Дышат в затылок: 6 конкурентов, которые мечтают обогнать Tesla. У кого получится?
Tesla Store (Фото: EPA)

У вересні 2020 року Tesla отримала перше місце у рейтингу найдорожчих автокомпаній планети.

У 2020 році акції Tesla здорожчали на 743%, а капіталізація перетнула позначку у $800 млрд. Тож не дивно, що успіх компанії Ілона Маска прагнуть повторити чи навіть перевершити все більше конкурентів – від автомастодонтів до амбіційних стартапів.

У кого більше шансів? 

Volkswagen 

Дышат в затылок: 6 конкурентов, которые мечтают обогнать Tesla. У кого получится?
Volkswagen ID.4 (Фото: Volkswagen)

Німецький автомобільний гігант Volkswagen за підсумками 2020 року продав 9,3 млн автомобілів (друге місце у світі). З них машин на електротязі минулоріч продали 231 600 штук (у Tesla цей показник у понад вдвічі більший), однак вражає динаміка німецької компанії: це на 214% більше електрокарів, ніж у 2019 році. 

У 2020 році європейський ринок електромобілів зріс удвічі та став найбільшим у світі, випередивши США і Китай. Й тут Tesla втрачає позиції, пише The Wall Street Journal: VW 2020 року обігнав на ньому компанію Маска. Ринкова частка Tesla у Європі минулоріч знизилася з 31% у 2019-му до приблизно 13%. 

Всередині березня Volkswagen оголосив про амбітні плани: до кінця року поставити 1 млн електричних авто та перегнати Tesla, до 2025 року стати лідером на світовому ринку електромобілів. 

Загалом у найближче десятиліття VW обіцяє запустити близько 70 моделей електромобілів (20 – вже у розробці) та довести частку електрокарів в обсязі продажів на території Європи до 60%.

Після оприлюднення цих планів 17 березня Volkswagen вперше за шість років став найдорожчою компанією Німеччини: капіталізація зросла на 25%, до 136 млрд євро, акції лише за день підскочили на третину. 

Bloomberg вже назвав план VW "наймасштабнішим і найбільш рішучим" з усього, що коли-небудь намагалися зробити традиційні автовиробники, а також порівняв німецького виробника з Samsung, який свого часу влаштував подібну боротьбу з Apple за ринок смартфонів. 

Та чи вийде в німців посунути Tesla з першого місця? Аналітики UBS Group AG, проаналізувавши доповідь WV, вважають, що так, передає CNN. За їхніми розрахунками, вже у 2022-му німецький автогігант зрівняється за продажем електромобілів із Tesla, а до 2025-го випередить її на 300 000 (2,6 млн проти 2,3 млн) машин на рік. Тож, на думку експертів UBS, інвестори недооцінюють швидкість, з якою VW наздоганяє Tesla.

Читайте також: Самые ожидаемые авто 2021 года. Новые Kia, Hyundai, BMW и самый доступный электрокар ЕС

Ford

Дышат в затылок: 6 конкурентов, которые мечтают обогнать Tesla. У кого получится?
Ford Mustang Mach-E (Фото: Ford Motor)

На рідному для Tesla ринку – американському – теж з’явилися потужні конкуренти від "старої гвардії" автопрому. Представлений  у 2019 році перший електричний кросовер Ford Motor – Mustang Mach-E – прибрав під себе 12%-ву частку електричних легковиків, проданих у Штатах у лютому 2021 року, пише WSJ.

Водночас частка Tesla на ринку скоротилася (лише впродовж місяця) з приблизно 81% до 69%, порахували аналітики Morgan Stanley, передає CNN

"На Mach-E припало майже 100% втрати акцій [Tesla]", – повідомив Адам Джонас, автоаналітик Morgan Stanley.

Представники Ford у коментарі виданню заявили, що 70% покупців Mach-E були новими для Ford, тобто це потенційна аудиторія Tesla. Понад 20% продажу Mach-E припало на Каліфорнію, де Tesla користується особливою популярністю.

У середині лютого у Ford заявили, що до 2030 року з європейського модельного ряду Ford виключать усі автомобілі з ДВС, а на зміну їм прийдуть електрокари. До 2025 р. в радикальну заміну модельного ряду Ford планує вкласти $22 млрд.

 

Rivian Automotive

Дышат в затылок: 6 конкурентов, которые мечтают обогнать Tesla. У кого получится?
Rivian R1S (Фото: Rivian Automotive)

Американський стартап з виробництва електромобілів Rivian Automotive, якого підтримують Amazon та Ford Motor, – наразі один з найпомітніших потенційних конкурентів Tesla. Принаймні пікап Rivian R1T – дебют стартапу, який має вийти на ринок  цьогоріч – впевнено входить до списку авто, які здатні потіснити з лідерів анонсовану модель Tesla Cybertruck. 

Крім того, Rivian зібрався позмагатися із Tesla через поки основну перевагу компанії Маска: розвинуту мережу зарядних станцій. Понад 10 000 зарядних пристроїв Rivian обіцяє розмістити в США та Канаді до кінця 2023 року, пише TechCrunch. Зарядки на 11,5 кВт дозволять за одну годину підживити авто, щоб те могло проїхати до 40 км. Це розрахунки для моделей R1T і R1S, однак станції будуть відкриті для абсолютно будь-якого транспортного засобу, який може використовувати для підключення з'єднання J1772. 

