Як організувати свою роботу без офісу? Як організувати себе? Як замість написання звіту не зварити випадково борщ? - питання, котрі зараз постали перед багатьма з нас.

Дуже добре розумію цю розгубленість, бо минулого року, після закриття Дивовижні, окрім морального навантаження, я раптово мала перелаштувати своє життя зі звичного full-time на фріланс. Зараз у мене все працює як годинник, але тоді, в моменті, мені було складно. Близько трьох місяців у мене пішло на перелаштування усіх процесів. Саме тому хочу підтримати тих, хто не був готовий до дистанційної роботи.

По-перше, хочу попередити, що це ілюзія, що на фрілансі ви будете з ранку до вечора читати книжки, нарешті переглянете всі онлайн-курси та будете щодня робити зарядку. Бо впливають на наповнення вашого дня звички та пріоритети, а не кількість вільного часу.

Читайте також - Не розслаблятися: карантин закрив всі офіси. Як налаштуватися на роботу з дому

Зараз, як і раніше, в просторах мережі стільки доступних, крутих знань і ресурсів, але чомусь хочеться просто їсти, спати, дивитись серіали та робити ще купу всього, що не дуже допомагає продуктивності… Зізнаймось - перша фаза переходу на роботу з дому - це прокрастинація. Ти дивишся серіали, п’єш чай, інколи заходиш на сторінку з онлайн-навчанням, а розумна книжка лежить на столі та слідкує за тобою.

Мої поради собі при переході на роботу з дому

Дайте собі час. Не карайте себе, що не можете зорганізуватись одразу. Не думайте про ту книжку, що ніяк не встигаєте прочитати. Стрес через невизначеність, побутові питання помножились мінімум на два, а ще і є діти, що навчаються також вдома. Коли в останнє у вас була можливість трошки більше поспати зранку, приготувати смачний сніданок чи просто дивитись серіал? Не витрачайте енергію на те, щоб сварити себе. Спрямуйте її на пошук позитивних сторін дистанційної роботи.

Заведіть нову щоденну традицію - пишіть в блокнотик свої бажання. Пишіть навіть дрібні бажання в цей список і нічого з ним не робіть, просто кожного разу коли чогось хочеться - записуйте. Якимось магічним способом це стимулює мотивацію перейти до реалізації цих бажань та дає енергію на щоденні рутинні справи.

Читайте також - Карантин загнав всіх на віддалену роботу. Як правильно налагодити процес 

Створюйте план на день. Напишіть собі туди спочатку три-п'ять пунктів. Обов’язково закреслюйте те, що вийшло зробити. Закреслені пункти мотивують, дають енергію. Краще написати менше пунктів і більшість виконати, ніж написати 40 пунктів і зробити 25 з них.

Створюючи план на день, враховуйте побутові задачі. Раджу розбити план за категоріями - дім, здоров’я, робота, навчання. Розумію, що вписувати в план дня приготування їжі не дуже звично, але якщо ви працюєте з дому - вписуйте собі це в задачі обов’язково, бо це займає ваш час.

Виділивши час на роботу, працюйте ітераціями - найкраще мені в цьому допомагає додаток tomato one - це таймер, що допомагає концентрованіше працювати - 20 хвилин працюєш, п'ять - відпочиваєш, потім знову працюєш і так далі. Дуже класний інструмент для роботи над об’ємними задачами не тільки в умовах карантину.

Одяг та атмосфера також важливі. Вам має бути комфортно. Я не кажу, що не можна працювати в піжамі, але якщо ви одягнетесь на час роботи в інший одяг робота може бути більш продуктивною.

Читайте також - Пережити карантин і не перетворити роботу з дому на муку. Поради психолога

Правило 5%. Рекомендую його для формування нових звичок. Наведу приклад з впровадженням щоденних тренувань. Спробуйте ставити занижені цілі, а потім поступово їх підвищувати. Краще зробити 5%, ніж нічого. Наприклад, в понеділок дістати килимок для йоги, у вівторок посидіти на ньому, в середу зробити розтяжку, а в суботу вже потренуватись. Це краще, ніж кожного дня думати, що почнеш тренуватись від завтра. 

Відкладіть "написання книги" на потім.

Насолоджуйтесь часом, навіть якщо здається, що витрачаєте його даремно. Коли ви останній час це робили? Не соромте себе за це. Поступово додавайте в своє життя інші речі, які вас надихають, з часом ви самі зрозумієте, як побудувати ефективно свою роботу.