Партнерский проект Партнерский проект
Партнерский проект
Содержание:
  1. Як все починалося
  2. Командна робота ― запорука успіху бізнесу
  3. Mary Ballet крізь війну
  4. Балет для дорослих сьогодні
  5. Крок до мрії
  6. П’ять порад для тих, хто мріє про свій бізнес

Бізнес Марії Шкарапути до повномасштабної війни був дуже успішним ― її студія балету для дорослих працювала вже чотири роки й надихнула понад 7000 осіб до вивчення класичного танцю.

Проте з початком повномасштабного вторгнення доля Mary Ballet висіла на волосинці ― мистецький бізнес Марії міг бути поставлений на паузу на невизначений термін, бо більшість педагогів, учениці та й сама Марія виїхали зі столиці. Але отримавши численні повідомлення клієнток з бажанням відновити уроки, команда Mary Ballet не розгубилася та вирішила перевести заняття в онлайн, що дозволило бізнесу вистояти, а згодом ― повернутися в офлайн та знову навчати українок мистецтву класичного танцю.

У матеріалі LIGA.net за підтримки Mastercard розповідаємо історію засновниці Mary Ballet, унікального на теренах країни мистецького бізнесу, який, попри всі складнощі, вистояв та активно відновлюється.

Як все починалося

Марія танцює вже понад 20 років. "З дитинства танець став професією. Я закінчила хореографічну студію при Національному заслуженому академічному ансамблі танцю України ім. П. Вірського і, коли здобула звання артистки балету, вступила на хореографічний факультет Національного педагогічного університету ім. М. Драгоманова", ― розповідає підприємиця. Вступаючи на магістратуру, Марія віддала перевагу саме класичному танцю та була однією з двох студенток на факультеті. На реалізацію ж власного проєкту, який підприємиця започаткувала ще у студентські роки, надихнув результат дипломної роботи на тему мотивації дорослих до занять балетом. "Я вже мала проєкт, мала власну справу, яку особливо було цікаво втілювати, адже змотивувати дорослу людину займатися балетом ― той ще виклик", ― каже вона.

Как студия балета Mary Ballet смогла вырасти во время войны

Марія зазначає, що вже з першого місяця бізнес працював у плюс. "Я починала з того, що орендувала балетні зали та збирала через Instagram і сарафанне радіо учениць на свої заняття. Майже одразу після реєстрації акаунту Mary Ballet в Instagram я запускала таргетовану рекламу і просувала пости. Фактично це були реінвестиції з доходу від самих занять, які стали можливими завдяки чіткому розрахунку кожного заняття: скільки витрат, який запас коштів необхідний, скільки треба ще записати учениць", ― розповідає Марія. Завдяки ретельним прорахункам, погодинному запису та гарній організованості молодої підприємиці, бізнес активно масштабувався. "У мене збільшувалася кількість учениць, і коли я зрозуміла, що вести всі групи самостійно вже складно, почала розширювати команду", ― розповідає Марія.

До повномасштабного вторгнення в столиці функціонувало сім студій Mary Ballet. "Ми відкривали локації в орендованих залах та проводили там заняття погодинно. Проте нашою мрією було створити власний простір, щоб Mary Ballet став цілісним проєктом зі своєю філософією", ― каже Марія. У вересні 2021 року підприємиця з партнером відкрили центральну студію на Хрещатику. "Тоді ми шукали приміщення площею 200 кв. м, а знайшли на 500 кв. м. Цей величезний простір у центрі Києва наштовхнув на думку, що нам треба масштабуватися і зробити щось велике", ― розповідає підприємиця. Відтак дівчина відкрила свою ідеальну студію, в якій змогла реалізувати нові стандарти викладання балету в Україні. "Ми впроваджуємо нові стандарти у сфері хореографії: професійне обладнання, компетентні педагоги з вищою освітою, якісний сервіс, безпека та вентиляція в студіях", ― розповідає Марія.

Командна робота ― запорука успіху бізнесу

Розвиває свою справу Марія із залученням надійного партнера, який перекваліфікувався з роботи в IT-сфері на творчий бізнес. "Димитрій  ― мій хлопець. Ми познайомилися ще студентами. Він навчався у КПІ в Інституті прикладного системного аналізу (ІПСА)", ― каже Марія. Так, креативні ідеї Марії Димитрій оформлює у бізнесові кейси, спираючись на свій менеджерський та аналітичний досвід. "Оскільки Діма працював у великих корпораціях, він бачить все з погляду менеджера, стандартизації бізнесу, організації процесів. І він дає корисні та влучні поради ― завдяки цьому наш бізнес зростає швидше", ― розповідає Марія.

