Україна не може погоджуватись з неумисністю ураження літака Boeing 737 української авіакомпанії МАУ Іраном, якщо таке мало місце.

У Міжнародному суді ООН у справі проти Російської Федерації, де розглядається також епізод щодо катастрофи MH17, агенти (юристи) України займають наступну позицію:  якщо мета - ураження військових цілей без здатності розрізнити цивільні це чи військові цілі, то це складає умисел на атаку цивільних.

При цьому посилаються на певною мірою аналогічні факти, викладені у Консультативному висновку щодо Законності погроз використання ядерної зброї, відповідно до яких, постріли у людей без можливості відрізнити, цивільні це чи військові складає умисел на атаку цивільних.

Також, на відміну від ситуації, яка передувала катастрофі MH17, Іран, очевидно, на мою думку, мав обов’язок закрити повітряний простір, оскільки сам виконував атаку на військові об'єкти і обґрунтовано міг очікувати відповіді (заяви президента США Дональда Трампа).

Читайте также - Последствия крушения Boeing 737: как не стать клоуном в Тегеране

Тому вимушений не погодитись з заявою прем’єр-міністра Канади Джастіном Трюдо про те, що ураження  літака МАУ іранською ракетою "земля-повітря", можливо, було скоєно ненавмисно.

Це є умисне збиття літака, якщо відповідні факти знайдуть підтвердження. Україна повинна будувати жорстку позицію і нарешті вийти з заявою.

Також є питання до США, як учасника конфлікту, які могли вжити заходів для безпеки не тільки американської цивільної авіації.

ICAO та ІАТА - це історично дуже мирні організації, які жодним чином не хочуть втручатись в конфлікти і займати якусь позицію. Бачать себе таким собі арбітром з метою досягнути миру.

Тому, коли стоїть питання Криму і його повітряного простору, чи про виключення аеропорту "Сімферополь" з кодування чи про покарання РФ і застосування санкцій, які по Чикагській конвенції та додатках, ІКАО може застосувати, там завжди все дуже нейтрально. І це, напевно, вірно. Організація створена в 1944 році, і її мета, справді, - мирне небо і мир у всьому світі.

Читайте также - Мир живет в состоянии третьей мировой войны. Информационной

Тому вкотре - у Канади (до речі, саме там ІКАО), США та Ірану - свої інтереси та дуже виважено підібрані заяви, де кожне слово уважно обдумано.

Якою буде заява України, і який інтерес в України у цій страшній трагедії?

Точно не такий, щоб в американських ЗМІ запитували риторично, чому ж МАУ летіло, і щоб потім були позови до перевізника чи України.

Слова Україна може і повинна підібрати так, щоб і позначити позицію, і дати дипломатичні ниточки для продовження роботи в Ірані.