Содержание:
  1. Можливо, найшвидше збагачення в історії людства
  2. Амбітні цілі 
  3. Різноплановий бізнес
  4. Робота без зупинки
  5. Мільярдер без грошей

Засновник компаній Tesla та SpaceX Ілон Маск потрапив до дуже короткого списку людей, яким гріх скаржитися на 2020-й. У рік, коли звичний світ "валився", його статки зросли на 545%, а на початку 2021 року Маск став найбагатшою людиною світу за версією Bloomberg.

Водночас щодо його проєктів дедалі частіше звучать звинувачення в надуванні фінансової "бульбашки". 

З чого складається капітал Маска?

Можливо, найшвидше збагачення в історії людства

7 січня 2020 року Ілон Маск недоладно витанцьовував свій "танець щастя" у Китаї на честь перших постачань електрокарів Tesla Model 3, зібраних у Шанхаї. 

Рівно за рік після цієї події – 7 січня 2021 року – в американського підприємця з’явився не менш вагомий привід для емоцій – він піднявся на перший щабель найбагатших людей планети у Bloomberg Billionaires Index (BBI). 

Згідно з оцінкою агентства, його статки зросли до $188,5 млрд. За останній рік Маск додав близько $150 млрд, і це, можливо, найстрімкіше зростання багатства в історії, зазначили у Bloomberg. 

Плюс 500% за год. Илон Маск – самый богатый человек на планете. А где его деньги?
Bloomberg Billionaires Index (BBI) 16 січня

Першою публічною реакцією Ілона на цю подію став твіт зі словами "Отже, повертаюся до роботи".

Та прихильників бізнесмена його поведінка не дивує: з успіхом свого чергового проєкту той завжди вкладає гроші в інші та продовжує працювати.

Уродженець Південно-Африканської Республіки Ілон Маск почав життя у новому столітті мультимільйонером завдяки проданій Compaq разом з братом ІТ-компанії Zip2 у 1999 році за $308 млн. Щоб укласти угоду на понад мільярд, Маску знадобилося менше трьох років: у 2002 році він продав еBay систему онлайн-переказів PayPal за $1,5 млрд, запущену за гроші від Compaq. Отримані кошти бізнесмен вклав у три нові компанії: Tesla, SpaceX і компанію сонячної енергетики Solar City.

Саме вони та ще низка проєктів зробили Маска першим багатієм світу.

Амбітні цілі 

У травні 2017-го Ілон шокував усіх, коли спрогнозував, що одного дня капіталізація Tesla перевищить Apple Inc. Тоді Apple оцінювали в $772 млрд, у 15 разів більше, ніж автопроєкт Маска, пише FT.

"Я думаю, що бачу чіткий шлях до такого результату", – сказав Маск у відповідь на скептичні зауваження. 

На той момент Model 3 мала проблеми із запуском, сам Маск ночував на даху фабрики й планував обговорити можливий продаж Tesla з Apple, зізнався сам бізнесмен у грудні 2020 року. Він назвав цей період "найтемнішими часами". 

Вже у 2017 році Tesla обійшла за капіталізацією Ford і General Motors та стала найдорожчою автомобільною компанією в США, пише Vox. У вересні 2020 року Tesla отримала перше місце у рейтингу найдорожчих автокомпаній планети.

Плюс 500% за год. Илон Маск – самый богатый человек на планете. А где его деньги?
Tesla стала найдорожчим автовиробником світу

З моменту первинного розміщення акцій у 2010 році вони зросли в ціні на понад 23 900%. У 2020 році компанія отримувала прибуток три квартали поспіль і майже досягла цілі Маска – виробити 500 000 авто. Акції Tesla здорожчали на 743%, а капіталізація перетнула позначку у $800 (це поки третина ринкової вартості Apple).

Саме успіх Tesla – ключова причина збагачення Маска – він володіє 20% акцій. 

Різноплановий бізнес

Акції Tesla складають близько 81% багатства Ілона Маска, порахували в Business Insider. Ще близько 14% його капіталу – від компанії Space X, а 5,5% Маск отримує від інших проєктів та майна.

Що це за проєкти?

Плюс 500% за год. Илон Маск – самый богатый человек на планете. А где его деньги?
Джерело: Business Insider

Світ Ілона Маска

Space X – перша приватна аерокосмічна компанія, яка 6 лютого 2018 року запустила на орбіту Марса ракету Falcon Heavy – разом із нею полетіла Tesla Roadster з манекеном на борту. У 2020-му Space X запустила перший приватний пілотований апарат Crew Dragon на Міжнародну космічну станцію. Висадити людей на Марсі SpaceX зможе до 2026 року або навіть раніше, заявив Маск у грудні 2020 року. Також у межах SpaceХ є проєкт Starlink, через який бізнесмен планує забезпечити високошвидкісним супутниковим інтернетом усіх жителів планети.

OpenAI – Маск вважає штучний інтелект загрозою для людства, тож у 2015 році він заснував некомерційну організацію OpenAI, яка вивчає можливості таких систем. 

