Люди змінюються. Всі змінюються. 

Сам я неодноразово міняв точку зору, помилявся, і мені не соромно за це.

Ще кілька років тому я вважав, що вища освіта не обов’язкова і не потрібна. А система навчання у численних університетах, особливо, на пострадянському просторі — це "застаріла модель запорожця". Вона не відповідає ані викликам сучасності, ані потребам майбутніх роботодавців. Я ненавиджу примус, а "совкова" система навчання якраз заперечує свободу мислення, творчості та експерименту.

Академічна освіта окремо, реальний бізнес та успішна кар’єра — окремо. Два світи, що між собою не перетинаються. Лише soft skills (м’які навички) — ось, що справді має значення для розвитку та перспективи людини. 

Так я вважав до недавнього часу.

Мій син Іван зруйнував це упередження, коли вступив до однієї із найкращих у світі бізнес-шкіл — Бостонського університету. Своїм інтересом до навчання, заглибленістю в процес, своїми  успіхами він показав мені, що правильна освіта – це важливо.

Мій син має великий простір свободи у навчанні, але відповідальність від цього тільки зростає. Його навчили "вчитися", критично мислити та чітко розуміти логіку бізнес-процесів. Системність, внутрішня дисципліна сьогодні дозволяють йому чітко формулювати свої цілі та рухатися до них. Як батько, я спокійний. У нього повний порядок у голові. Він дуже цілеспрямований молодий чоловік.

Вища освіта та soft skills — ось ідеальне поєднання для молодої людини, яка тільки починає свій шлях. Знання за плечима не треба тягати. Чим краща освіта, тим ширший вибір у житті. Університет розвиває та посилює всі здібності.

Обирайте освіту усвідомлено. Спочатку спитайте себе: ким себе бачите у майбутньому, навіщо вам освіта? 

"Корочка"-диплом сьогодні нікому не цікавий. Серйозні компанії дилетантів бачать здалеку. 

Спробуйте зрозуміти своє призначення, пробуйте себе в різних сферах, але кожну справу доводьте до кінця. Щоб стати супер-інженером, крутим лікарем, знаменитим шеф-кухарем, для початку треба отримати класну освіту. І ніколи не зупинятися в розвитку.

Справжній професіонал вчиться все життя — інакше не зможе рости і ставати кращим. Сьогодні ринку цікаві люди, які вміють змінюватися, і постійно вчаться.

Я і сам весь час вчуся і драйвую від усього нового.

Бо, не змінюються і не вчаться тільки дурні.