Mary Ballet крізь війну

З початком повномасштабного вторгнення довелось кілька разів переглядати доцільність існування та стратегію розвитку бізнесу. "23 лютого підбили підсумки місяця, раділи, що поставили "рекорд середи", тобто зібрали найбільшу кількість учениць. Засинали щасливими, а за кілька годин прокинулися від вибухів", ― згадує Марія. За декілька днів прийшло усвідомлення, що всі заняття скасовані й через війну все поставлено на паузу. "Ми не розуміли, що буде з орендою, з командою, з нами загалом", ― розповідає засновниця Mary Ballet.

Как студия балета Mary Ballet смогла вырасти во время войны

Марія виїхала до Берліна, Димитрій залишився у столиці, і разом, хоч і на відстані, вони намагалися зрозуміти, як вести бізнес в нових умовах. Дівчина каже, що усвідомлювала: за кордоном необхідно щось робити, якось діяти. У Берліні Марія почала проводити заняття на природі для охочих та насамперед для тих, хто вимушено залишив Україну. "Ми організовували балетний стретчинг, до якого долучалися як українці, так й іноземці. Заняття проводились за вільний донат, кожен платив скільки міг. Частина зібраних коштів йшла на допомогу ЗСУ, інша ― на рекламу, оплату роботи команди", ― каже Марія і захоплено розповідає про те, як її зворушили прохання учениць відновити заняття у школі вже на третій день війни. "27 лютого нам почали писати учениці, що хочуть продовжити заняття в онлайн-форматі, щоб відволіктися фізично та ментально. Фактично саме онлайн-заняття врятували нашу студію", ― каже балерина.

Онлайн-заняття, за словами Марії, запустили майже одразу. "Було страшно, що більша частина команди виїхала за кордон. Викладачі, які залишилися в Україні та продовжили працювати, ― під обстрілами в підвалі проводили заняття. Учениці також займалися в укриттях. Крім того, на той час ми поставили дуже низьку вартість за заняття – це фактично не впливало на дохід педагогів, але маржинальність бізнесу впала. Так, ми не включали у ціну вартість оренди та інші витрати, бо розуміли, що насамперед важливо, аби люди не переставали танцювати. Ми мали з ними емоційний зв’язок і могли одне одного підтримувати", ― згадує балерина.

Така швидкість ухвалення рішень, фінансова оптимізація і зібраність команди допомогли Mary Ballet дуже швидко відновитися в режимі онлайн, а у червні 2022 року ― і в офлайн. 

Коли Марія повернулася до Києва, Димитрій вже готувався до відкриття студії на Хрещатику. "Постало питання, що робити, бо це оренда у центрі столиці. Ми мали дуже складні перемовини з орендодавцем, де намагалися зрозуміти, чи буде існувати ця локація взагалі", ― згадує Марія і додає, що студію у велетенському приміщенні відкривали на позичені кошти. Але софт-скіли допомогли домовитись з орендодавцем, і заняття на Хрещатику відновилися. Студія працювала навіть під час блекаутів. "Як тільки ми не проводили заняття: в суцільній темряві, з ліхтариками від телефонів, гірляндами на батарейках, свічками. Потім придбали спеціальні прожектори. Ми відчували незламність одна одної, і це дало нам сили разом пережити складні часи", ― розповідає Марія.

Как студия балета Mary Ballet смогла вырасти во время войны

Балет для дорослих сьогодні

Зараз студія балету для дорослих, заснована Марією, ― це 400 учениць, які регулярно відвідують заняття, та команда педагогів, що завзято навчають класичному танцю усіх охочих. За чотири роки, поки працює бізнес, вони навчили понад 7000 учениць, серед них близько 1000 жінок брали уроки онлайн. Увесь штат бізнесу Mary Ballet ― це команда з 25 осіб: викладачі, адміністратори, бухгалтер, SMM-спеціалісти та інші. До речі, Марія зауважує, що за останній рік склад команди та списки учениць оновилися приблизно на 70%.

За перші місяці війни онлайн-уроки кардинально трансформувалися. Раніше такі заняття проходили в Instagram ― з прямими ефірами, де педагог не бачив учениць, проте був на зв’язку, відповідав на коментарі. "До війни ми мали дуже великий проєкт у соцмережах, з платним доступом, різним форматом підписок, ефірами з професійними балеринами й запрошеними експертами. Але у перші ж дні повномасштабного вторгнення ми відкрили безкоштовний доступ до цього контенту для всіх охочих", ― розповідає Марія.

Після 24 лютого 2022 року стало зрозуміло, що варто змінити онлайн-формат ― робити так, щоб педагоги бачили учениць. Таким чином заняття мігрували у Zoom, Google Meet та Skype. Цей формат, каже Марія, процвітає і зараз.

