Содержание:
  1. Приїхав у відпустку з Литви: мінус $3500 або даруй авто державі
  2. "Драконівські" штрафи не для всіх
  3. Як євробляхери опинились у пастці

З початку 2020 року машини на європейських номерах мали зникнути з українських доріг та дворів. За нерозмитнену "євробляху" обіцяли штрафи у 170 000 грн, конфіскацію та підвищений інтерес поліції. Це працює? Спойлер – ні. Поліція таких авто не бачить, митниця штрафує тільки під час виїзду з країни, а тисячі українців опинилися у пастці: не можуть продати свої авто, бо чекають на обіцяне у грудні доступне розмитнення.

Що зараз відбувається з авто на єврономерах та чому "євробляхери" розчарувалися президентом Зеленським?

Приїхав у відпустку з Литви: мінус $3500 або даруй авто державі

Українець Євген вже понад три роки живе та працює в Литві, має тимчасову посвідку на проживання й чекає на громадянство. Там же він придбав авто Opel Insignia 2010 року випуску. На початку серпня Євген поїхав на ньому до Запоріжжя відвідати батьків. 

Коли в'їжджав на зареєстрованому у Литві авто жодних проблем не виникло, але вже 14 серпня Євгена на авто не випустили: в Україні почала зростати захворюваність COVID-19, тож Польща обмежила в'їзд на свою територію. Посвідчення на проживання в Литві прикордонники відмовилися брати до уваги. Пояснили, що право на перетин кордону та транзит у карантин мають лише люди з громадянством іншої країни.

Євген поїхав на кордон з Білоруссю, але там саме був розпал революції, тож його до країни не пустили "через складну політичну ситуацію". 

"Вже на українській митниці мені запропонували три варіанти: подарувати авто державі, офіційно розмитнити його в Україні або вивезти машину після зняття карантинних обмежень", – розповідає Євген LIGA.net.

"Зеленский, помоги": евробляхеры в западне. Ни растаможить, ни уехать без штрафа в 170 000
Фото: Андрей Гудзенко/LIGA.net

Євген обрав третій шлях. Його автівка перебувала на консульському обліку у Литві (у такому разі резидент має право перебувати на території України до 60 днів. – Ред.), тож дозволений період тимчасового ввезення авто був розрахований до кінця вересня. Чоловік залишив машину другові в Україні, а до Литви відправився літаком. 

17 серпня він відправив перший запит щодо подовження терміну перебування авто в Україні у зв'язку з форс-мажорними обставинами. Йому відмовили: мовляв, карантин в Україні повинен закінчитися 28 серпня. Коли уряд продовжив карантин, Євген у вересні зробив ще дві спроби, на які йому не відповіли, а телефоном сказали "не морочити голову".

На митниці мені запропонували три варіанти: подарувати авто державі, офіційно розмитнити його в Україні або вивезти машину після зняття карантинних обмежень

Зрозумівши, що термін законного перебування авто збігає, а дзвонити з Литви чи прилітати й бігати кабінетами немає можливості та буде дорожче, він вирішив розмитнювати автівку.

"Довелося екстрено оформлювати довіреність на друга в Україні, збирати необхідні папери. Загалом процес забрав близько трьох тижнів часу, море нервів та витяг незаплановані $3500", – обурюється Євген.

Зараз він продає вже розмитнений Opel, якого так і не зміг забрати до Литви, через український сайт оголошень – за $8800. Каже, втратив.

Але могло бути й гірше – Євген міг стати жертвою не лише карантинних обмежень, а й законодавчої пастки, у якій опинилися сотні тисяч українців, які їздять на так званих "євробляхах". У разі порушення режиму тимчасового ввезення, йому довелося би заплатити штраф до 170 000 грн (понад $5000) або взагалі позбутися автівки – її мали би конфіскувати на митниці.

З таким покаранням останнім часом стикається все більше українських автовласників на європейських номерах. 

"Драконівські" штрафи не для всіх

Вимоги штрафувати водіїв з 1 січня на 170 000 грн (або конфіскація) за порушення правил ввезення в Україну авто на європейських номерах, закріплені в законі №2288, що ухвалений Радою 19 грудня 2019 року.  

Всередині країни митниця не "лупить" штрафи, тому що у неї немає інформації щодо правопорушення. Поліція також не штрафує, оскільки не має доступу до бази митниці

Вже днем пізніше – 20 грудня 2019 року відбулася нарада за участі тодішнього прем’єр-міністра Олексія Гончарука, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, міністра інфраструктури Владислава Криклія та голови громадської організації Авто Євро Сила Олега Ярошевича. На цій зустрічі уклали усний меморандум: поліція не зачіпатиме власників таких авто, допоки Рада не ухвалить обіцяні "євробляхерам" закони.

"Всередині країни митниця не "лупить" штрафи, тому що у неї немає інформації щодо правопорушення. Поліція також не штрафує, оскільки не має доступу до бази митниці", – розповідає LIGA.net Олександр Чернявський, співзасновник громадської організації Авто Євро Сила, яка займається захистом інтересів власників таких авто.

Та згаданий меморандум захищає "євробляхерів" від обіцяних владою репресій лише на українських дорогах. За те, щоб виїхати на такій автівці закордон або розмитнити її, щоб продати – доведеться платити штраф або що стається все частіше – подарувати авто державі.

