Юрий Гусев – новый глава Укроборонпрома. Худел на всю страну, дарил детям гусей. Что еще?
Юрій Гусєв (Фото: Yuriy Husyev/Facebook)

Третього грудня президент Володимир Зеленський звільнив очільника Херсонської обласної державної адміністрації Юрія Гусєва та призначив його на посаду генерального директора концерну Укроборонпром.

Що відбувається з Укроборонпромом

Освіта та робота

Юрій Гусєв народився 15 листопада 1979 року у місті Коростишів Житомирської області. У 2002 році закінчив Херсонський державний технічний університет за спеціальністю "фінанси". Згодом вчився в Київському національному економічному університеті, пройшов низку навчальних програм в європейських вишах та Індії.

У 2019 році Гусєв балотувався до Верховної Ради під 41-м номером у списку кандидатів Слуги народу. Однак вирішив не продовжувати участь у виборах, за його словами, через інформаційну атаку. 

Херсонцям запам’ятався ідеями створення Служби щастя та зробити Херсонщину пілотним регіоном для легалізації грального бізнесу, а також "гусячими" логотипами на футболках, шкарпетках та ютубканалі. На 1 вересня в одній зі шкіл Херсонської області Гусєв роздавав першачкам маленьких гусенят. Також очільник ОДА брав участь у телешоу на каналі 1+1, у якому намагався схуднути.

Після призначення на посаду голови ОДА Зеленський поставив перед Гусєвим умову: завершити будівництво КПВВ Каланчак та Чонгар до кінця 2019 року, інакше – звільнення. Той виконав план навіть раніше: відкривав КПВВ на свій день народження – 15 листопада 2019 року.

Коли президент був на Херсонщині з візитом влітку 2020 року, команда Гусєва не запросила на зустріч місцеву пресу – оголошення про акредитацію не було. В ОДА пояснили це карантинними заходами. Тоді журналісти влаштували флешмоб, публікуючи порожні новини та вигадані цитати.

Юрий Гусев – новый глава Укроборонпрома. Худел на всю страну, дарил детям гусей. Что еще?
Владимир Зеленский в Херсоне (Иллюстрация: ПИК)

Заступник міністра оборони в часи Порошенка

Після Революції гідності Юрій Гусєв понад рік працював заступником міністра оборони України, звільнився за власним бажання  у листопаді 2015 року. Тоді він стверджував, що проти нього готується низка інформаційних атак, що стосуються, нібито, корупційних діянь Гусєва в уряді Тимошенко під час підготовки до Євро-2012. За інформацією Гусєва, противники реформ у Міноборони збирались поширювати дані про тендери міністерства, які, нібито, стабільно виграють фірми, пов'язані з дружиною заступник міністра Степана Полторака.  

Новий очільник Укроборонпрому працював у Міністерстві оборони з 2014 року на посадах керівника департаменту економічної активності, заступника міністра оборони та голови Ради реформ міністерства оборони. Прийшов у складі так званого волонтерського десанту. Згодом його прізвище фігурувало у справах про завищення ціни під час закупівлі палива для армії, а також про будівництво квартир для військовослужбовців.

Після звільнення з Міноборони був радником міністра інфраструктури (2016 рік) й міністра екології та природних ресурсів (2018 рік). Також упродовж цих років працював як приватний підприємець, консультант та радник міжнародних фінансових інституцій (IFC, EBRD), GR-директором у ПриватБанку.

До роботи у Міноборони займався підприємницькою діяльністю, був активним учасником Революції гідності, у 2009-2011 роках працював у Мінекономіки. Упродовж 2011-2014 років – у Державному агентстві з інвестицій та управління національними проєктами України, яке очолював Владислав Каськів. Останній запам’ятався переховуванням в Панамі від кримінальної відповідальності за розкрадання в часи Януковича.

У декларації – збірка віршів

На посаду очільника Херсонщини Гусєв прийшов гривневим мільйонером, свідчить його декларація. Дружина ексглави ОДА – Ольга Гусєва – генеральна продюсерка FashionTV. Доходи подружжя за 2020 рік перевищують 1,3 млн грн (140 000 грн  з яких заробила дружина). 

У власності Гусєвих задекларована квартира в Києві загальною площею 55,2 квадратні метри, недобудована квартира в столиці загальною площею 135,89 квадратних метрів. Дружина володіє 50% земельної ділянки у Херсоні (загальна площа 504 квадратні метри) та садового будинку в Херсоні (загальна площа 20 квадратних метрів). Також родина орендує будинок площею 158 квадратних метрів у Херсоні.

Наприкінці 2019 року Гусєв придбав автомобіль Infinity Q30 2017 року випуску за 960 000 грн, у 2012 році його дружина стала власницею Toyota Camry 2007 року випуску за 126 000 грн. На рахунках сім’ї понад $50 000 та 328 000 грн.

Також серед задекларованих об’єктів у Гусєва – авторське право на поетичну збірку "Незбагненність. Збірка віршів українця".