Цікаве соцопитування українських авіапасажирів від КМІС, яке дозволяє зробити певні висновки, як щодо загальної ситуації в індустрії, так і за окремими авіаперевізниками. 

1. Лише 9,6% українців купували авіаквитки протягом останніх 1,5 року. Головний критерій вибору авіакомпанії - низька вартість квитка. 

2. Серед всіх регіонів країни найменш "літаючим" є Південь. По деяким позиціям там ситуація навіть гірша за воюючий Схід. Зважаючи на те, що стан авіації/ попиту на авіаперевезення/ пасажиропотоку є відображенням загального стану економіки держави/регіону, це дуже прикра та потенційно небезпечна картина з точки зору можливостей для розхитування політичної ситуації на Півдні, а, відповідно, і щодо забезпечення інтересів національної безпеки в цьому регіоні. 

3. При цьому, серед всіх українських регіонів, Південь є найбільш толерантним до українських авіаперевізників. А найбільш не толерантним до українських авіакомпаній є саме Схід. 

4. Загалом українці більш схильні обирати іноземного авіаперевізника, ніж українського. Причому такий вибір робить навіть та більшість опитаних, що взагалі не літає. 

Читайте также - Небо другого класса: что на самом деле продают вместе с билетом в бизнес-класс

Тобто, іноземне вважається кращим за українське просто за умовчанням. І це, на жаль, не є сюрпризом - такі самі споживацькі настрої і в інших галузях. 

Напевно, наші люди усвідомлюють, як вони самі роблять свою власну роботу, і, з огляду на інстинкт самозбереження, підсвідомо уникають всього українського. Змінити їх ставлення може лише нижча ціна на українське, ніж на аналогічне іноземне. 

5. Наймобільнішим (та, вочевидь, заможнім) є Центр. Я так розумію, рахували включно з Києвом. 

6. Серед всіх операторів ринку найбільшу кількість позитивних відгуків збирає авіакомпанія МАУ, вона ж має найбільший показник негативних відгуків. 

При цьому у МАУ найменший процент невизначених відповідей, особливо серед тої меншості, що реально літає. Тобто серед всіх присутніх на ринку авіакомпаній, найкраще наші люди знають саме МАУ, а бренд є впізнаваним. 

Читайте также - МАУ существенно сокращает сеть. Что меняется

7. За процентом позитивних відгуків МАУ не зміг перевершити ніхто, але інші авіакомпанії мають значно нижчий процент негативних відгуків. Відповідно, за співвідношенням +/- на першому місці опинились Wizz Air, МАУ - другі, решта за ними. 

8. Найслабкіші позиції за співвідношенням позитив/негатив, а також найменшу впізнаваність бренду МАУ здобули в Центрі! Тобто МАУ програють в найзаможнішому та наймобільнішому регіоні України. Доречі, це саме там, де пасажири мають найбільший вибір варіантів перевезення. Not good for UIA. 

9. Найменше уявлення (не можуть визначитись з відповіддю) українці і загалом, і тільки "літаючи" українці, мають про Ernest, SkyUP, Мотор-Січ та Ryanair - в такий послідовності. 

Можу прогнозувати, що з ростом кількості рейсів цих перевізників, доля обізнаних з брендом зростатиме, і неодмінно зростатиме кількість негативних відгуків - це природно для всіх популярних продуктів/товарів/послуг. 

10. Українці не сприймають ідею та виступають проти того, щоб доплачувати МАУ з метою їхньої підтримки в конкурентній боротьбі з іноземцями. 

Варто це врахувати під час вирішення питання щодо "компенсації обльоту території РФ".