IKEA пришла, кто дальше? 6 брендов, которых все еще ждут украинцы. Apple, PayPal и другие
Apple Store Bangkok (Фото: Apple.com)

1 лютого шведська компанія IKEA, найбільший світовий ритейлер меблів та товарів для дому, нарешті відкрила свій перший магазин в Україні. Процес приходу IKEA в Україну розтягнувся на 15 років, у день відкриття попри пандемію, були черги. 

Читайте також: Чужакам здесь не место? IKEA уже в Киеве. Приключения честных шведов в Украине

Яких відомих світових брендів українці все ще чекають та які новини щодо їх приходу?

Apple 

IKEA пришла, кто дальше? 6 брендов, которых все еще ждут украинцы. Apple, PayPal и другие
Apple Store (Фото: EPA)

Найдорожчий бренд світу в 2021 році за версією Brand Finance Global 500 досі не має жодного офіційного магазину техніки в Україні. 

У середині квітня минулого року у ЗМІ та соцмережах активно обговорювали можливий прихід техгіганта на український ринок: у держреєстрі з’явилася ТОВ "ЕППЛ Україна" зі вказаною адресою та ім’ям директора. Кінцевим бенефіціаром у реєстрі вказана Apple Inc. Ширилися чутки, що офіційно магазин з продуктами Apple має запуститися вже влітку 2020 року. 

До приходу техгіганта українські архітектори Ілля Растворов та Антон Каламбет навіть розробили концепт першого в Україні Apple Store у центрі столиці – на Хрещатику. Однак купертинівці в Україну офіційно досі не прийшли. 

Tesla

IKEA пришла, кто дальше? 6 брендов, которых все еще ждут украинцы. Apple, PayPal и другие
Tesla Store (Фото: EPA)

Хоча до топ-5 популярних в Україні електромобілів за три квартали 2020 року потрапили одразу дві моделі Tesla, відкривати в Україні офіційне представництво американський автовиробник не поспішає. 

Улітку 2019 року компанія Ілона Маска заявила про намір компанії підкорювати Східну Європу й оголосила про старт продажу Model 3 у чотирьох країнах, які сусідять з Україною: Польща, Румунія, Словенія та Угорщина. Українцям наразі доступна опція придбати машину в одній з європейських країн і ввезти в Україну.

Натомість у нашій країні мають з’явитися дві станції фірмової швидкісної зарядки Supercharger, йдеться на сайті Tesla. Одну з них планують відкрити біля села Опарипси на Рівненщині на трасі М06 Київ-Чоп. Другу станцію хочуть побудувати на об'їзній дорозі Житомира. Щоправда, коли саме це відбудеться – поки невідомо.

PayPal

IKEA пришла, кто дальше? 6 брендов, которых все еще ждут украинцы. Apple, PayPal и другие
PayPal (Фото: EPA)

PayPal – міжнародна електронна платіжна система, є підрозділом компанії eBay. Найпоширеніший у світі спосіб розрахунків в інтернеті (PayPal) використовують понад 230 млн користувачів у 190 країнах світу. Система працює посередником між продавцем і покупцем, забезпечуючи надійність оплати платіжними картами VISA, MasterCard, American Express та інших систем. 

У січні 2021 року уродженець України Макс Левчин, який був співзасновником та розробником PayPal разом з Ілоном Маском, став офіційним мільярдером після виходу на IPO його стартапу Affirm.

Але навіть те, що її розробляв киянин, ніяк не наближує PayPal до України. Спроби привести платіжну систему в Україну тривають роками. У 2018 році в Україні запустився дочірній підрозділ PayPal – Xoom: в українців з’явилася можливість створювати акаунти, прив’язувати до них свої картки, щоб розраховуватися на іноземних сайтах. Однак досі неможливо приймати та виводити гроші з рахунку. 

У січні 2020 Володимир Зеленський звернувся до президента компанії з пропозицією працювати в Україні та отримав відповідь, що така можливість розглядається. А вже в лютому засновник monobank Дмитро Дубілет, який займав тоді пост в українському уряді, пояснив, що для приходу PayPal немає жодних регуляторних обмежень, просто Україна нецікава для платіжної системи. 

Starbucks

IKEA пришла, кто дальше? 6 брендов, которых все еще ждут украинцы. Apple, PayPal и другие
Starbucks (фото – Pixabay)

Випити кави як герої американських фільмів, скуштувати випічку чи придбати сувеніри з легендарною русалкою на зеленому тлі у кав’ярнях всесвітньо відомого бренду Starbucks в Україні поки неможливо. Кілька разів компанія "виходила" на український ринок, однак лише на словах політиків чи у фейках ЗМІ. 

Віднедавна можна придбати каву бренду та посмакувати нею, заваривши самотужки: з 15 січня 2021 року офіційним дистриб'ютором кави Starbucks в Україні стала компанія Nestle.

Подібну практику кавовий гігант вже застосовував у країнах Балтії, в планах – Молдова і Білорусь. Nestle планує заводити каву Starbucks не тільки в ритейл, а й у сегмент HoReCa на умовах партнерства з закладами.

Burger King

IKEA пришла, кто дальше? 6 брендов, которых все еще ждут украинцы. Apple, PayPal и другие
Burger King (Фото: Burger King/Facebook)

Одна з найбільших американських мереж фастфуду Burger King в Україні могла би скласти конкуренцію McDonald's та KFC, однак теж сюди не поспішає.

Згідно з даними Forbes, у мережі близько 12 300 ресторанів у сотні країн світу. 90% з них функціонують за франшизою. Заснований у 1954 році Burger King зараз посідає другу позицію у світі серед мереж ресторанів швидкого харчування, що спеціалізуються на гамбургерах. 

Цього року компанія затіяла тотальний ребрендинг вперше за 20 років – змінюють все: від логотипів та пакування до вигляду ресторанів у всьому світі. Можливо, це також надихне Burger King переглянути ринки, на які бренд зайшов, та нарешті потішити українців легендарним бургером Whopper.

Однак офіційних планів щодо приходу в Україну бренд поки ніде не оголошував. 

Lidl 

IKEA пришла, кто дальше? 6 брендов, которых все еще ждут украинцы. Apple, PayPal и другие
магазин Lidl (Фото: Lidl.de)

У 2020 році засновник мережі супермаркетів-дискаунтерів Lidl Дітер Шварц очолив рейтинг найбагатших людей Німеччини за версією місцевого видання, передає DW. Його сукупний статок оцінюють у 41,8 млрд євро. Schwarz Group, до якого входить Lidl,  – найбільший європейський ритейлер та четвертий за величиною роздрібний продавець у світі за доходами, свідчить рейтинг Forbes за 2020 рік. 

Дискаунтер Шварца працює у 32 країнах. У листопаді минулого року Lidl зайшов на ринок Латвії й змусив неабияк занервувати місцевих гравців, "на старті" пропонуючи у півтори рази вищі зарплати, ніж прийнято в латвійському ритейлі, пише естонське видання PostTimees.

До цього німецький гігант уже встиг успішно розгорнути мережу в сусідніх Литві та Естонії. Втім попри близькість ринків, про офіційні плани приходу Lidl до України наразі нічого невідомо.

Lidl був взірцем для засновників мережі АТБ, але все ж суттєво відрізняється від німецького еталону.