Содержание:
  1. Чому проблему євроблях розв’язують у 2021 році 

15 квітня Верховна Рада проголосувала в цілому одразу за два законопроєкти, які обіцяють дешеве розмитнення автомобілів – 4643-д та 4644-д

Закони дадуть можливість зменшити митні витрати для власників євроблях до 1000 євро та назавжди покласти край цій проблемі, запевняють автори.

Що змінилося та чи справді епоха євроблях в Україні залишиться позаду? 

Чому проблему євроблях розв’язують у 2021 році 

Це не перша спроба депутатів покласти край схемі євроблях. У 2018 році Рада ухвалила два закони, які мали прибрати авто на єврономерах з українських доріг раз і назавжди.

Першим запровадили нову формулу розрахунку акцизного податку та дали можливість розмитнитися за зниженими ставками, другим – підвищили розміри штрафів до 170 000 грн за порушення термінів розмитнення.

Не успеваешь за изменениями законодательства? Автоматические оповещения есть в системе LIGA360. Не пропусти важных нововведений.

Однак розмитнити свої авто згідно з запропонованим варіантом тоді погодились лише 140 000 власників. За різними оцінками, в Україні залишається до 500 000 таких транспортних засобів, повідомив депутат Олександр Ковальчук, один із розробників ухвалених 15 квітня законів. 

Проблем і справді вистачало.

Для розмитнення на авто потрібно було мати всі папери (а це часто проблема), ставка залежала від віку та об’єму двигуна: щоб отримати українські номери на старші та більш "прожерливі" моделі, власникам часто доводилось заплатити в кілька разів більше, ніж коштувала машина. 

Тим паче, що з запровадженням другого закону – про штрафи – влада не поспішала. Їх запуск в Україні відкладали п'ять разів. А між власниками таких авто та поліцією навіть діяв меморандум про те, що правоохоронці не штрафуватимуть "бляхерів" через порушення термінів ввезення. 

Та з часом копи почали порушувати меморандум, власники таких авто фактично опинились у пастці, оскільки вже не могли ні розмитнити, ні вивезти своє авто, деякі змушені були заплатити штрафи в 85-170 000 грн.

Читайте також: "Зеленский, помоги": евробляхеры в западне. Ни растаможить, ни уехать без штрафа в 170 000

Вони кілька разів влаштовували мітинги перед Верховною Радою, подавали петиції на сайті президента України, записували відеозвернення. Зрештою Зеленський у листопаді доручив нардепам розробити законопроєкт для розв'язання цієї проблеми. 

Растаможка за 1000 евро: Рада снова легализовала евробляхи. На этот раз сработает? Разбор
Фото: Андрей Гудзенко/LIGA.net

Що пропонує закон № 4643-д у фінальній редакції:

  • Розмитнити на пільгових умовах можна лише "євробляхи", а конкретно – автомобілі, які були ввезені в Україну до 31 грудня 2020 року і знаходяться в режимі тимчасового ввезення або транзиту. Тож машини, ввезені після Нового року, під дію законів не підпадають; 

Скільки коштуватиме розмитнення 

Для розрахунку вартості розмитнення працюватиме формула, що враховує вік авто, тип двигуна та його об’єм, вартість авто не береться до уваги взагалі:

Ставка = Базова ставка + Vе + Fе,

Базова ставка – ставка податку в євро за один транспортний засіб. Він визначається, виходячи з кількості років, що минули з року виготовлення машини, до року визначення ставки податку;

– ставка податку в євро за один транспортний засіб;

– ставка податку в євро за одну одиницю транспортного засобу.

Растаможка за 1000 евро: Рада снова легализовала евробляхи. На этот раз сработает? Разбор
Инфографика: ОО Институт исследований авторынка

Які ще витрати лягають на власників?

20% ПДВ нараховуватиметься не від загальної митної вартості (як до цього), а на акцизний податок. Тобто, до суми ще варто додати п’яту частину. 

Також доведеться сплатити збір до Пенсійного фонду (від 3% до 5% від митної вартості авто) під час першої державної реєстрації в Сервісному центрі МВС та інші можливі супутні витрати: митно-брокерські послуги, оплата в’їзду на митний термінал, сертифікація авто, постановка на облік тощо. 

У середньому за розмитнення "євробляхи" потрібно буде заплатити від 1000 до 3000 євро, обіцяють автори законів. 

Якими будуть штрафи

Закон №4644-д вносить зміни до Митного кодексу. Він знижує штраф за незаконне перебування авто в Україні зі 170 000 до 8500 грн. 

Сплативши 8500 грн, можна буде вивезти автомобіль за межі України, якщо розмитнювати таке авто немає сенсу. Це дозволить уникнути ще більших штрафів у майбутньому. Проте вивозити машину повинен той, хто ввозив авто.

Закон набирає чинності наступного дня після його опублікування та буде введено в дію через місяць з дня набрання чинності. 

Коли закони запрацюють? 

Після голосування в Раді, закони повинен підписати президент (на це дається 10 днів). Після цього їх мають оприлюднити в офіційній пресі.

Ще місяць дається на розробку порядку розмитнення, тож фактично почати розмитнення за новими правилами можна буде наприкінці травня-початку літа. 

Растаможка за 1000 евро: Рада снова легализовала евробляхи. На этот раз сработает? Разбор
Фото: Андрей Гудзенко/LIGA.net

Це кінець євроблях?

"Я звертаюся до українців, і кажу: друзі, це остання можливість. У вас буде 180 днів для того, щоб розмитнити авто за низькою ціною", – повідомив один з розробників законів нардеп Слуги народу Олександр Ковальчук після голосування. 

Голова фінансового комітету парламенту Данило Гетманцев до цього теж назвав рішення остаточним та закликав громадян не купувати авто на єврономерах.

"Повірте, ви втратите. Сьогоднішнє рішення щодо розмитнення точно останнє", – пообіцяв він в своєму Telegram-каналі.

Та чи справді це кінець? Закони без особливого ентузіазму зустріли в "Авто Євро Силі" – громадській організації, які відстоює права власників авто на єврономерах. 

"Це не є закони про доступне розмитнення, це напівзаходи", – повідомив у відеозверненні керівник ГО Олег Ярошевич. – Єдина [позитивна] умова – [він] захистить людей від штрафів та поліцейського свавілля – але не на таких умовах, як би хотілось". 

Він пообіцяв, що група продовжить боротися, щоб "в Україні ухвалили справді народний закон". 

У ГС  "Інститут досліджень авторинку" в ухвалених законах бачать низку "підводних каменів". Зокрема, те, що найвигідніше буде розмитнювати "євробляхи" з великим об’ємом двигуна – вартість розмитнення таких авто знизиться у кілька разів.

Також там передбачають імовірні проблеми у підготовці всіх необхідних документів для розмитнення автомобілів на єврономерах: їх недостатня кількість, можуть бути підробки або втрачений зв‘язок юридичним власником. 

"[Навіть] вивезти авто повинен той, хто ввозив. А якщо машина заїхала "верблюдом" (одна зі схем завезення авто. Третя особа, яка передає машину українцю, – LIGA.net), вивезти її буде неможливо", – пояснив співзасновник Інституту Остап Новицький.

У організації прогнозують, що дією пільгових умов скористається порівняно незначна кількість автомобілів з іноземною реєстрацією. 

Втім тему євроблях, яка тягнулася багато років, все ж можна вважати вирішеною, каже Станіслав Бучацький, голова ГС: "Не зовсім правильно, досить несправедливо та взагалі некомплексно. Проте рішення – політичне та закриває еру "євроблях".