Безвиз возвращается. Как и когда украинцы смогут ездить в ЕС: с прививкой от COVID и без
Фото: depositphotos.com

19 травня у Європейському Союзі домовились про відкриття кордонів для мандрівників з інших країн, які встигли повністю вакцинуватися від коронавірусу. 

У ЄС хочуть запровадити так звані "цифрові зелені сертифікати", щоб забезпечити свободу пересування країнами союзу на час пандемії. Вони почнуть діяти вже з 1 липня, повідомили у Єврокомісії. 

Та для отримання сертифікату підійде не кожна вакцина, до того ж існуватимуть часові обмеження на дію сертифікату. А ще можуть бути нюанси за умов в'їзду з дітьми, адже їх не вакцинують. 

Що варто знати українцям перед тим, як готуватись до подорожей в ЄС?

Як відкривається ЄС

Потрапити на територію більшості країн ЄС з будь-якої третьої країни світу, у тому числі Україні, вже більше року можна лише громадянам чи резидентам країн Євросоюзу, а також тим, хто має вагому мету поїздки. Йдеться, зокрема, про медиків, фахівців із догляду, водіїв та інших працівників транспорту, сезонних працівників, дипломатів.

Для решти кордони з початку пандемії лишались закриті. Однак ситуація змінюється.

Частина країн ЄС вже відкрились для українців. Зокрема, 14 травня новиною про відкриття кордонів для туристів з України потішила Греція. Перед поїздкою потрібно заповнити спеціальну форму та надати довідку про повний курс вакцинації щонайменше за 14 днів до в’їзду або негативний результат ПЛР-тесту чи сертифікат про перенесену хворобу.

Ще раніше для українців відкрився Кіпр. З 10 травня острівна країна послабила карантинні обмеження, тож ті, хто вакцинувався або зробить кілька тестів, тепер можуть розраховувати провести там відпустку.

Подписывайтесь на рассылки LIGA.net – только главное в вашей почте

Що відомо про в’їзд для вакцинованих?

Однак проводити такі "відкриття" окремі країни вирішили самостійно, не чекаючи колективного рішення членів ЄС, тож загалом блок залишається закритим.

На початку травня Єврокомісія запропонувала країнам-членам ЄС послабити обмеження на "несуттєві поїздки" (зокрема, туризм), враховуючи темпи просування вакцинації у світі.

Хоча ВООЗ досі застерігає від відновлення міжнародних поїздок, 19 травня Рада ЄС порекомендувала державам-членам скасувати обмеження на такі поїздки для мандрівників із третіх країн (зокрема, України), якщо ті пройшли повний курс вакцинації препаратом, затвердженим Європейським агентством з лікарських засобів, принаймні за 14 днів до прибуття. 

 Кожна країна окремо ухвалюватиме рішення про відмову від обов'язкових до цього карантинних вимог відповідно до нових рекомендацій ЄС.

Однак таке послаблення автоматично означатиме, що вони згодні відкрити кордони для тих іноземців, хто завершив вакцинацію, та позбавити їх вимог щодо самоізоляції. 

Які вакцини дозволені

В’їзд дозволять іноземцям,  які щонайменше за 14 днів до в’їзду до ЄС пройшли повний курс щеплення однією зі схвалених ВООЗ чи ЄМА вакцин. А на 21 травня це:

  •  BioNTech/Pfizer (Comirnaty); 

  •  Moderna;

  •  Oxford-AstraZeneca (Vaxzevria);

  •  Oxford-AstraZeneca (Covishield – вироблена в Індії та Південній Кореї);

  •  Johnson & Johnson (Janssen);

  •  Sinopharm/BIBP.

Рішення щодо ще однієї вакцини, яку використовують в Україні – китайської CoronaVac – у ВООЗ розраховують ухвалити до кінця травня.

Діти, яких у більшості країн світу не вакцинують, зможуть подорожувати зі своїми вакцинованими батьками, якщо у них негативний результат ПЛР-тесту на COVID-19, зроблений  за 72 години до прибуття в Європу.