"Заняття у Mary Ballet фінансово доступні ― онлайн-урок коштує від 200 грн, заняття в студії — від 198 грн (за умови купівлі абонементу). До речі, ціни оновили тільки у квітні ― до цього вартість занять тримали на довоєнному рівні", ― підкреслює балерина.

Дівчина зауважує, що наразі студію танцю відвідують тільки жінки, проте балет ― танець для всіх, хто любить мистецтво. Чоловіки також можуть долучитися до занять.

Крок до мрії

Марія із гордістю розповідає про головне досягнення з початку повномасштабної війни ― великий звітний концерт у лютому 2023 року "Вечір de Magie" у залі Київського академічного театру опери та балету для дітей та юнацтва, де були залучені учениці студії балету. "Це була надзвичайно велика подія! Такого концерту ще ніколи не влаштовували в Україні. Це дійсно масштаб світового рівня, коли непрофесійні танцівниці мають змогу виступити на тій же сцені, на якій танцюють відомі зірки балету", ― із захопленням розповідає підприємиця. Виступали дівчата з різним рівнем підготовки. Зокрема й ті, що займалися балетом лише два місяці у житті. "Деякі жінки ніколи до цього не стояли в хореографічній залі. На концерт був повний sold out вже за два тижні до дати концерту", ― каже Марія. 10% з продажу квитків Mary Ballet переказали на ЗСУ.

Как студия балета Mary Ballet смогла вырасти во время войны

У березні 2023 року дохід Mary Ballet зріс на 110%, порівнюючи з лютим 2022-го. "Тобто ми вийшли на максимум. За рік повномасштабної війни нам вдалось не просто вийти на "довоєнні" показники лютого 2022 року, а й перевиконати їх. Зараз заняття відвідують більше учениць, і ми плануємо зростати й надалі", ― каже Марія.

Наразі команда готує франчайзингову пропозицію для потенційних партнерів з інших міст. "Зараз розглядаємо можливість відкриття студій у Львові, Івано-Франківську, Чернівцях, Ужгороді, Одесі. Починати розширення треба з України, бо наш ринок і люди до цього готові. Крім того, ця ніша унікальна ― ми вже у ній експерти й прагнемо залучити якомога більше українців до балету", ― каже Марія і додає, що балет за фізичним навантаженням нічим не поступається заняттям в тренажерній залі. "Результат від занять можна побачити вже після першого місяця", ― каже підприємиця.

П’ять порад для тих, хто мріє про свій бізнес

Ми запитали Марію про те, що вона могла б порадити українцям, які хочуть мати власний бізнес та заробляти на улюбленій справі.

  1. Набратися сміливості й діяти. Зазвичай люди мають багато сумнівів та питань, бояться ризикувати, що стримує їхній розвиток. Це треба подолати – мрія знаходиться по той бік страху.
  2. Заручитися підтримкою. Варто знайти досвідченого наставника, який сприймає проблеми бізнесу як можливості зростання. Тому Марія радить знаходити однодумців і бути відкритими, не боятися помилок.
  3. Розвиватися в маркетингу. На думку підприємиці, маркетинговий складник надзвичайно важливий ― саме він сприяє формуванню унікальності пропозиції, росту продажів. Недооцінка маркетингової стратегії та зокрема розвитку соціальних мереж бренду ― один з основних стримувальних факторів для сучасного бізнесу.
  4. Персоніфікувати бренд. За продуктом має стояти конкретна людина. Важливо показувати, що відбувається за лаштунками робочих процесів і говорити не тільки про досягнення, а й про виклики. А ще ― бути гнучкими та адаптуватись до подій.
  5. Вчитися грамотно працювати з негативом. Комунікація ― передусім. Постійно реагувати на відгуки, відстежувати, чи подобається клієнтам те, що створює бізнес, і за потреби вносити зміни.
Как студия балета Mary Ballet смогла вырасти во время войны

На думку Марії, зараз в Україні багато сфер уже розвинені, тому створити щось унікальне складно, але можливо. Українці вміють розробляти крутий сервіс та продукт, і це може стати конкурентною перевагою як в Україні на висококонкурентних ринках, так і за кордоном. "Я б рекомендувала початківцям розглядати варіант, наприклад, відкриття бізнесу за франшизою. Тому що так підприємці отримають чіткі інструкції та навчаться системної роботи, здобудуть ключові стандарти обраної справи", ― каже засновниця Mary Ballet. Водночас ринок завжди відкритий до оригінальних ідей. Не варто боятися ризикувати втілювати свої мрії, водночас слід все ретельно розрахувати, відчути потреби споживачів, які задовольнятиме ваш бізнес, і ніколи не припиняти вивчати свого клієнта.