Аби у вас не лишалося ілюзій, які цинічні люди нами керують. Продовжую з захопленням читати сторінку президента Володимира Зеленського в Facebook.

Він пише про реакцію президента Швейцарії на темпи будівництва доріг в Україні: "Привезли її до нас новою дорогою... Пані Симонетта Соммаруга була вражена, що в Україні будують швидше, ніж у Швейцарії. А я знав, що ми вміємо! Просто робити все треба чесно і вчасно. А швидко і якісно ми зможемо, і "Велике будівництво" – доказ цього!". 

По-перше, немає нічого дивного в тому, що темпи ремонту доріг в країні площею 600 000 км, апріорі мають бути вищими за темпи в країні, площею 41 000 км.

Читайте також - Електрифікація залізниці: як зняти транспортну блокаду з міст України

По-друге, чому вони мають бути вищими? Бо в Швейцарії давно є нормальні дороги. 

Пишатися темпами будівництва доріг порівняно з Швейцарією - це як алкоголіку пишатися темпами скорочення споживання зеленого змія порівняно з непитущою людиною. І висловлення захоплення з боку непитущої людини в такій ситуації - це лише ввічливість. 

Пишатися цим і виставляти напоказ - це ідіотизм. Добре, що нам керує не якийсь дурачок, еге? 

По-третє, давайте глянемо, якою ціною ці дороги будуються.

Готуючись до пандемії коронавірусу, кошти платників податків були цинічно забрані у не найбагатших сфер. Наприклад, у Національного фонду досліджень зрізали половину фінансування (більше 200 млн грн).

Під нуль зрізали, нехай і міфічний, але таки Фонд президента з підтримки освіти, науки та спорту - 500 млн. Зрізали десятки та сотні мільйонів на науку в університетах, зачепили академії, зрізали з освіти. 

До такого розвитку подій поставилися з розумінням, хоча таки досі ніхто не второпав, чому з науки та освіти зрізали по 50-100% видатків з різних статей, а з МВС, яке мало бюджет 93 млрд, зрізали усього 0,005%, а потім всі реально здивувалися, коли дізналися, що МВС додали 2,5 млрд.

Тому що ефективний міністр.

Ідемо далі. 

Читайте також - Кому і навіщо потрібні міністерства. А особливо промислове

По-четверте, як витратили, врешті, 66 млрд грн з Фонду по боротьбі з коронавірусом? 

Офіційні дані Міністерства фінансів України: 35 млрд з 66 млрд було витрачено саме на будівництво доріг. Де дороги, а де корона вірус, запитаєте ви. А що, так можна було, запитають яценюки-гройсмани і, навіть, азірови.

Тобто повільно: гроші платників податків, які збирали всією країною на боротьбу з недугою, незрозуміло чому було витрачено на те, що ніяк не пов'язано з протидією їй.

Чи потрібно будувати дороги? Безумовно.

Чому ніхто раніше це не робив або не робив такими темпами?

Бо гроші не з повітря беруться: окрім доріг є ще купа інших сфер, яким вони потрібні.

Виявляється ж, все дуже просто: не треба думати про збалансований розвиток важливих сфер в країні, фінансове планування, вирішення поточних задач і стратегічне планування.

Можна просто взагалі весь річний бюджет спрямувати на дороги і бути красунчиком перед виборами. (аби не лишалося сумнівів, що ідею про такий перерозподіл, втілили саме Слуги народу). 

Звісно, люди аплодуватимуть цьому популізму, однак я не буду.

Читайте також - Дайте шанс Україні, а не олігархам. Не робіть вигляд, що дбаєте про економіку

Тому що, по-п'яте, подивимось на статистичні дані фінансування науки з усіх джерел в Україні та Швейцарії у відсотках від ВВП.

Навіть завищені дані по Україні - 0,47%.

Швейцарія - 3,37%.

На ВВП країн краще не дивіться, стане погано.

Тому, якби у нас країною керував розумний керманич, він би пишався лише тоді, коли б встигав і дороги будувати, і не обкрадати науковців, прикриваючись коронавірусом.

А так - це звичайне шахрайство.

Яке він ще й залюбки виставляє на показ у Facebook.