Хирург без опыта, чиновник, бизнесмен. Досье на нового главу Минздрава Максима Степанова
Максим Степанов (фото - oda.odessa.gov.ua)

Максим Степанов народився в родині медиків. Його перша освіта - хірург, дружина Наталя - нефролог вищої категорії. Кандидатом на крісло міністра Степанов став ще в уряді Олексія Гончарука, він міг замістити Уляну Супрун. За даними екс-нардепа Сергія Лещенка, кандидатуру Степанова намагався проштовхнути голова МВС Арсен Аваков.

Не склалось. На посаду міністра тоді в останній момент призначили Зоряну Скалецьку – людину нинішнього голови комітету охорони здоров'я та досвідченого управлінця у медичній сфері Михайла Радуцького. Коли звільнили Скалецьку, кандидатура Степанова знову була взята до розгляду. Однак міністром став Ілля Ємець, якого нині звільнили.

Степанов - кум бізнесмена і депутата Ігоря Палиці, давнього товариша олігарха Ігоря Коломойського.

Читайте нас в Telegram: проверенные факты, только важное

РОБОТА І ВЛАДА

З біографії Степанова відомо небагато. Він - уродженець Росії, свій трудовий шлях почав санітаром. Медосвіту отримав у Донецькому державному медичному університеті ім. Максима Горького, але за спеціальністю не працював.

У його трудовій біографії - робота виконавчим директором АТЗТ "Енергосервіс АТ", заступником гендиректора ДК "Торговий дім "Газ України" НАК "Нафтогаз України", а також заступником гендиректора ЗАТ "Промислово-фінансова компанія Віче".

Потім Степанов працював заступником голови Державної податкової адміністрації України, тоді ж отримав економічну освіту у КНЕУ за спеціальністю Міжнародна економіка.

Присоединяйтесь к Instagram Liga.net - здесь только то, о чем вы не можете не знать

Після роботи у Податковій Степанов очолював раду директорів ТОВ "Республіканський правовий союз".

З 2008 Степанов пішов у місцеву владу. До весни 2010 року був першим заступником голови Одеської ОДА Миколи Сердюка. Був звільнений після приходу до влади Віктора Януковича.

З грудня 2011 по 2016 — директор поліграфкомбінату "Україна", який друкує паспорти. За часів його керівницства комбінатом  підприємство почало також друкувати ID-карти.

З 2017 по 2019 Степанов займав посаду губернатора Одеської області, ставши наступником Міхеіла Саакашвілі. Своїми пріоритетами він називав медицину, інфраструктуру й освіту в регіоні.

За часів його керівництва областю на Одещині запустили телемедицину, відкрили найбільший у країні центр нефрології, створили "карти реперфузійних центрів" для сердечників по всій області, а запустили дистанційне навчання для школярів із віддалених сіл.

Подписывайтесь на рассылки Liga.net - только главное в вашей почте

Степанов запамятався своєю гучною відставкою з посади одеського губернатора в квітні минулого року.

Тоді він відмовився залишати посаду голови області, порушивши наказ президента Петра Порошенка. "Я сильна людина, і зможу витримати будь-який тиск", - зауважив тоді губернатор. Степанов в телеефірі заявив, що його відсторонення було повязано з результатами першого туру президентських віборів в Одеській області.

Порошенко тоді відповів, що причин для звільнення багато. Головна — в тому, що Одещина найбільше впала в рейтингу областей України, зайнявши третє місце з кінця. Крім того, є питання про ефективність використання коштів, бо на область йшло приорітетне фінансування, заявив Порошенко.

Зрештою, Степанов таки залишив посаду.

МАЙНО, ГРОШІ ТА БІЗНЕС*

За останньою декларацією Степанова, що оприлюднена в у день його призначення на посаду міністра охорони здоров'я, дружина чиновника володіє квартирою у 340,9 кв.м у столиці. На неї також записане машиномісце у Києві площею 18 кв.м.

У власності родини Степанових чотири автомобілі: Range Rover 2014 року та три Lexus 2005, 2013 та 2016 років.

У декларації Степанова є колекція брендових годинників, ювелірних прикрас та брендовий одяг його дружини.

Згідно декларації, його зарплатня за 2019 рік склала близько 87 700 грн, а відсотки в Ощадбанку - понад 2,8 млн грн.

Його дружина Наталя отримала протягом минулого року 257 000 грн зарплати, ще 1,6 млн грн - дохід від підприємницької діяльності.

900 000 грн - отримані банківські проценти.

Готівкою Степанови зберігають близько 180 000 грн, 11 000 євро та $46 500. На банківських рахунках Степанова із дружиною - понад 27 млн грн.

Степанов є власником 61% акцій ТОВ "Республіканській правовий союз" та 40% акцій естонської IPDevelopment Group OU (решта 60% належить дружині).

Разом із дружиною Степанов володіє компанією Ед'югет.

Наталя Степанова також - співласниця компаній Спецагротех, Гарномедика, ФЕІР ПІКСЕЛ, Країна бажань, Міськпостачзбут.

За даними ЕП, його батько був головним лікарем у Слов'янську і опинився у списках сепаратистів сайту "Миротворець"

*Уточнено після публікації