Чи не вперше в історії України її високими технологіями зацікавилися китайці. Так сильно зацікавилися, що це збентежило американців. І це чудово, ні?

Наша авіаційна галузь дихає на ладан вже кілька десятиліть, і єдине підприємство, що якимось дивом вижило і розвивається у цій галузі, - це приватна компанія Мотор Січ. Але воно довго не може жити в умовах, коли їх розробки та технології не потрібні нашому авіапрому і нашому уряду, тим більше коли основний і традиційний ринок збуту їх продукції - Росія - стає все менш доступним.

Очевидним є те, що співпраця між Мотор Січчю та російськими авіаційними холдингами не припинилася після 2014 року. Це можна побачити, наприклад, у річних звітах холдингу "Вертолеты России", який до 2017 року розкривав суми передплат за замовлену продукцію. Так, передплати російської компанії на користь Мотор Січі складали $60, $29 та $10 млн на кінець 2014, 2015 та 2016 років відповідно (починаючи з 2017 року ці дані офіційно засекретили).

Інший виробник двигунів для "Вертолеты России" - Клімов - у 2015 році визнавав, що їхні найбільш ходові двигуни для гелікоптерів (ВК-2500, які відрізняються від моторсічевських ТВ3-117-[…] приблизно так, як Lada Largus відрізняється від Dacia Logan MCV) десь на 50% складаються з українських деталей.

Але так само очевидним є те, що постачання українських двигунів до Росії не є перспективним і рано чи пізно припиниться.

І це величезне досягнення, що Богуслаєв знайшов можливість застосувати українські авіаційні технології за межами Росії. Як бізнесмен і як фанат своєї справи, він зробив все правильно. Наші спецслужби вважають, що це може чимось там загрожувати Україні як державі.

Чим загрожувати, я не зовсім розумію. Якщо співпраця Мотор Січі з китайцями може потенційно нести ризики для компанії та держави (як то стверджує пан Болтон), то припинення такої співпраці нестиме не просто ризики, а загрозу занепаду підприємства.

Натомість, наші урядовці повинні думати, як отримати з цієї ситуації максимальний зиск для держави та для галузі:

- Якщо ті двигуни і технології так потрібні китайцям, то продати їх разом з Мотор Січчю, але не за $100 млн для бюджету, а за мільярд-два (те, що американці так переймаються продажом, - хороший привід передомовлятися з китайцями по ціні).

- Якщо американці так не хочуть тої угоди, потрібно з ними говорити про адекватні вигідні українській стороні альтернативи. Нові великі контракти і тд.