Час підводити перші підсумки року. І хоч правильно починати з фрази "це був складний рік для...", але я все ж спробую описати іншу сторону і скажу, що це був дуже важливий рік для всієї транспортної індустрії. Чому? Далі – основні висновки. 

Міжнародні перевезення

Ця галузь виявились занадто вразливою, адже рішення про те, що "під час епідемії люди можуть обійтись без туризму, а бізнес-питання можуть повністю перейти в онлайн" було прийнято переважною більшістю розвинених країн світу.

Ймовірно, протягом найближчих п’яти-десяти років, на нас чекають значні зміни в підході до міжнародних сполучень, адже другий такий локдаун більшість авіакомпаній просто не переживе.

Комерційні перевезення, доставки

На відміну від галузі міжнародних перевезень, цього року такі бізнеси просто бумили і, хоч вже з меншим темпом, але продовжують стрімко зростати, адже найважливіша річ, яка могла трапитися для таких компаній, – сотні мільйонів користувачів, що ніколи раніше не наважувались скористатись схожими сервісами, чи просто не мали потреби, були змушені це зробити та отримали змогу оцінити зручність, що неодмінно додало розміру багатьом ринкам у цій сфері.

Автомобільні перевезення, таксі

Це той самий випадок, коли криза – час для можливостей, і протягом цього року відбулось певне перерозподілення сил та долей на деяких ринках. Криза вкотре нагадала про важливість гнучкості та швидкості прийняття рішень. 

70-80% падіння на початку року повністю компенсувались відчутним ростом в третьому-четвертому кварталі, частково і через відкладений попит.

Громадський транспорт

В багатьох країнах він повністю чи частково дотаційний, тому на перших хвилях намагання багатьох муніципальних чи центральних влад прикрити цей краник витрат були зрозумілими. Проте, це завжди викликало масу невдоволення у середніх та нижчих класів, адже у них часто зовсім не було альтернатив для персональної логістики, а в середньому такі люди працюють у соціально значущих сферах чи на підприємствах, які не мають можливості для віддаленої роботи. 

Деяким країнам вдавалось налагодити процес вибіркового транспортування, деякі ж просто махнули рукою. На мою думку, громадський транспорт надалі все більше персоналізуватиметься.

Мікромобільність

Попри глобальний скепсис, що потроху наростав протягом останніх двох років, 2020-й рік вдихнув нове життя в сферу мікромобільності. Бажання дистанціюватись настільки сильно укорінилось в побутових паттернах людей, що прокатний велосипед чи електросамокат стали ще більш спокусливою альтернативою автобусу, метро чи таксі.

Протягом наступних років ці ринки принесуть на наші тротуари багато нових та цікавих девайсів для подорожей на короткі та довгі дистанції.

Електрика VS нафта

Ще у школі нам розповідали про те, що нафти залишилось ну максимум на 80-100 років, і ось, майбутнє вже тут, а 2020-й зробив чи не найбільший крок у розвитку електрокарів. Мем року про те, що за капіталізацію компанії Ілона Маска Tesla можна купити автоконцерну Toyota, Volkswagen, Mercedes, BMW, Ford,  Honda і ще з десяток дрібніших автовиробників на здачу.

Гонка настільки швидка та ефективна, що через один-два роки придбання електромобіля, ймовірно, вже матиме фінансовий сенс для середньостатистичного користувача.

Володіння/користування

Ну і наостанок, моє улюблене. Попри, а цього року ще й завдяки кризі, світ невпинно рухається до усвідомлення безглуздості володіння. Будь-чим. Житлом, автівкою, власними виробничими потужностями… Все більше прикладів у різних сферах життя та бізнесу доводять те, що спільне користування саме в моменти необхідності набагато ефективніше ніж факт володіння, що сковує можливості чи приносить збитки.

Далі буде ще один "це був складний рік", тому не варто сподіватись що за два тижні щось зміниться, радше треба знайти баланс між новим собою і новим світом та продовжувати розвиток в нових умовах.