Не только Кипр: "золотые" паспорта, как у Коломойского и Бахматюка. Сколько они стоят?
Олег Бахматюк Джерело: YouTube/Al Jazeera

Кількість держав у світі, які торгують громадянством, з роками зростає. Як і українців, охочих придбати собі такі "золоті" паспорти чи візи, особливо у карантин.

Як це працює, скільки коштує та чому такий спосіб часткової еміграції популярний серед українських багатіїв?

Початок історії

У серпні стався витік одразу 1400 секретних документів про отримувачів "золотих паспортів" Кіпру впродовж 2017-2019 років — їх вже охрестили "Кіпрськими паперами".

Документи опинилися в руках розслідувачів телемережі Al Jazeera (фінансується урядом Катару) — наприкінці серпня з’явився матеріал "Брудні секрети Кіпру"

Журналісти доводять, що острів став своєрідним притулком для світової еліти. І це створює загрозу безпеці всього ЄС, адже минуле у нових громадян острову часто далеке від поняття "незаплямоване", пояснюють розслідувачі. 

Для отримання "золотого" паспорту уряд Кіпру пропонує інвестиційну програму CIP: заянику потрібно вкласти в економіку країни 2,5 млн евро (з яких не менше 2 млн — інвестиції в нерухомість) впродовж 6-7 місяців він отримає жаданий документ. 

Пропозиція користується попитом. З 2013 року на продажу "золотих" паспортів острівна держава заробила більше 6,6 млрд євро, свідчать дані Мінфіну Кіпру. Для порівняння, це майже як річні витрати України у бюджеті-2020 на безпеку та оборону (близько 220 млрд грн після змін у квітні).

Хто може дозволити собі такі витрати? За ці два роки громадянами Кіпру захотіли стати більше 2500 заявників (якщо рахувати разом із представниками сімей) з 70 країн світу, йдеться у розслідуванні Al Jazeera. 

Але найбільше охочих — чиновники та бізнесмени з Росії (922), Китаю (482) та України (близько 100). 

Не только Кипр: "золотые" паспорта, как у Коломойского и Бахматюка. Сколько они стоят?
Власники золотих паспортів Кіпру 2017-2019 роках Джерело: Al Jazeera

Спочатку Al Jazeera опублікувала імена лише кількох із них, а згодом на сайті у вільний доступ виклали ширшу базу даних.  

У переліку — чимало бізнесменів та політично-визначних осіб або ПЕПів (Politically Exposed Persons — англ., чиновники, що займали високі державні посади). Отримання паспортів ЄС для останніх, згідно з вимогами Союзу, жорстко обмежується.

Кіпр як член ЄС повинен перевіряти заявників на відсутність "підтверджених судимістю злочинів" та детально вивчати походження їхніх коштів. Але на практиці самі заявники надавали відомості про перевірки, проведених уповноваженими органами їхніх країн.

За період з 2013 по 2018 роки відмову отримали всього 2% заявників, зазначають в Al Jazeera. 

Хто з українців потрапив до кіпрських переліків

Попри те, що подвійне громадянство в Україні заборонене, 100 українців придбали "золоті" паспорти Кіпру, наводить дані Al Jazeera. У розслідуванні називають імена сімох — вони отримали паспорти впродовж 2017-2019 років.

  • Ексміністр екології Микола Злочевський. Він є співвласником української газовидобувної компанії Burisma. Фірма отримала частину родовищ, коли Злочевський керував Мінекології, що стало предметом розслідування після 2014 року. Тоді Злочевський залишив Україну та у грудні 2017 року обзавівся паспортом Кіпру.

Не только Кипр: "золотые" паспорта, как у Коломойского и Бахматюка. Сколько они стоят?
Ексміністр екології Микола Злочевський Джерело: YouTube/Al Jazeera
  • Дружина ексміністра оборони часів Януковича Павла Лебедєва — Людмила Лебедєва. У жовтні 2014 року військова прокуратура України звинуватила його в руйнуванні армії та підриві обороноздатності.