Присоединяйтесь к Instagram LIGA.net – здесь только то, о чем вы не можете не знать

Коли запрацюють паспорти вакцинації в ЄС?

З 1 липня в Євросоюзі введуть безкоштовні ковід-сертифікати – EU Digital COVID Certificate, які й повинні стати доказами того, що носій такого документа захищений від COVID-19. 

20 травня Європарламент та Рада ЄС домовились, як працюватимуть ці "цифрові зелені сертифікати". 

EU Digital COVID Certificate міститиме QR-код. Документ буде цифровим, однак за необхідності його можна буде отримати і в паперовій формі.

Окрім даних про вакцинацію, такі сертифікати можуть містити дані про імунітет після перенесеної хвороби або негативний ПЛР-тест, зроблений не раніше 72 годин. 

Наприкінці квітня у Європарламенті вирішили, що "термін придатності" таких "COVID-паспортів" не може перевищувати 12 місяців.

Також важливою умовою є те, що видані в різних країнах, зокрема, в Україні, COVID-паспорти повинні відповідати стандартам ЄС. Тобто, щоб їхню достовірність та автентичність можна було перевірити. 

Коли їх зможуть отримати українці?

Українські сертифікати вакцинації проти коронавірусу відповідатимуть всім стандартам ЄС та дозволять українцям їздити в країни Євросоюзу як до пандемії, повідомила 20 травня українська віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина.

За її словами, для цього в України вже повністю готова ІТ-інфраструктура, зараз ведуться роботи з нормативного оформлення документів. Перші паспорти про вакцинацію українцям планують видавати вже з кінця червня, додала Стефанишина.

Подписывайтесь на LIGA.Бизнес в Facebook: главные бизнес новости

Раніше ексміністр охорони здоров’я Максим Степанов обіцяв, що перші COVID-сертифікати українці зможуть оформлювати з 1 липня 2021 року. 

Однією з можливостей їх отримання у паперовому вигляді у Кабміні називали звернення до лікаря.

Втім у Міністерстві цифрової трансформації анонсували, що вже з липня отримати цифрові паспорти вакцинації українці зможуть у мобільному  застосунку "Дія". 

Чи зможуть потрапити до ЄС невакциновані подорожувальники?

ЄС також послабив умови в'їзду для людей, які ще не змогли вакцинуватися, але проживають у країнах з низьким рівнем поширення коронавірусу. За в'їзду на таких умовах теж є нюанси.

Рада ЄС ухвалила критерії для скасування обмежень для всіх мандрівників з третіх країн. Зокрема, щоб мешканці країни могли потрапити до ЄС, кількість випадків захворювання COVID-19 на 100 000 жителів за останні 14 днів там не має перевищувати 75 (раніше цей показник становив 25 випадків).

Також враховуватимуть кількість зроблених тестів на коронавірус та частку позитивних результатів серед них (вона не повинна перевищувати 4%).

Список "дозволених" країн у ЄС пообіцяли оголосити пізніше та оновлювати щонайменше кожні два тижні.

Чи є перспективи для України? Поки що ні. Наприклад, 21 травня було зафіксовано 4984 нових випадків, тоді як тестів було проведено майже 62 577. Таким чином, частка позитивних тестів склала майже 8% – вдвічі більше дозволених. 23 травня – 1334 нових випадки зараження, але й тестів було менше – 16 097 зроблених тестів. Це приблизно ті ж 8%.

Для швидкого реагування на зміну ситуації з COVID-19 у світі Рада ЄС також запровадила можливість "стоп-крану": тобто, наприклад, у разі виявлення потенційних мутацій вірусу в одній з "дозволених" країн, в’їзд її громадянам до ЄС можуть дуже швидко заборонити.

Кожна з держав-членів ЄС самостійно ухвалюватиме рішення про скасування обмежень, тому дати відкриття залежатимуть від цього. 

Тож туристам доведеться і надалі уважно стежити на умови в’їзду в кожну конкретну країну та перевіряти, чи відповідають показники України заявленим критеріям.

Читайте нас в Telegram: проверенные факты, только важное