виглядатиме авіаподорож в літаку після відновлення рейсів.

Замість висновку я би додав, що повернення авіації до роботи є вкрай важливим для всього світу. Це не лише відновлення туризму. Авіація – одна з найважливіших галузей господарства: її внесок в світову економіку за нормальних умов становить $2,7 трлн. Майже всі трансконтинентальні перевезення пасажирів здійснюються повітряними шляхами. Більше третини вантажів у світі в грошовому еквіваленті перевозиться  авіатранспортом. А сьогодні авіація надає незамінні послуги в боротьбі з пандемією, транспортуючи важливі медичні засоби.

Після закінчення кризи авіація повинна бути готовою до іншої ролі – допомоги у відновленні ослабленої світової економіки.

Отже, в нас попереду ще багато роботи. І це означає, що ми незабаром знову зможемо відвідувати різні куточки світу. І для цього бажаю вам натхнення і міцного здоров’я.