Ще пів року тому неможливо було уявити нічого подібного: світ завмер, подорожі призупинилися – пандемія коронавірусу унеможливила вільне пересування не лише в межах рідного міста, а і між цілими країнами. Можливі втрати туристичної галузі на світовому рівні у Єврокомісії оцінюють у кілька сотень мільярдів доларів.

Відновлення індустрії подорожей у посткоронавірусний період займе чимало часу і потребуватиме креативних та інноваційних рішень. Це стосується і України. Як ми повертатимемося до «нового нормального» життя, чи переорієнтуються головні гравці туристичного ринку України на внутрішній туризм і як його взагалі варто розвивати розповідають експерти.

Що чекає на туристичну галузь у 2020 році

Всесвітня туристична організація прогнозує, що кількість міжнародних подорожувальників впаде до рівня 2013 року. Лише у 2020 році туристичний трафік знизиться на 20-30% -замість 1,4 млрд туристів у минулому році, цього року подорожуватиме лише 1 млрд, майже на третину менше. І це ще оптимістичний прогноз. Організація економічного співробітництва та розвитку прогнозує падіння від 40 до 70% у міжнародному туризмі її 36-ти країн-членів.

Можливо, вже за місяць деякі країни відкриються для туристів, хоча поки що важко впевнено сказати, коли саме і за яких умов ми почнемо вільно перетинати кордони знову. Після різкої зупинки багатьох процесів, люди поступово повертатимуться до старих способів та звичок подорожування. Скоріше за все, це будуть  короткі мандрівки.

Внутрішній туризм – недалеко, недовго, недорого

Очевидно, що за таких обставин, у всьому світі буде величезний попит на внутрішній, «домашній», туризм. А короткостроковий відпочинок переважатиме перед довгими відпустками. Причин декілька: фізична неможливість через транспортні обмеження і брак вільних коштів.. 

Тому відпочинок у досяжності автомобільної мандрівки видається непоганим рішенням для 2020 року. З точки зору пересування, Україною зручно подорожувати: у проміжку від п’яти до 10 годин їзди можна потрапити практично у будь-яку точку країни. За необхідності мінімізувати соціальні контакти, Україна може запропонувати чималу кількість приватних помешкань – у горах, на морі, в цікавих історичних місцях, куди можна вирушити замість великих переповнених готелів і курортних комплексів. 

Втім, є немало проблем, над якими потрібно працювати, аби туризм в Україні став привабливішим для її мешканців.

Проблеми на українському ринку внутрішнього туризму

Великою проблемою ринку внутрішнього туризму в Україні є цінова політика  об'єктів розміщення. Тарифи, що їх сьогодні пропонують туристам українські міста-мільйонники, вищі, ніж у Празі, Кракові, Будапешті. Дуже важливо привести їх до конкурентного рівня відносно закордонних.

Ще одна серйозна перешкода розвитку внутрішнього туризму - відсутність зручної і доступної транспортної складової. Це стосується і не досить розвиненої дорожньої інфраструктури, і браку якісних та зручних засобів пересування. Учасникам ринку потрібно змінити ставлення до перевезення пасажирів на більш клієнторієнтоване, узгодити та оптимізувати розклади руху для зручних стиковок. 

Більш загальною проблемою, яка стосується не лише туризму, а й багатьох інших сфер в Україні, є відсутність законодавчої бази, що була б актуальною в сучасних реаліях, а також чітких правил існування та роботи бізнесу. 

Що ж стосується туристичної індустрії та її розвитку безпосередньо в регіонах, тут часто спостерігаємо байдужість місцевих влад. Це призводить до безсистемного, хаотичного існування туристичного бізнесу і, як наслідок, до жахливого рівня надання послуг.

Які кроки потрібно зробити для покращення ситуації

Проблему недостатнього розвитку внутрішнього туризму в Україні потрібно вирішувати на двох рівнях: учасників ринку та держави.  

Туроператори та інші учасники ринку (перевізники, готельєри, ресторатори, інші надавачі послуг) повинні турбуватися про власний продукт:

- щиро перейматися питанням якості продукту, його актуальності для туриста, релевантності і цінової адекватності;
- цікавитися трендами на світовому туристичному ринку та перевагами України як туристичного напрямку;
- вчитися правильно комунікувати зі своїм клієнтом, доносити чесну та цікаву інформацію про Україну через засоби масової інформації. Адже з кожним роком в країні відкривається багато нових готелів, з'являються нові ресторани, курорти пропонують все більше можливостей для активності. 

Паралельно із розумним ціноутворенням, необхідно впроваджувати зручні технологічні засоби пошуку та бронювання послуг.

Участь держави у процесі розвитку внутрішнього туризму

Найперший крок, який має зробити держава для  сприяння розвитку галузі, - зменшити оподаткування та надати максимальні преференції внутрішньому виробнику туристичного продукту.

У багатьох країнах світу створені програми розвитку як внутрішнього, так і в’їзного туризму. Вони включають в себе знижені податкові ставки для об’єктів розміщення, що зменшує вартість туристичного продукта в цілому. Ті локації, які активно та продуктивно поводять себе на ринку сплачують до бюджету платежі у вигляді туристичного збору.

В Україні, на жаль, такої програми немає. Але вже кілька місяців діє новостворений орган – Державне агентство розвитку туризму – який у співпраці з готельєрами повинен розробити план зменшення податкового навантаження для об’єктів розміщення.

Країни, яким вдалося 

Грузія, Австрія, Хорватія, Словенія, Чорногорія - країни, яким вдалося розвинути як внутрішній, так і в'їзний туризм, і в яких є чому повчитися Україні. Останні три з перелічених провели просто блискавичне відновлення туристичного ринку після Югославських воєн.

Хорватія провадить кредитну політику з мінімальними ставками та доводить долю приватного сектору у ВВП до 60-70%. 

У країні активно стимулюються та підтримуються місцеві ініціативи з розвитку туристичної галузі, вкладаються мільйони євро в самі лише рекламні відеоролики, створюється комфортний інвестиційний клімат для отримання ресурсів на оновлення інфраструктури. 

Разом з інвесторами Хорватія витрачає близько 40 млн євро на відновлення пам'яток архітектури та замків. Як результат – понад 16 млн туристів щороку та близько 11 млрд євро прибутку від туризму.

Грузія – чудовий приклад розвитку в’їзного туризму. Країна проводить потужну маркетингову кампанію з власного просування за кордоном. Сьогодні Грузія однією з перших планує відкривати свої кордони і веде прямі перемовини з іншими країнами про відновлення авіасполучення.

В посткарантинний період швидше за інших розвиває свій внутрішній ринок Австрія. Країна першою серед інших в ЄС запустила об'єкти розміщення, дозволила пересування всередині країни і активно промотує свої курорти. Годі й говорити про те, що туризм тут має серйозну підтримку від держави та податкові пільги.

Прикладів для наслідування багато. А в Україні достатньо розумних досвідчених людей, які, поєднавши зусилля, зможуть вивести туристичну індустрію на новий рівень, навіть після непростих «коронавірусних» часів.

Колонка написана у співавторстві з Сергієм Кириченком, керівником департаменту в’їзного туризму у Join UP!