Содержание:
  1. Скільки Tesla в Україні

Мода на електрокари в Україні щороку зростає – одним з найбільш улюблених брендів стала Tesla. Дедалі частіше їх можна зустріти на вулицях українських міст – моделі з емблемою компанії Ілона Маска входять до топ-5 популярних в Україні електромобілів. 

Навіть президент Володимир Зеленський записує відеозвернення до громадян та роздає інтерв’ю, сидячи за кермом Tesla. 

Але в Україні немає жодного дилера, який би мав офіційну угоду з автокомпанією. То як тисячі автівок щороку потрапляють до нас та хто найбільше на цьому заробляє? 

Скільки Tesla в Україні

За підсумками 2020 року Tesla зайняла майже 25% світового ринку електромобілів та опинилася на першому місці у рейтингу TrendForce з продажу електрокарів. Tesla продала в чотири рази більше своїх машин, ніж найближчий конкурент – Volkswagen.

Читайте також: Дышат в затылок: шесть конкурентов, которые мечтают обогнать Tesla. У кого получится?

Тренд продовжився: у першому кварталі 2021 року американський виробник електрокарів випустив рекордні 184 800 авто і перевершив прогнози аналітиків майже на 4%. Це ще більше посилило віру інвесторів: акції компанії Маска одразу зросли на понад 7%. 

Українці теж охоче "вірять" в Tesla. З 2018 року електрокари в нашій країні можна придбати без ПДВ, акцизу та ввізного мита. Це стимулює громадян переходити на "зелений" транспорт.

Загалом, згідно з даними Мінінфраструктури, на 1 березня 2021 року в Україну з 2012 року заїхали 4032 автівки Tesla. Найпопулярніша – Model S. 

Згідно з даними Федерації автопрому України (ФАУ), за підсумками перших трьох місяців 2021 року в Україні зареєстрували 1659 автомобілів з електричним приводом: з них 402 авто – Tesla. 

На Tesla в Украине зарабатывают все, кроме Илона Маска. Как устроен этот бизнес? Разбор
(Фото: Федерації автопрому України)

Загалом лідерство на українському ринку авто на електротязі, як і раніше, утримує Nissan (зокрема, модель Leaf, яку в Україні нарешті продаватимуть офіційно), свідчать дані ФАУ.

Його стрімко наздоганяє Chevrolet. Обидва бренди наразі займають по 24% українського ринку. Tesla з часткою ринку 18% – на третьому місці. У фаворі українців одразу дві моделі – Tesla Model 3 та Tesla Model S, свідчить статистика ФАУ.

При цьому офіційних салонів чи дистриб'юторів виробника в Україні немає. 

З 2019 року українці отримали можливість замовляти собі автівки з заповітною літерою "Т" на капоті безпосередньо у виробника: Tesla додала Україну до конфігуратора на своєму сайті як країну доставки авто з європейських складів. Так можна було замовити дві моделі: Model S і Model X.

Однак вже більше як півроку самостійно замовити нову Tesla в Україну на офіційному сайті неможливо, розповідає координатор Tesla Club Ukraine Назар Шимоне-Давида в коментарі LIGA.net.  

Як до країни потрапляють нові авто 

Зараз українці можуть придбати Tesla трьома шляхами, розповідає Вадим Ігнатов, заступник голови правління Української асоціації учасників ринку електромобілів EV-UA: 

  • купити новий автомобіль в одній з європейських країн чи США та везти в Україну;

  • придбати вживану Tesla з ЄС, США чи Китаю;

  • придбати авто під реставрацію на аукціоні в США. 

У кожному з цих варіантів вкрай складно обійтись без посередників, каже Ігнатов, тож довкола автомобілів від Ілона Маска в Україні вже сформувались цілі бізнес-кластери.

Найменше гравців на ринку нових Tesla. За словами Ігнатова, минулого року цим бізнесом в Україні займались всього три компанії: Tesla Community, Tesla Club Ukraine та ElectroUA (нещодавно припинила, Bihus.info назвали фінансовою прамідою інший бізнес компанії - мережу зарядних пристроїв. – Ред.). 

