Польский пример: как интегрировать свой бизнес в ЕС
Александр Павлович

Масштабування - один із важливих стратегічних етапів розвитку бізнесу. Завдяки географічному розташуванню України, локальні компанії можуть розглядати одні з найпривабливіших ринків для розширення - Східну та Західну Європу. Значення такої інтеграції для українського підприємця пояснювати не потрібно.

Це важливий регіон з величезною кількістю платоспроможних потенційних клієнтів. До того ж, він постійно розвивається. Саме тому багато компаній з України прагнуть масштабувати бізнес саме у Східну, а краще - Західну Європу.

Компанія Busfor працює на українському ринку з 2012-го року. Перенести свій успіх ми прагнемо і на польський напрямок. Для того, щоб закріпитись і утриматись на такому серйозному ринку, бізнес повинен мати деякі козирі. Перші кроки вже зроблено. Розглянемо деякі хитрощі та сильні сторони українських компаній, які обов’язково потрібно використовувати.

Правильна підготовка

В першу чергу, бізнес потрібно офіційно оформити. Цей процес в незнайомій країні може виявитись доволі складним. Раджу знайти підрядника, котрий візьме питання реєстрації юридичної особи на себе. Така послуга коштує приблизно $1000-2000.

Читайте также - Мал золотник, да дорог. Как МСБ стать партнером бизнес-гиганта

Також підрядник допоможе підготуватись до ведення господарської діяльності: оформити банківські рахунки, транзакції у локальних та європейських валютах, договори на еквайринг, документацію для податкової служби.

Бухгалтерія і офіс - на аутсорс

Наступний важливий крок - бухгалтерська підтримка. Задля економії можна обійтись без штатних співробітників. Замість того скористатись послугами аутсорс-акаунтінгу. Стороння компанія або спеціаліст-фрілансер зможуть вести вашу бухгалтерію приблизно за $600 на місяць. Це дешевше, ніж наймати європейських спеціалістів. При цьому ви будете впевнені, що працюєте з професіоналами, котрі знають всі потрібні закони та нормативні акти.

Ще одна сфера, де стане в нагоді аутсорсинг, - офіс. Винаймати, повністю облаштовувати та підтримувати життєдіяльність тимчасового офісу своїми силами не обов’язково. Ці питання цілком можна вирішити сторонніми ресурсами.

Локалізація

Локалізувати потрібно не лише сайт або інший продукт, але й маркетинг. Наприклад, в Україні наші клієнти бажають бачити сполучення між локальними містами. Для Польщі ж потрібно сполучення з Україною та іншими містами Західної Європи, адже багато українців їздять туди працювати. В Грузії та Таїланді ми робимо ставку на туристичні перевезення. Це різні продукти, хоч і з одною основою.

Читайте также - Трудности мотивации: как МСБ стимулирует работу сотрудников

На маркетингу варто зупинитись окремо. Враховуйте, що на новому ринку можуть не працювати звичні для вас маркетингові канали та формули. Проводьте дослідження, вивчайте маркетингові ходи конкурентів, експериментуйте та аналізуйте результати. Тільки так можна знайти шлях до свого споживача і не "злити" маркетинговий бюджет.

Місцеві підрядники та співробітники

Серед місцевих жителів та фірм доведеться знайти не лише підрядників, котрі допоможуть з юридичними та бухгалтерськими питаннями, а й багатьох інших спеціалістів.

Наприклад, візьмемо той же маркетинг. Далеко не кожен український маркетолог впорається з просуванням проекту на польському чи іншому європейському ринку. Краще залучити іноземного спеціаліста. Тут є два шляхи: знайти компанію чи фрілансера, котрий працюватиме за договором підряду, або ж найняти співробітника в штат.

Важливо: штатних спеціалістів краще оформлювати на контрактній основі, не на постійну роботу.

Менталітет

У кожній європейській країні свій менталітет. Плюс в тому, що європейці відрізняються від нас не настільки, як американці чи азіати. При цьому серйозно ставити на схожість з поляками, зважаючи на культурну спадщину, я б не радив. Набагато корисніше буде приділити увагу особистому спілкуванню, тут і зараз. Для цього, зокрема, потрібні спеціалісти з числа місцевих жителів. Вони допоможуть налагодити комунікацію і врахувати актуальний соціальний контекст.

Читайте также - Объем имеет значение. Как создать свой бренд одежды

Також раджу не забувати про діаспору. В Європі живе багато українців. Це і потенційні клієнти, і джерело кадрів, і бізнес-зв’язки на новому ринку. Представник діаспори може стати "містком" між українською компанією та європейською аудиторією.

Криза як паливо

Наступна порада буде актуальною для бізнесу, котрий знаходиться і виготовляє продукт в Україні, а продає - на Захід. Така компанія може переграти собі на користь економічну ситуацію, а саме - низький курс гривні.

Девальвація національної валюти - не найприємніше явище, але з нього можна мати користь, масштабуючи бізнес. Ми можемо продавати товари і послуги на Захід, і за місцевими мірками це будуть недорогі товари, а за українськими - ми отримаємо хороший прибуток.

Читайте также - Десять советов для успешного бизнеса в Китае

До того ж, продаючи товар на західних ринках, бізнес в Україні може отримати значний дохід і платити високі за українськими мірками зарплати. На ці гроші можна знайти гарних спеціалістів, а потім - розвивати їх.

Українські спеціалісти - в тому числі, і підприємці - надзвичайно працьовиті, наполегливі та готові до складних випробувань європейського ринку. Ми маємо всі завдатки, щоб конкурувати на європейському ринку. І зараз саме час на це наважитись.

Олександр Павлович, гендиректор онлайн-сервісу для бронювання квитків Busfor

Подписывайтесь на аккаунт LIGA.net в Twitter, Facebook и Google+: в одной ленте - все, что стоит знать о политике, экономике, бизнесе и финансах.