  • Український бізнесмен Вадим Шульман колишній бізнес-партнер Ігоря Коломойського, зараз перебуває із Коломойським в конфлікті. У липні 2019 року Нацполіція оголосила Шульмана в розшук. У базі МВС зазначено, що йому інкримінують відмивання грошей та іншого майна, одержаних злочинним шляхом.

  • Ексначальник Слідчого управління податкової міліції ДПА України часів Януковича Анатолій Яковинець. У 2015 році журналісти-розслідувачі Bihus.info знайшли у нього величезні статки незрозумілого походженням.

  • Екснардеп Партії регіонів та власник будівельної компанії "Інтергал-Буд" Володимир Зубик. На момент отримання громадянства Кіпру обирався до Ради. 

  • Український бізнесмен Олег Бахматюк. У 2014 НБУ видав банку бізнесмена VAB Bank стабілізаційний кредит на суму 1,2 млрд грн, після чого фінустанова луснула. Бахматюк є підозрюваним по справі по виведенню грошей із банку.

Не только Кипр: "золотые" паспорта, как у Коломойского и Бахматюка. Сколько они стоят?
Ексвласник VAB Bank Олег Бахматюк Джерело: YouTube/Al Jazeera
  • Сестра Бахматюка Наталія Василюк. У листопаді 2019 року її оголосили в розшук як ексголову наглядової ради VAB Bank за сприяння в розкраданні та відмиванні грошей на суму близько $43 млн.

Кіпрська газета Politis 6 вересня опублікувала список із 34 осіб, які отримали від Кіпру "золоті паспорти" впродовж 2008-2012 років й вже тоді належали до "групи ризику". Тобто, в період подачі заяви були звинувачені, поміщені під варту, засуджені, або входили в групи управління компаній, на які були накладені санкції або адміністративні штрафи.

Видання стверджує, що перелік із відмітками президент Кіпру Нікос Анастасіадіс передав лідерам політичних партій країни, і газета змогла отримати доступ до документу. Хто з українців у списку Politis?

В переліку достатньо відомих людей:

- олігарх Ігор Коломойський, його дружина Ірина та дочка Анжеліка;

- його партнер по неформальній групі Приват Геннадій Боголюбов;

- колишній секретар Ради національної безпеки та оборони України (2006-2007), ексспіввласник корпорації "Індустріальний союз Донбасу" Віталій Гайдук та його дружина Олена;

- власник групи "Енергетичний стандарт" Костянтин Григоришин (отримав українське громадянство у 2016-му).

Боголюбова звинувачують у тому, що через дочірню компанію на Кіпрі той привласнив суму, що дорівнює 5% ВВП України, а Коломойського — у "низці ворожих поглинань за допомогою сили та вимагань", йдеться у листі президента Кіпру, стверджує видання.

На початку вересня влада Кіпру оголосила перевірку паспортів, які видали за вкладення інвестицій за 18 років дії програми. До цього у серпні 2020 року Кіпр заявив, що посилює правила видачі паспортів за інвестиції, а політично-визначні особи (ПЕПи), які перестали ними бути, мають довести походження своїх статків, а також мати довідку про відсутність судимості.

Що ж дає "золотий" паспорт Кіпру?

Безвіз зі 173 країнами, можливість жити та вести в них бізнес як громадянин ЄС (у тому числі в Гонконзі, Великій Британії, Сінгапурі), реєструвати торгові марки та права власності. Відповідно - доступ до європейських банків та системи правосуддя. А ще на Кіпрі одне з найнижчих податкових навантажень в світі (12,5% податок із доходу, ПДВ в межах 0-19%), що дозволяє оптимізовувати бізнес-витрати.

І все це — без необхідності жити в країні навіть кілька днів на рік.

Які ще держави торгують громадянством

Першою державою, яка зрозуміла, що торгівля паспортами — вигідний бізнес, ще у 1984 році стала карибська Сент-Кіттс і Невіс.

