Глобальна туристична індустрія поступово розробляє кроки до безпечного відновлення. Під час січневої сесії Всесвітньої туристичної організації (UNWTO) обговорювались можливості включення вакцинації до протоколів пересування між країнами. Причому таким чином, щоб не порушувати права тих, хто ще немає доступу до вакцини.

Перехід до цього етапу відновлення подорожей дає надію, що вже 2021 року коронавірус більше не буде утримувати нас у заручниках по власних домівках, а дозволить пізнавати світ навколо.

Сертифікати вакцинації

Розробка вакцин проти COVID-19 та початок кампаній з вакцинації, суттєво додали оптимізму туристичній галузі. Однак усе ще залишається питання їх рівного розподілу. Наразі в світі вже більше вакцинованих, аніж людей, що захворіли на коронавірусну хворобу від початку пандемії.

З іншого боку, в Україні процес розпочався лише наприкінці лютого. У вільному доступі вакцини в нашій країні з’являться пізніше. На цьому фоні важливим залишається збереження доступу до країн відпочинку за наявності негативних ПЛР-тестів.

У UNWTO та інших міжнародних організаціях розуміють, що через нерівномірний доступ "паспорти вакцинації" можуть стати інструментом порушення прав. Проте важливо, щоб подорожі залишились доступними якомога більшій кількості населення.

Саме тому наразі зміщуються від ідеї паспортів до сертифікатів. Різницю між цими документами позначила єврокомісар з питань охорони здоров'я Стелла Кіріакідес, яка наголосила на тому, що це буде саме медичний документ, який дозволить зробити пересування безпечнішим, але не створювати привілеїв їхнім власникам.

Фактично, мова йде про те, щоб створювати саме демократичну структуру для безпечних подорожей, а не поспішати відкрити усі кордони для доволі вузьких верств населення, що першими встигли отримати щеплення.

Діджітал, як інструмент моніторингу

Українцям уже давно відомий застосунок, що дозволяє контролювати перебування на самоізоляції. Ті, хто протягом 2020 року з’їздили в Дубай, також знають, що в цій країні всі туристи мають установити мобільний застосунок для контролю перебування. Аналогічні рішення діяли в європейських країнах як для громадян, так і для приїжджих. Наразі цей інструмент виходить на новий рівень.

У звіті UNWTO говориться про те, що цифрові рішення мають бути впроваджені для контролю перетину кордону, подальших маршрутів і контактів. Звичайно, що такий підхід має на меті можливість знизити ризики розповсюдження хвороби. Залучення до розробки цифрових рішень міжнародних організацій дає впевненість, що дані будуть захищені й не використовуватимуться некоректно. До того ж важливо, щоб це були уніфіковані підходи, а не необхідність у кожній країні встановлювати окремий застосунок.

Сезон 2021 року для українців

Вакцинація та скоординований підхід щодо розробки протоколів подорожей відкривають нові можливості для туристів у всьому світі й зокрема для українців. UNWTO закликає до якомога скорішого перезапуску туризму, при тому, що в галузі вже існує достатньо розуміння, як зробити це безпечно.

Тепер очікуємо від політиків пошуку спільних шляхів, хоча надії на оперативність невеликі. Проте уже зараз плануються подорожі на європейській Кіпр, до якого, можливо, згодом будуть додані інші країни ЄС. Дуже важливим залишається ефективне втілення в Україні програми вакцинації. Сподіваємось, що всі етапи будуть реалізовані відповідно до планів Міністерства охорони здоров’я. За таких умов у нас буде більше шансів скоріше повернутись до подорожей.

Якщо минулого року індустрія відпочинку ще залишалась розгубленою, то зараз ми адаптувались й знаємо, як і надалі отримувати приємні враження від інших країн, не наражаючи себе й інших на небезпеку. Коронавірус став випробуванням для всіх нас, але протидіяти ньому – це не лише припинити шляхи розповсюдження хвороби, але й зберегти світ відкритим.