Tesla Club Ukraine імпортує нові Tesla з європейського заводу через польську компанію (найближчий салон Tesla саме там, – Ред.), не маючи статусу офіційного дилера, пояснює представник компанії Назар Шимоне-Давида.

"Офіційним дилером чи представником Tesla не може бути ніхто в світі. Компанія взагалі проти дилерської мережі як такої та вимагає, щоб кожне авто купувалося для кінцевого споживача", каже він.

За його словами, фірма лише допомагає клієнтам придбати нові авто, але не створює в Україні жодних майданчиків торгівлі. Минулоріч компанія таким чином допомогла придбати клієнтам близько 50 авто, каже Шимоне-Давида.

Ще до 40 нових авто в Україну минулого року у схожий спосіб допомогла доставити інша українська компанія – Tesla Community, розповідає LIGA.net її засновник Сергій Вельчев. 

Інші завозять нові авто в Україну несистемно та у значно менших кількостях, каже Вельчев.

На Tesla в Украине зарабатывают все, кроме Илона Маска. Как устроен этот бизнес? Разбор
Tesla Model X

Скільки ж чекати на новеньку Tesla в Україні? У середньому процес займає місяць, однак все залежить від моделі, розповідають співрозмовники LIGA.net.

Так, отримати за цей термін можливо лише Tesla Model 3, а Model S та Model X після січневого редизайну почнуть продавати лише восени, попередні версії перестали продаватись.

Нова Tesla Model 3 з доставкою в Україну обійдеться у середньому у $55-60 000, ціни на Model S та Model X – близько $108-120 000.

З них, за словами Вельчева з Tesla Community, витрати на доставку, розмитнення та допомогу компанії складають близько $6 500.

"Биті, фарбовані"- звідки в Україні вживані Tesla 

За словами Ігнатова з EV-UA, частка Tesla з салонів на українському ринку – лише 5-6%. Понад 90% авто від Маска в Україні – вживані.

У 2020 році з 1704 ввезених в Україну Tesla вживаними були 1656 машин, або понад 97%, порахували в ГО "Інститут досліджень авторинку" на запит LIGA.net.

У переважній більшості – це машини з США, які потрапляли там в ДТП, розповідають співрозмовники LIGA.net. Вживаних авто з ЄС без ушкоджень в Україну завозять небагато, оскільки до 2020 року їх там в принципі майже не було. На цьому, за словами Ігнатова, спеціалізуються десятки фірм, які завозять не лише Tesla.  

Зовсім інша ситуація довкола так званих "битків" – придбаних в США авто після аварій – в Україні в цей бізнес залучено сотні компаній. Штати – один з найбільших в світі ринків вживаних авто, економіка країни розвивається за рахунок в тому числі машинобудування, тож "тримати" авто після ДТП там економічно невигідно. Після аварії американці часто віддають ключі від машин страховим компаніям, ті відшкодовують залишкову вартість та продають авто на аукціоні. А вже на аукціонах їх масово купують українці. 

Читайте також: Украинцам хотят перекрыть ввоз дешевых машин из США. "Дороже" станет всем

Щоб доправити авто зі Штатів в Україну, в середньому йде два-три місяці, кажуть співрозмовники LIGA.net. За аукціонами в США можна слідкувати самотужки або ж довірити підбір моделей посередникам. Ті також можуть організувати доставку в Україну та ремонт. 

На Tesla в Украине зарабатывают все, кроме Илона Маска. Как устроен этот бизнес? Разбор
(Фото: IRSGroup)

Скільки коштують такі авто? У середньому придбати вживану Tesla Model 3 під ключ в Україні можна за $30-35 000, каже LIGA.net Володимир Кулик, засновник та керівник компанії з продажу та обслуговування електричного транспорту EVoDrive. 

