"Візьми і зроби" – одне із гасел Українського католицького університету. Візьми та розвивайся. Зараз чи не найкращий час для цього. У кожну кризу кожен експерт вважає за потрібне вигукнути: "Криза – найкращий час для розвитку та інвестицій у себе". Нинішній час – не виняток.

Усе було би просто, якби не одвічні "де знайти", які турбують людство:

- Де знайти мотивацію, як змусити себе розворушити мізки?
- Де знайти можливості?! Книги коштують гроші, бізнес-школи коштують гроші. А де їх, ті гроші, взяти?
- Де знайти час? Адже стільки всього хочеться / треба зробити, де ще і на розвиток час відкопати?

Нижче – трохи рефлексій щодо трьох "де знайти". 

Де знайти мотивацію?

Пригадайте, це було у житті кожного з нас. Дитинство,  нарешті прийшла весна, сонце починає гріти повітря. Хочеться бігти. Хочеться на море. Вперше в житті на море. Родина сідає за суботній обідній стіл, і батьки оголошують: влітку їдемо. На море. Це вперше, коли ви зможете побачити вражаючу водну гладь, відчути морський бриз та запах солі, тож серце радісно гупає у грудях. Проте вже наступної миті ви розумієте, що не вмієте плавати. І от ви записуєтеся в басейн, вчитеся і розвиваєтеся, щоб за кілька місяців приїхати на море і взяти від першого морського відпочинку все!

А тепер спробуймо поглянути на все це з іншої сторони. Замість слова "море" вставляємо слова "кар’єра", "авторитет", "заробітна плата", "експертність", "визнання", "винагорода", "самореалізація", "статус". Скромності тут не місце: чим амбітнішими будуть ваші цілі, тим солодшою буде перемога над собою та світом.  Так, першу частину завдання – виконано. З морем розібралися.

Тепер щодо "плавання". Тут не менш просто: обираєте 1-2-3 компетенції / навички, які необхідні для досягнення бажаного, складаєте конкретний покроковий план дій на 3-4 місяці, визначаєте цілі, і – побігли в інтелектуальний басейн. Важливо пам’ятати, що цілей не може бути надто багато, адже все = нічого. Обирайте пріоритети, дійте сфокусовано.

Не знаєте, що обрати? Не ясно – море, велосипед, лижі, ковзани? Відкрийте список ключових навичок до 2025 р, складений в межах Всесвітнього економічного форуму. Вже все визначено та прописано за нас: просто зрозумійте, яку вершину хочете підкорити чи який Босфор переплисти, і оберіть правильні пункти зі списку.

Мотивація – вона всередині, адже від народження ми допитливі. А саме допитливість – ключ до пізнання та розвитку. Перефразовуючи класика, я кажу "Самомотивуйся або помри!".

Дій на випередження, на перспективу, не для тут і зараз, а для "завтра".  Лише на кілька кроків уперед, дивлячись не під ноги, а вдивляючись на вершину, що на обрії, та усвідомлюючи, що до неї насправді всього кілька днів з рюкзаком та у зручному взутті.

Побач цю вершину, глянь на мапу, склади рюкзак і – вперед. З кожним наступним кроком слово "мотивація" буде зникати з лексикону, адже тобі просто буде хотітися іти, бігти, дійти, подолати, видертися.

Хто б’ється – той пробивається. 

Де знайти можливості для розвитку?

Заходжу у фейсбук: половина друзів постить списки з goodreads з десятками бізнес-бестселлерів, які вони прочитали за карантинні місяці і пропонує дати почитати ту чи іншу книгу в обмін на пляшку хорошого вина.

Заходжу в пошту: повідомлення від Coursera та Prometheus: ТОП-10 курсів, які рекомендуємо пройти в самоізоляції. Безкоштовно.

Розблоковую телефон: стукає push-повідомлення від TED – подивіться ось ці ролики про мотивацію та самоосвіту.

Відкриваю Телеграм: 5 груп надсилають по 5 статей, які рекомендовано прочитати. Затягувати не варто, бо завтра надішлють ще.

При цьому ніхто не скасовував такі доступні і дієві речі як спілкування, саморефлексія, розвиток через участь у нових проектах, отримання фідбеку. До речі, просто сісти, систематизувати власний досвід чи знання і поділитися ними з іншими – теж чудова можливість для розвитку. Адже в систематизації та дискусії часто народжуються нові сенси та думки.

Тарас Прохасько писав: "Я не дуже вірю в чудесні можливості, що падають на голову. Мій рецепт – творити їх самотужки. Не мріяти про зустріч із кимось відомим, а не пройти повз цікаву людину поруч".

Сучасне життя пропонує нам масу можливостей для розвитку, єдиним питанням є те, на чому ми фокусуємося. На можливостях чина тому, як все погано, чому такий спікер, а не сякий, чому він говорить цією мовою, а не тою, невже не можна не вживати іншомовних слів, чому ця книга така дорога, чому на цей вебінар треба реєструватися, чому в zoom, а не в skype, чому о 14.00, а не о 12.30…

Хто хоче – той розвивається. 

