Чи може український оборонний концерн Укроборонпром побудувати систему протиповітряної оборони на кшталт ізраїльськоъ системи Залізний купол (одна з найбільш засекречених і дорогих систем ППО в світі. – Ред.)? На моє переконання, технологічний і промисловий потенціал в Україні є.

Але на сьогодні український концерн немає ані достатніх фінансів, ані юридичних механізмів залучення іноземних інвестицій чи кредитування для реалізації подібного проекту.

Річ утім, що розробка Залізного куполу коштувала Ізраїлю близько $200 млн і була б не можлива без приватно-державного партнерства із залученням фахівців та інвестицій із США. 

Проблема криється у діючому законі "Про Укроборонпром" від 2011 року, який був розроблений в часи Віктора Януковича. Старожили урядових кабінетів кажуть, що в ті часи концерн умисно був законсервований від будь-якого державно-приватного партнерства, аби тільки капітал з країн НАТО не зайшов в ОПК України.

Власне, так і сталося. Нагадаю, нещодавно Укроборонпром був змушений передати на приватизацію 17 власних підприємств, бо вони вже роками, а деякі і десятиліттями,  нічого не здатні виробити на замовлення Міноборони. Просто воєнного бюджету країни не вистачає на всіх.

За моїми оцінками, якщо не змінити принципи управління підприємствами концерну Укроборонпром, в найближчі п’ять років на приватизацію відправляється ще три десятка підприємств. Тільки тому, що залишаться без замовлень і коштів на модернізацію виробничої бази.

Чи є вихід із складної ситуації? Є!

Це законопроект №3822, який був розроблений у співпраці уряду, депутатів та концерну Укроборонпром.

Документ, зокрема, передбачає:

- Ліквідація концерну Укроборонпром.

- Створення оборонного холдингу на засадах ОЕСР: професійна наглядова рада, антикорупційні засади, прозоре управління майном та фінансами.

- Механізм залучення приватних інвестицій.

Сьогодні цей документ підтримали на профільному комітеті. За моєю інформацією, 20 травня він буде винесений в сесійну залу парламенту для голосування у другому читанні.

Тож без перебільшення цього місяця Україна має шанс розпочати реформування оборонки, з метою забезпечити українське військо сучасним грізним озброєнням.

Оригінал