Це наразі найдоступніша модель. Ризикувати придбанням авто з суттєво нижчим цінником співрозмовники LIGA.net не радять: є ризик, що ушкодження в машині будуть надто серйозними. Цінник на інші моделі стартує з $50-60 000.

Хто та скільки на цьому заробляє

З 1704 ввезених минулого року в Україну вживаних Tesla – 1370 авто - ввезені фізичними особами. Це свідчить про те, що монополії на ввезення автомобілів марки Tesla в Україну не існує, пояснює в коментарі LIGA.net Станіслав Бучацький, співзасновник ГО "Інститут досліджень авторинку". 

Чому Tesla стала настільки популярною для ввезення в Україну? Окрім моди та статусу "культовості", все банально, стверджує Володимир Кулик з EVoDrive: "Це найбільш маржинальный продукт, тому і вигідно. Ще зовсім недавно ті, хто привозив і ремонтував під ключ електромобіль Tesla, міг спокійно заробити $15-20 000 на одній автівці. Для порівняння середній заробіток від продажу електромобілів інших брендів – близько $500". 

Зараз маржинальність суттєво впала, каже він, але досі вища, ніж у будь-яких електромобілів інших брендів, окрім преміальних моделей. 

Ігнатов з Української асоціації учасників ринку електромобілів EV-UA оцінює середні заробітки під час ввезення нових Tesla в середньому в $5000, а на відновлених в Україні моделях бізнес-посередники можуть заробляти по $1500-2000, стверджує він. 

Популярність автівок від американського виробника дала поштовх для розвитку в Україні низки сервісів з ремонту таких машин та торгівлі запчастинами – зараз до України відремонтувати Tesla часто приїжджають й автовласники з сусідніх країн, зокрема Польщі та Білорусі. 

"Сервіс та оборот запчастин – це вже взагалі про дуже серйозний бізнес і конкуренцію між компаніями в різних регіонах України", – каже Кулик з EVoDrive.

На Tesla в Украине зарабатывают все, кроме Илона Маска. Как устроен этот бизнес? Разбор
tesla-model-s

І цей бізнес надалі тільки зростатиме.

З розширенням виробництва в США, Китаї та Європі ціни на авто стануть більш доступними, і це відіб'ється на попиті, прогнозує Кулик.  

Ігнатов теж вважає, що незабаром ціни неминуче впадуть: "Через рік-два з’явиться дуже багато вживаних авто з європейського ринку. До того ж, багато компаній починають завозити авто з Китаю, і там також є дешеві вживані Tesla". 

Коли прийде справжня Tesla

Суттєво змінити такий розклад гри на ринку може одне – офіційний прихід компанії в Україну. Улітку 2019 року компанія Ілона Маска заявила про намір компанії підкорювати Східну Європу й оголосила про старт продажу Model 3 у чотирьох країнах, які межують з Україною: Польщі, Румунії, Словенії та Угорщині. 

Втім України у планах підкорення Європи Ілоном Маском немає – й частина співрозмовників LIGA.net цьому дивуються. 

"У нас більше автомобілів Tesla, ніж у Польщі, Словаччині, Чехії, усіх країн Балтії разом узятих. Не розумію, чому Маск не звертає уваги на Україну", – каже Ігнатов з EV-UA.

"Зростання ринку [електрокарів] в Україні щороку – традиційно вдвічі",  – підтверджує його слова Кулик з EVoDrive.

Натомість у нашій країні мають з’явитися дві станції фірмової швидкісної зарядки Supercharger, йдеться на сайті Tesla. Одну з них планують відкрити біля села Опарипси на Рівненщині на трасі М06 Київ-Чоп. Другу станцію хочуть побудувати на об'їзній дорозі Житомира. Щоправда, коли саме це відбудеться – наразі невідомо, на ринку очікували, що це відбудеться до квітня 2020 року.

Шимоне-Давида з Tesla Club Ukraine все ж бачить у цьому хороший знак: "Tesla завжди спершу встановлює суперчарджери. Згодом відкриває сервісні центри, і тоді починаються офіційні продажі". 

* – доповнено після публікації