Вже місяць діють річні тарифи на газ, які постачальники не можуть підвищувати. Утім, такі заходи не врятують мешканців від високих витрат на опалення у довгостроковій перспективі. Для цього потрібно знизити споживання тепла. Щоб допомогти мешканцям у цьому, уряд має посилювати програми енергомодернізації будинків.

Після зимового підвищення цін на газ 93% українців вважали тарифи на електроенергію, газ і тепло завищеними. Це навіть більше, ніж минулого року. Тоді так вважали понад 80% громадян

У такій ситуації уряд вдався до адміністративного регулювання цін, а з травня цього року НКРЕКП зобов’язала постачальників установлювати ціну на рік вперед. Таку ціну вони не мають права підвищувати протягом терміну її дії, але можуть пропонувати інші комерційні пропозиції паралельно з річною. 

Такі дії роблять ціни не ринковими, що суперечить зобов’язанням, які Україна взяла перед Міжнародним валютним фондом. 

Утім, є спосіб знизити суми у платіжках українців і не порушити принцип ринкової ціни. Для цього треба допомогти мешканцям знизити споживання тепла. Цей спосіб уже довів свою ефективність.

Наприклад, у Києві у старому будинку з ОСББ, який брав участь у місцевій програмі енергомодернізації, одна сім’я протягом опалювального сезону 2019-2020 років у середньому сплатила за опалення на 1000 грн менше, ніж аналогічна сім’я без ОСББ і участі в програмі. У новому будинку різниця складає 1900 грн.

Отопительный сезон закончился. Но через полгода опять начнется. Как снизить расходы

Потенційно економія може бути ще більшою. Зокрема, коли ми у Київській школі економіки провели дослідження витрат на опалення та різних характеристик 8 000 київських будинків, воно показало, що ОСББ разом із програмою енергомодернізації знижують витрати на тепло на третину. У дослідженні ми побудували економетричну модель, яка враховувала вплив різних факторів на ціну і виокремлювала ефект саме від ОСББ та програми модернізації. 

Це означає, що уряд і місцева влада мають посилювати програми енергомодернізації будинків. Це допоможе мешканцям знизити споживання тепла і ціна на газ не буде так бити по кишені. Такі програми варто планувати вже зараз, не чекаючи наступного опалювального сезону з мітингами споживачів. Саме це працюватиме у довгостроковій перспективі на відміну від адміністративного регулювання цін.

Аби знизити свої витрати на опалення, мешканці багатоповерхівок можуть:

1. Створити ОСББ. Навіть без участі у програмах енергомодернізації в ОСББ можна знизити витрати на опалення. Зокрема, можна не споживати його у теплі березневі та квітневі дні, а споживати лише у холодні.
2. Взяти участь у державній програмі енергомодернізації, якщо ОСББ вже створено. Зокрема, державна програма "Теплі кредити" передбачає компенсацію 40-70% суми кредиту від Держенергоефективності. Нею можна скористатися в Укргазбанку або Ощадбанку.
3. Або взяти участь у місцевій програмі з енергомодернізації. Наприклад, у місті Києві програма співфінансування 70/30. Згідно з нею 70% від вартості енергоефективних заходів покриваються з міського бюджету.

Чекати регулювання цін з доброї волі уряду – погана ідея.

Сьогодні ціни адміністративно відрегулювали по-одному, а згодом – по-іншому. Якщо знизити своє споживання тепла, ціна не матиме великого значення.