Приклади вже є. Питання лише в масовості явища.

"Зеленский, помоги": евробляхеры в западне. Ни растаможить, ни уехать без штрафа в 170 000
Акция владельцев

Як євробляхери опинились у пастці

Останнім часом з'являться все більше новин, що власників авто на єврономерах почали масово штрафувати на 170 000 грн. Про це, зокрема на початку жовтня, повідомила юридична компанія "Дорожній адвокат". Юристи посилаються на судові справи, згідно з якими у вересні п’ятеро українців отримали штрафи по 170 000 грн за ввезення авто на єврономерах.

За їхніми даними, протоколи насамперед отримують громадяни, які після пом’якшення карантину перетинають митний кордон України. У коментарі LIGA.net у "Дорожньому адвокаті" уточнили, що здебільшого "жертвами" стають українці, які їдуть на цих авто на заробітки, й таких справ до десятка щодня.

Деякі автовласники забули, що їхні машини не розмитнені, намагались виїхати з країни й зараз отримали штрафи

"Власники "євроблях" наразі опинились у пастці. Вони не можуть вивезти авто, оскільки його одразу конфісковують та вручають протокол з повідомленням про дату засідання. Навіть розмитнення автомобіля за чинними ставками не звільняє від штрафу 170 000 грн", – підсумовують в юркомпанії. 

У Авто Євро Силі згадку про "масові" штрафи називають маніпулятивною, але визнають, що на митницях українців, справді, може чекати покарання.

Щоправда, у "масовості" саме зараз нічого не змінилося, такий штраф можна було отримати й на початку року, й пізніше, пояснює LIGA.net Чернявський з Авто Євро Сили.

"Йдеться про авто, ввезені в Україну до ухвалення закону №4448 у 2018 році й зареєстровані на українців. Після його ухвалення завезти в Україну авто можуть тільки іноземці. Деякі автовласники забули, що їхні машини не розмитнені, намагались виїхати з країни й зараз отримали штрафи", – каже він.

Хто кого "кинув": чому євробляхери розчаровані Зеленським

Попри відсутність серйозних репресій щодо власників авто на єврономерах, ті не приховують свого розчарування. Під фейсбук-постами Авто Євро Сили часто трапляються відповідні коментарі.

"Зеленский, помоги": евробляхеры в западне. Ни растаможить, ни уехать без штрафа в 170 000
У коментарях під постами Авто Євро Сили висловлюють розчаруванням президентом Зеленським (Фото: Авто Євро Сила /Facebook)

"Оскільки ставки розмитнення залишилися дуже високими (що старше авто та більший об'єм двигуна, то вищі ставки. – Ред.), люди зараз опинилися наче в пастці: вивезти авто не можуть, але й розмитнити – теж", – пояснює незадоволення Чернявський.

Авто Євро Сила оцінює кількість ще нерозмитнених авто у 1-1,5 млн. ДФС у травні звітувала про 750 000 таких авто, з них 500 000 – з порушеннями митного режиму. Якщо кожен заплатить 170 000 штрафу, це – 85 млрд грн до бюджету.

Співрозмовник LIGA.net Ігор – серед цих півмільйона власників: не розмитнює свого Mercedes-Benz S 2005 року випуску з дизельним двигуном на 3200 см³, бо чекає на ухвалення закону. Згідно з чинними умовами йому потрібно віддати за розмитнення близько 3600 євро – це дорожче, ніж коштує сама автівка, скаржиться він. Без розмитнення він не може її навіть продати.

У Раді назбирався цілий пул законопроєктів, які обіцяють скасувати акциз для ввезених в Україну з-за кордону авто: №3704, 3705 і 3706 (серед авторів понад 40 депутатів "Слуги народу"), №2342 та №2345 (які згідно з меморандумом Рада мала ухвалити ще 14 січня), №4172. Однак досі жоден із цих законів у Раді навіть не потрапляв до порядку денного.

Для Ігоря ці законопроєкти означають можливість розмитнити свій мерседес у 10 разів дешевше – за 360 євро. У вересні він та інші власники таких авто збирались в центрі Києва на мітинг, щоб нагадати про себе. 

11 жовтня лідер Авто Євро Сили Олег Ярошевич записав відео, у якому оголосив, що в переговорах з президентом  про ці законопроєкти "почався новий еволюційний виток". У організації вважають, що до цього блокування їх ухвалення стримувало "автомобільне лобі" й сподівалися на розгляд законопроєктів у Раді 20 жовтня. 

Але перспективи туманні. 20 жовтня нічого не сталось. "Я вважаю, що питання "євроблях" ми на сьогодні вже вирішили, – заявив за тиждень до цієї дати в коментарі ТСН голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. – І я не бачу можливості підтримати законопроєкти, які рвуть бюджет, всупереч позиції уряду".

Президент після оголошення переліку з п'яти запитань, які він має намір поставити 25 жовтня, записав додаткове відео із пропозицією до українців писати в коментарях важливі запитання, які можуть увійти до наступних опитувань. Як приклад Зеленський згадав проблему доступного розмитнення. Однак коли саме його поставлять, та яку юридичну силу матиме відповідь на нього – наразі незрозуміло.