Зараз "золоті" паспорти в обмін на інвестиції пропонують 14 різних держав світу, свідчить опублікований 7 вересня CBI Index-2020 (щорічний "путівник по світовому громадянству" від групи Financial Times).

Не только Кипр: "золотые" паспорта, как у Коломойского и Бахматюка. Сколько они стоят?
Країни, де існують програми набуття громадянства за інвестиції Джерело: CBI Index-2020

Зокрема, за гроші можна стати громадянином Австрії, Болгарії, Чорногорії, Мальти та Кіпру. До вересня 2020 року подібна програма була у Молдові, однак уряд від неї відмовився

Також паспорти за інвестиції пропонують Туреччина, Йорданія, Камбоджа. А ще завдяки інвестиціям можна стати громадянином екзотичних Вануату, Сент-Кіттс і Невіс, Домініки, Сент Люсії, Гренади чи Антигуа і Барбуди.

Подібні програми дають можливість подорожувати без віз в сотні країн (включно з Китаєм, США, Великою Британією, країнами Шенгену) отримувати вищі доходи від державних облігацій, депозитних програм чи нерухомості, мінімізовувати податкове навантаження, мати доступ до кращих систем освіти чи охорони здоров’я тощо. У кожній з країн різні вимоги до інвестицій та часу отримання. 

Найчастіше є три варіанти інвестувати в одну з таких країн: 

  • безповоротний благодійний внесок уряду держави;

  • купівля державних облігацій;

  • купівля нерухомості.

Країна
Мінімальна сума
Термін очікування, місяців
Доступ країн
Австрія
€10,5 млн
24-26
150+
Кіпр
€2,5 млн
6-7
173
Чорногорія
€350 тис.
3-4
122+
Туреччина
€250 тис.
2-3
115
Мальта
€888 тис.
12-16
160+
Вануату
$130 тис.
1-2
120+
Антигуа і Барбуда
$100 тис.
3-6
150+
Гренада
$150 тис.
4-6
140+
Домініка
$100 тис.
2-6
135+
Сент Кітс і Невіс
$150 тис.
3-6
138+
Сент Люсія
$100 тис.
3-5
130+

Дешевше та швидше купувати паспорти на Карибах, пояснює в коментарі LIGA.net Анатолій Летаєв, засновник компанії з підтримки при отриманні громадянства та посвідок на тимчасове проживання Migronis. 

Економіка таких країн залежна від надходжень від інвестиційних програм. Через карантин карибські острови почали робити знижки. Зокрема, на Сент-Кіттс і Невіс цінник стартує з $150 000 — завдяки цій сумі можна отримати громадянство для чотирьох людей, інвестуючи в державний фонд. А паспорт буде готовий вже за два-чотири місяці.

У індексі CBI-2020 перші позиції як найкращі країни для отримання громадянства за інвестиції посіли карибські Сент-Кіттс і Невіс та Домініка.

"Золоті" паспорти чи "золоті візи": що обирають українці

Ще одна можливість — "золоті" візи: коли при купівлі нерухомості від певної суми держави пропонують постійне місце проживання (ПМП, без громадянства). Цим найохочіше користуються Греція та Португалія. 

"Цей варіант серед українців вибирають в основному ті, хто переїжджає в Європу: так в ЄС можна жити не 90 днів в рік, а постійно", каже Латаєв. 

Зокрема, за 250 000 євро можна отримати право на проживання в Греції, десь із 280 000 стартує подібна програма в Португалії, за можливість жити в Іспанії доведеться подвоїти бюджет — програми стартують від 500 000 євро. Але на паспорт за таких умов доведеться почекати 5-10 років.

За час карантину запитів на оформлення документів побільшало — звичайного біометричного паспорту для виїзду недостатньбо. "Іноді це дуже критично — людям потрібно виїхати на лікування до Європи, не кажучи вже про бізнес чи тим паче туризм", — пояснює Латаєв.