Що ж до швидкісних зарядок, стартап планує створити мережу Rivian Adventure Network з 3500 таких станцій: тут виробник обіцяє 200-300 кВт, проте доступні вони будуть лише для власників машин Rivian. 

У вересні компанія має намір вийти на біржу, повідомив Bloomberg у лютому. У Rivian розраховують на оцінку з боку інвесторів на рівні $50 млрд, що майже удвічі перевищує нинішню вартість стартапу. У такому разі це може стати одним з найбільших IPO у галузі елетрокарів з моменту розміщення акцій Tesla.

Lucid Motors 

Дышат в затылок: 6 конкурентов, которые мечтают обогнать Tesla. У кого получится?
lucid-air-gallery-036

Наприкінці лютого виробник електромобілів преміум-класу Lucid Motor оголосив про вихід на IPO через злиття з компанією Churchill Capital IV Corp. Тоді ж об'єднання оцінили в $24 млрд, що більше, ніж капіталізація таких автогігантів, як Mazda, Renault та Nissan. $1,3 млрд Lucid Motors отримала від Саудівської Аравії. 

Водночас ще один каліфорнійський стартап з Ньюарку Lucid Motor досі не випустив жодного авто – розпочати виробництво там планують у другій половині 2021 року. Першим електрокаром компанії повинен стати седан класу люкс Lucid Air. Запас ходу авто рекордні 805 км, ціна – від $77 400.

Модель Air в лімітованій серії Dream Edition (найдорожча версія Air з цінником від $169 000), судячи з нещодавнього повідомлення Lucid Motor, компанія вже розпродала.

Також СЕО Lucid Motor Пітер Роулінсон – екс головний інженерTesla -  активно обговорює створення електрокарів у партнерстві з конкурентами "за $25 000 за наступні три-чотири роки". Можливо, це й підживлює віру інвесторів в успіх стартапу. 

Читайте також: Плюс 500% за год. Илон Маск – самый богатый человек на планете. А где его деньги? 

Xpeng, Nio та Li Auto

Дышат в затылок: 6 конкурентов, которые мечтают обогнать Tesla. У кого получится?
Электрокар Xpeng (Фото – depositphotos.com)

Найбільшим ринком та виробником Tesla, згідно з розрахунками Маска, має стати Китай. Про це сам засновник Tesla нещодавно розповідав у ролику на китайському державному телебаченні, передає WSJ. Шанхайська гігафабрика Tesla вперше почала постачати машини в грудні 2019 року, а 2020 року автовиробник подвоїв свої прибутки в Китаї порівняно з попереднім роком.

Чому ж Маск розповідав про це на TV КРН? Через ризик втратити частину ринку у зв’язку зі шпигунським скандалом: в середині березня китайські військові заборонили в'їзд автомобілів Tesla на територію житлових комплексів для військовослужбовців через можливе шпигунство за допомогою камер авто. Маск заперечив таку можливість. 

Аргумент про шпигунство може бути ходом китайської влади у торговій війні з США, вважають чимало аналітиків. Складна екологічна ситуація підштовхує Китай розвивати електротранспорт швидше, ніж увесь інший світ: впродовж останніх років у КНР з’явилися кілька потужних автобрендів, які активно нарощують випуск електрокарів. 

У 2021 році в Китаї розпочалась чергова "п’ятирічка": серед пріоритетів якраз розвиток новітніх авто. Деякі моделі авто китайського виробника Xpeng вже продаються у країнах Європи та Росії,  на черзі – автівки від Nio та Li Auto.

Також цьогоріч ці три компанії планують вийти на Гонконзьку біржу та посилити свої позиції на китайському ринку. 

*Приклади успіху китайських компаній вже є: спільне дітище General Motors та SAIC в Китаї – Wuling (Hong Guang) за підсумками перших двох місяців 2021 року обігнало за продажами компанію Маска.

Так, невеликий електричний хетчбек Hong Guang Mini EV від цього виробника з цінником близько $4500 вийшов на перше місце у світі за продажами електрокарів, змістивши колишнього лідера в особі Tesla Model 3.

Читайте також: От $900 до $10 000. 7 самых дешевых электрокаров мира. На что они способны? Фото

Xiaomi

Дышат в затылок: 6 конкурентов, которые мечтают обогнать Tesla. У кого получится?
Иллюстративное фото Xiaomi (Фото depositphotos.com)

Та справжню революцію в автовиробництві на електричній тязі – як свого часу й на ринку смартфонів – може влаштувати китайський техногігант Xiaomi.

Днями чутки, що китайська компанія буде виробляти електрокари, *підтвердив гендиректор Xiaomi Лей Цзюнь. Він куруватиме цей напрям особисто. За 10 років компанія планує інвестувати в галузь $10 млрд.

Раніше ЗМІ писали, що Xiaomi розвиватиме будівництво електрокарів на потужностях найбільшого в Китаї виробника пікапів Great Wall Motor. Також повідомлялося, що китайський виробник електроніки збирається випускати електрокари під власним брендом для масового ринку. Перший автомобіль планують випустити в 2023 році.

Знаючи, як "убивці флагманів" Xiaomi вдалося зробити ціновий переворот на ринку електроніки, сумнівів, що після сотні "народних" смартфонів та побутових пристроїв, китайський гігант зможе створити справді доступний електрокар – майже немає. 

Читайте також: Стать, как Tesla. Техкомпании выпустят свои электрокары: oт Apple до Alibaba – фото (укр.)

* – оновлено після публікації