Карантин істотно впливає на структуру ринків, бізнес-моделі та поведінку учасників ринку. Це відображається у інтенсивному переході бізнесу на роботу онлайн. В умовах обмеженої діяльності офлайн продавців товарів та послуг, кількість онлайн-споживачів та їх активність зростає, а конкуренція – загострюється.

Читайте нас в Telegram: проверенные факты, только важное

Частина бізнесу уже зустрілась із неочікуваною проблемою – відсутністю фінансових, технічних, трудових або інших ресурсів для своєчасного задоволення зростаючого попиту споживачів. Можливим вирішенням цього питання є масштабування бізнесу шляхом придбання подібних компаній або злиття з ними (з конкурентами, зокрема), придбання окремих активів, в тому числі об’єктів права інтелектуальної власності.

На транзакції у вигляді придбання акцій, часток у статутному капіталі компанії, одержання в управління чи набуття іншим чином контролю над компанією, яка здійснює свою діяльність онлайн, поширюються загальні вимоги щодо необхідності одержання попереднього дозволу АМКУ на концентрацію. Для цього слід визначити, чи вважатиметься така транзакція концентрацією, та у разі отримання ствердної відповіді на перше питання – встановити на основі інформації про фінансові результати, чи потрібно звертатись в АМКУ для отримання дозволу.

Читайте також - Майбутнє, яке ми не чекали: ви до нього готові?

Іншим способом є придбання частини готового бізнесу або окремих активів, що за певних умов може вважатись концентрацією. Законодавчо концентрацією визнається придбання, набуття у власність іншим способом активів у вигляді єдиного майнового комплексу або структурного підрозділу суб’єкта господарювання, одержання в управління, оренду, лізинг, концесію чи набуття в інший спосіб права користування активами у вигляді єдиного майнового комплексу або структурного підрозділу суб’єкта господарювання.

Виникає питання, що ж слід розуміти під поняттям "єдиний майновий комплекс"? В розумінні конкурентного законодавства це усі види майна, що сукупно забезпечують господарську діяльність суб’єкта господарювання, у тому числі будівлі, споруди, устаткування, інвентар, сировина, продукція, права вимоги, борги, а також право на торговельну марку або інше позначення та інші права, включаючи права на земельні ділянки, в тому числі цілісний майновий комплекс.

Читайте також - Інвестували в цінні папери за кордоном? Які податки повинні заплатити в бюджет

На практиці, у випадку придбання активів для АМКУ визначальне значення має встановлення тієї обставини, чи забезпечує придбання певного активу чи сукупності активів можливість здійснення господарської діяльності. Це не обов’язково повинні бути великі активи за своїми фізичними розмірами (споруди, промислове обладнання та земельна ділянка). Достатнім для визнання концентрації може бути придбання права на доменне ім’я та відповідних об’єктів права інтелектуальної власності.

АМКУ у своїх роз’ясненнях наводить такий приклад:

"У АМКУ розглянуто заяву про надання дозволу компанії "Р" на придбання активів медіапроекту "А", до складу якого входили:

- право власності на знаки для товарів та послуг;
- право власності на промисловий зразок;
- право адміністрування доменних імен та веб-сайту "А";
- ліцензійний договір про передачу виключних майнових прав на використання всіх об’єктів прав інтелектуальної власності, включаючи фотографічні твори, дизайн, тексти авторських статей, примірники номерів журналу як збірники об’єктів прав інтелектуальної власності, що були опубліковані в журналі "А";
- ліцензійний договір про передачу виключних майнових прав на використання текстів, фотографічних творів, а також будь-яких інших графічних об’єктів, в тому числі творів виконаними способами подібними до фотографії, які були розміщені на веб-сторінках та в базах даних веб-сайту "А", а також текстів авторських статей, які були розміщені на веб-сторінках та в базах даних цього сайту;
- передача прав засновника друкованого засобу масової інформації журналу "А".

АМКУ дійшов висновку, що зазначена сукупність майнових прав становить об’єкт контролю, передбачений пунктом 2 частини другої статті 22 Закону "Про захист економічної конкуренції"".

Присоединяйтесь к Instagram Liga.net - здесь только то, о чем вы не можете не знать

Іншим прикладом є надання АМКУ дозволу на концентрацію у вигляді придбання компанією Takeda Pharmaceuticals International AG прав у всьому світі на бізнес, пов'язаний з безрецептурними препаратами (Vitrum, Artra, Melaxen) компанії Unipharm, Inc. та відповідними активами (конфіденційна інформація, гудвіл, товарно-матеріальні запаси, інтелектуальна власність, знаки для товарів та послуг, доменні імена, права промислової власності, виробничі контракти, реєстраційні свідоцтва та записи) у Польщі, Росії, Україні та СНД.

Перехід бізнесу в онлайн створює додаткові ризики, тож рекомендуємо уважно стежити за тенденціями конкурентного правозастосування та дотримуватись законодавства. Ігнорування цієї рекомендації може загрожувати компаніям штрафом у розмірі до 10% річного обороту.