Де знайти час?

Коли мені розвиватися? Це питання виникає у більшості. Треба ж по роботі все зробити, у квартирі прибрати, новини подивитися, дітей побавити. Справ – повний міх! Як відкриваю свій ToDo list до кінця року, то аж страшно стає – одразу закриваю ті 50 з гаком пунктів.

Стратегія більшості компаній зводиться до двох дій: більше заробляти та менше витрачати. Спробуймо екстраполювати це на час. Для розвитку компанії потрібні гроші. Для власного розвитку потрібен час. Тобто наше завдання більше отримати ("заробити") часу і навчитися його менше витрачати.

1. "Зменшити витрати". Або яким чином максимально ефективно витрачати час на власний розвиток

Читання. Метод, перевірений на власній "шкірі". Раніше я був певен, що читання – це процес ґрунтовний. Потрібно зручно вмоститися, взяти книгу, чашку чаю. Знати, що мінімум 30-40 хвилин ніхто не відволікатиме, і лише тоді можна вгризтися у сторінки. Проте в певний момент стало зрозуміло, що може бути й інша стратегія: читати постійно, потроху, навіть мінімальними часовими слотами. Сім’я збирається на прогулянку, а ти вже зібрався і маєш 5-10 хвилин – прочитай 1-2-3 сторінки. Чекаєш у супермаркеті на касі, є 5 хвилин – прочитав сторінку. Поїхав "перевзувати" авто у зимову гуму – вільна година! І таких слотів протягом тижня можна назбирати на добрих 5 годин. Усе так само, як зі скролом стрічки соцмереж, тільки замість скролу – читання. Ми ж скролимо завжди і всюди, то і читати можемо завжди і всюди.

Плануйте час. Окрім згаданих вище слотів, візьміть свій календар та "забронюйте" у ньому час на читання або розвиток. Тільки так ви і всі навколо знатимуть, що у ці години ви зайняті. І ви ж насправді зайняті – розвитком себе.

Спілкуйтеся та обговорюйте. Ви однаково це робите – з друзями, близькими, сім’єю. Просто інколи, замість того, щоб обговорити "супергероя"-політика, обговоріть книгу чи ідею, продискутуйте важливі питання, адже в розмовах та дискусіях – нескінченне джерело розвитку, рефлексії та інтелектуального взаємозбагачення.

2. "Збільшити дохід"

- Ми виграли 240 годин. Чимало з нас працюють із дому. Від початку карантину у моєму графіку вивільнилося близько 90 хв в день, які раніше я проводив у "спілкуванні" із заторами. В місяць – це 30 годин. З моменту запровадження карантину – це 240 годин. 240 годин, які з’явилися просто нізвідки, впали з неба. Вважайте, що ви виграли в лотерею. Яким чином і на що інвестувати цей ресурс – залежить від вас та від ваших пріоритетів.

- Соцмережі та ТВ. Згідно з дослідженнями, Україна входить в ТОП-15 країн Європи за тривалістю перегляду телевізора. Щодня в середньому українець проводить перед блакитним екраном 232 хвилини!  Додайте до цього соціальні мережі та інші пожирачі часу. Як стверджує bbc.com, на соцмережі ми витрачаємо в середньому 2 години щодня.

- Аутсорс. Третя ідея може здатися суперечливою, однак сказати про неї важливо. Якщо, прочитавши книги, пройшовши онлайн курс, присвятивши більше часу роботі, ви досягнете бажаного (у тому числі збільшите власний фінансовий дохід), можливо, є сенс розглянути можливість віддати на аутсорс речі, які забирають час, який можна використати на розвиток? Чиста математика.

Наприклад, щотижня ви витрачаєте 4 години на прибирання квартири та близько 4 годин на миття посуду. В рік це приблизно може становити 320 годин. За ці 320 годин ви пройдете 5 онлайн-курсів, прочитаєте 10 книг або реалізуєте три додаткових амбітних проекти на роботі. Завдяки цьому у вас є всі шанси зрости професійно, кар’єрно, а також фінансово.

Припустимо, що це збільшить ваш річний дохід на 20%. А тепер просто зрозумійте, скільки коштуватиме посудомийка та робот пилосос і прийміть зважене інвестиційне рішення. Так, це ризик – ніхто не гарантує, що ваші очікування відповідатимуть реальності, але ж якщо не спробувати, то точно взагалі нічого не відбудеться.

Ці нескладні дії суттєво збільшують потік вільних часових ресурсів у наш часобюджет.

А скільки ж часу "коштує" навчання? Саме часу, адже зараз існує сила силенна безкоштовних (з точки зору фінансів) можливостей для розвитку.  Наприклад, проходження середньостатистичного онлайн-курсу на платформах Prometheus / Coursera / Khan Academy – це від 5 до 40 годин. Прочитати одну книгу – 3-5 годин.

Одним словом, аби було бажання, а час вже давно знайшовся, просто інвестувати його слід з розумом. Хто шукає – той знаходить. Хто б’ється – той пробивається. Хто хоче – той розвивається.