Під час дискусії проекту Життєстійкі: лідерство у новій нормальності обговорювали, як цінності допомагають компаніям проходити кризи.

І я згадав, як кілька років тому ми в Нафтогазі сформулювали чотири цінності компанії. Це справедливість, сміливість, сумлінність і відкритість.

Цінності мають відображати культуру роботи в компанії і допомагати команді прийняти правильне рішення під час криз. Але для нас криза — звична ситуація, що стала нормою життя. Тому наша відданість цінностям випробовується на міцність частіше, ніж у колег з інших компаній.

Читайте також - Обмеження зарплат чиновників: Зеленський і суддя Вовк - за. Це їх не стосується

Тим не менш, щоразу цікаво спостерігати, як переломлюються робочі ситуації крізь призму цінностей.

Наприклад, коли справедливість, як цінність, починає застосовуватись в таких прагматичних питаннях, як розподіл бонусів.

Можна багато чого говорити про цінності і високу мету, але все стає на свої місця, коли група людей починає ділити свої гроші. Тому дуже важливо, коли щось декларуєш, бути впевненим, що кожного дня на практиці ти будеш live of to them (жити для них).

Без сміливості важко, та і недуже цікаво працювати. Тут маю приклад уже часів коронакризи, коли ми вирішили закупити медичне обладнання для благодійності і привезти його в Україну. Потрібно було за одну ніч погодити і підписати контракт з китайською державною компанією, довжина черги клієнтів до якої - від Пекіну до Києва.

Читайте також: Навіщо бізнесу інвестиційні няні, якщо є рейдери

Нам потрібно було узгодити закупівлю з урахуванням власних правил і правил китайської сторони, захиститись від можливості неякісної поставки, від критики переліку товарів, їхньої якості і ціни.

Повертаючись до прикладу з медобладнанням, сумлінність - це робити все максимально правильно, незважаючи на бажання допомогти та на кризу. За будь-якого негативного розвитку подій ми маємо розуміти, які є ризики та завчасно усувати їх.

Та й зважаючи на історію та культуру Нафтогазу, сумлінність зрозуміла багатьом людям в компанії і поза нею. Коли, наприклад, в представника топ-менеджменту колекція карних справ така, що можна виставку робити в Арсеналі, то, в принципі, розумієш, що сумлінність — це важливо. І перед тим, як щось підписувати, треба хоча б погортати і зрозуміти, що тобі принесли.

Читайте також - Рейдерство в Україні ніхто не відміняв: що робити, якщо до вас прийшли "гості"

Відкритість. В сучасному світі, особливо для державної компанії, відкритість — атрибут, без якого дуже важко переконувати у своїй щирості.

До прикладу, сторінка 131 нашого річного звіту розкриває персональні дані і винагороди членів правління. За українським законом, розкривати їх без дозволу ми не маємо права — це не бюджетні кошти, це кошти компанії, яка є суб’єктом приватного права. Коли ми вирішили розкривати цю інформацію, у нас бути дискусії  з членами правління, які так само казали, що тут є негативні аспекти.

Але якщо ти декларуєш відкритість, а всі компанії в світі демонструють ці цифри, як можна в цій ситуації сказати: "Знаєте, у нас в Україні унікальна ситуація. Ми вирішили, що відкриті, але тут робимо невеличке виключення". Так не працює.