Boring Company – відповідь на затори: система підземних тунелів. У травні 2020 року Boring Company завершила прокладання другого швидкісного тунелю під Лас-Вегасом. Маск анонсував розширення маршруту аж до Лос-Анджелеса. 

Читайте також: Не найгірший рік. 7 важливих інфраструктурних мегапроєктів 2020-го

Neuralink – нейроінтерфейси (системи, що дозволяють передавати інформацію в комп'ютерні системи, зчитуючи електричні сигнали в мозку) потрапили до сфери зацікавлень Маска у 2016 році. Мета Neuralink – створити мозковий імплант, який дозволить людині безпосередньо спілкуватися з ШІ. Влітку 2020-го він показав дію чипу на свинях.

Hyperloop – Маску належить ідея вакуумного поїзда для переміщення пасажирів і вантажів на великі відстані, однак реалізацією проєкту займаються інші компанії. 8 листопада 2020 року вперше в історії відбувся успішний тестовий запуск капсули XP-2 з пасажирами на борту. 

Робота без зупинки

Щоб встигати приділяти час усім проєктам, Маск працює по 80-100 годин на тиждень та ділить свій час на 5-хвилинні блоки, за які робить кілька справ водночас, пише Business Insider. За його словами, якщо працювати у такому режимі, можна досягти річних цілей при 40 годинах роботи всього за три-чотири місяці. 

Щопонеділка та щоп'ятниці Ілон зазвичай працює над SpaceX, щовівторка, щосереди та щочетверга – для Tesla, описує його режим Quartz після спілкування з бізнесменом. Десь пів дня на тиждень викроює для роботи в некомерційному фонді з розвитку штучного інтелекту OpenAI. Неділі проводить удома, а суботи присвячує дітям (у Маска шестеро синів) або працює над космічними проєктами. 

До відпусток у нього теж своєрідне ставлення – він їх уникає.  

"У тиждень, коли я вперше взяв відпустку, вибухнула ракета Orbital Sciences, а потім ракета Річарда Бренсона. За другу відпустку – вибухнула моя ракета. Урок, який можна винести з цього, – не беріть відпустку", – пояснив Маск в інтерв'ю данському каналу Dr.dk у 2015-му. 

Плюс 500% за год. Илон Маск – самый богатый человек на планете. А где его деньги?
Илон Маск (Фото: OnInnovation/Flickr)

Мільярдер без грошей

Попри статус найбагатшої людини світу у 2021 році, всього кілька місяців тому Маска називали "найбіднішим мільярдером планети". Так, журналісти The Wall Street Journal у травні з’ясували, що попри мільярдні статки у нього дуже мало власних заощаджень. До цього у грудні 2019-го про те, що багатство Ілона є радше на папері, писав Forbes

Коли мільярдеру довелося постати перед судом у 2018 році за образу дайвера (Маск назвав його педофілом), адвокат винахідника повідомив, що клієнт " фінансово неліквідний": йому бракує особистих грошей для виплат компенсацій, передає Bloomberg.

"Деякі люди вважають, що у мене є багато грошей, – сказав Маск у подкасті інвесторці Кеті Вуд, передає Business Insider. – Насправді, це не так".

На особисте життя та розвиток компаній Маску часто доводиться позичати під застави акцій Tesla. У 2019-му бізнесмен заклав приблизно половину своїх акцій автокомпанії, стверджує Business Insider та називає його життя "мегазакредитованим". На лютий 2020 року підприємець був винен банкам Morgan Stanley, Goldman Sachs та Bank of America понад $500 млн, пише WSJ. Відповідати на запитання WSJ про власні фінанси він відмовився. 

Чому так? Маску належать 20% акцій Tesla, але продавати їх він не може: компанія тоді втратить довіру інвесторів. Ринок миттєво реагує на те, що Ілон пише у своєму Твітері чи як він поводиться. Наприклад, цінні папери автокомпанії стрімко дешевшали, коли Маск заявив, що викупить усі акції Tesla, покурив марихуану під час інтерв’ю та заявив, що акції компанії переоцінені

Через це компанію Маска інколи називають фінансовою бульбашкою. Так, на початку січня 2021 року фінансист Майкл Б'юрі, який одним із перших спрогнозував кризу іпотечного кредитування у 2008 році в США, порівняв ті події з Tesla, пише Business Insider з посиланням на Twitter Б'юррі. Інвестор вже видалив свій пост. 

Та, схоже, самого Маска це не надто хвилює. Після таких "бешкетів" у 2018 році його позбавили посади гендиректора. За своєю згодою він не отримує зарплати на посаді – лише опціони на купівлю акцій Tesla за фіксованою ціною, якщо досягнуто поставленої мети. У травні бізнесмен оголосив, що розпродає свої будинки, бо не потребує матеріальної прив’язки.

Після того, як його назвали найбагатшою людиною на планеті, Ілон розповів, що хоче витратити гроші на благодійність. І попросив підписників у Twitter порадити найкращі способи пожертв. Знаючи ексцентричність багатія, ті не надто йому повірили. Але чому б ні? Маск звик дивувати. Схоже, гроші його люблять. І поки йому щастить.