Рівень тіньової економіки в Україні хоч і знижується в останні роки, проте залишається стабільно високим. Причина не лише в тому, що українці з певних причин не бажають сплачувати податки: через високий рівень корупції, незадоволеність якістю державних послуг, відсутність належного правосуддя. Українська регуляторна і податкова система часто є архаїчною і неповороткою, не готова до викликів, що виникають в сучасному світі.

Якщо ви розпочинаєте свій стартап, неодмінно будете змушені контактувати з державною системою, в якій чиновник буде вас розглядати не як можливий драйвер зростання української економіки, завдяки якому можуть бути створені нові робочі місця, а як додаткову проблему, яку треба загнати назад до вже встановлених правил і процедур.

Якщо ви не зупиняєтесь, наполягаєте, що не хочете реалізувати свою ідею в інших країнах, щоб якось відповідати недосконалому українському законодавству, розробляєте свої, нові квазі підходи відповідності встановленим нормам і правилам. При цьому ваш бізнес стає залежним від чиновника, який отримує можливість, використовуючи застаріли норми законодавства, накладати на вас штрафні санкції, обмежувати діяльність, або взагалі припинити її. І майбутні українські Ілони Маски, отримавши такий урок, шукають інші майданчики, в інших країнах, щоб запустити свій стартап.

Як приклад, можна навести регулювання діяльності і систему оподаткування українських інтернет магазинів. Вони успішно конкурують зі світовими брендами на локальному рівні і могли б вийти на міжнародні ринки збуту. Проте, фактично змушені порушувати закон через недосконалість українського законодавства. Покупці, завдяки новим ІТ-рішенням, які реалізовані в бізнес-моделях інтернет-магазинів, отримують зручний спосіб пошуку необхідного товару, реальну конкуренцію ціни, якості, умов поставки між різними товарами, або продавцями, а також зручний спосіб доставки замовлення до дверей квартири.

Проте, законодавець, прописавши правильну і логічну норму обов’язкового використання касових апаратів при реалізації товарів, і досі належним чином не врегулював питання порядку їх використання для інтернет-торгівлі, який би враховував специфіку бізнесу. Але, замість сприяння впровадженню новітніх касових апаратів в смартфоні, вигадуються квазі рішення через вже морально застаріли "традиційні" касові апарати. І бізнес змушений діяти на свій страх і ризик. Змушений порушувати закон, щоб задовольнити попит споживачів і забезпечити нормальне функціонування бізнесу.

Ще один приклад пов’язаний з міжнародною компанією Uber, яка вийшла на український ринок з дійсно інноваційним продуктом, який дозволяє оптимізувати трафік в місті. Українець, маючи власний автомобіль і зареєструвавшись в системі, у вільний від основної роботи час, отримує можливість підвезти пасажирів до місця їхнього призначення. І, здавалося б, від цього виграють всі: пасажир, що оперативно отримує свою послугу, водій, який отримав додатковий заробіток, місто від зменшення трафіку, держава, яка отримує додаткові податки.

Проте, система вимагає для водія обов’язково зареєструватися підприємцем і щомісяця сплачувати не певний відсоток від своїх доходів, що було би логічним, але також фіксовану суму соціального внеску. І не має значення, чи маєш ти основне місце роботи, на якому отримуєш офіційну зарплату і з якої вже утримуються всі податки і збори. Мінімальний соціальний внесок ти все одно маєш заплатити.

Вже була законодавча ініціатива впровадити патентування, яке дозволило б будь-кому, придбавши відповідний патент, надати поштовх розвитку підприємництва в Україні, скасувати соціальний внесок для працюючих підприємців, щоб стимулювати розвиток підприємництва в Україні.

Але, замість стимулів для  розвитку економіки, чиновник в першу чергу думає про наповнення бюджету, а також про те, як не змінювати вже існуючі правила.

Крім першого і основного продукту Uber нещодавно представив Uber Shuttle. Це поки що пілот, проте у нього є всі перспективи стати успішним, так як поєднує в собі комфортність і зручність таксі, але при цьому має суттєво нижчу вартість проїздки.

Київ для цього проекту став третім в світі, після Монтерреї (Мексика) та Каїру (Єгипет), та першим в Європі, де запущено цей сервіс. На його відкритті були присутні міністр інфраструктури України Володимир Омелян, мер Києва Віталій Кличко і виконуючий обов'язки заступника голови Місії США в Україні Джозеф Пеннінгтон. Таке представництво дає надію на підтримку розвитку стартапів в Україні, а також на зацікавленість української влади в розвитку України, як найсприятливішого майданчику для нових проектів. І зазначу, що це не перший інноваційний сервіс, що був запропонований Uber. До цього, в березні 2019 року був запущений сервіс Uber Green, який став одним з найбільших у регіоні Європа, Близький Схід та Африка.

Отже, можна стверджувати, що Україна має всі шанси стати перспективним майданчиком для пілотних міжнародних інноваційних продуктів. Нашими перевагами є відкритість українців до всього нового, їх креативність, бажання експериментувати і пробувати нове. Проте, основним нашим недоліком є і залишається негнучка і архаїчна державна система.

Щоб змінити це, Україні необхідні системні законодавчі зміни, щоб все більше людей не мали перешкод для реалізації свої креативних ідей, інноваційних продуктів та послуг, а такі міжнародні компанії, як Uber, постійно розглядали український ринок, як пріоритетний, як майданчик для запуску своїх світових проектів.