Чартеры из Украины в Турцию массово задерживают. Почему? Спойлер – причина в россиянах
Иллюстративное фото: depositphotos.com

Українські авіакомпанії змушені затримувати вильоти до Туреччини – один з рейсів МАУ з Борисполя до Анталії сьогодні довелось відкласти на цілих 14 годин.

Дістатися з Туреччини до України – теж нелегко. 

Чому так вийшло й до чого слід бути готовими туристам?

Застрягли в Бодрумі, затримки в Борисполі

Затримки літаків з українськими туристами почалися 30 червня в турецькому Бодрумі. Сотні українців не могли вилетіти з аеропорту Миляса-Бодрум. 

Зокрема, літак авіакомпанії Azur Air Ukraine, судячи з розкладу турецького аеропорту, змушений був затримати виліт до столиці України з 16:20 до 01:00, рейс до Запоріжжя перенесли з 14:00 до 00:45. 

Літак SkyUp замість запланованих 22:55 прибув до Борисполя о 04:00. 

Також затримки у Бодрумі торкнулися авіакомпаній з Казахстану. Причиною для цього стало тимчасове відключення електрики в аеропорту Бодрума.

Наступного дня виникли нові складнощі. Зранку 1 липня про проблему із затримками рейсів вже в турецькому напрямку повідомили у міжнародному аеропорту "Бориспіль". Судячи з табло київського летовища, щонайменше п’ять рейсів на 14:00 не вилетіли вчасно. 

Зокрема, залишити Бориспіль на 12-14 годин пізніше, ніж планували, доведеться пасажирам рейсів МАУ до Анталії (PS 6237 – переліт перенесли з 02:00 на 14:00, PS 6233-  03:40 на 17:30).

Також рейси з Борисполя змушені були посунути на кілька годин українські авіакомпанії Azur Air – до Анталії та Sky Up Airlines – до Даламану. 

МАУ довелось змінювати розклад і для рейсу PS 5334 з Анталії до Борисполя – замість 17:40 очікується прибуття о 00:10.

На дві години очікувано затримається прибуття рейсів МАУ та Turkish Airlines зі Стамбулу.

Чартеры из Украины в Турцию массово задерживают. Почему? Спойлер – причина в россиянах
Борисполь (Скриншот)

 

Чому стався збій 

В українському аеропорту "Бориспіль" пояснюють: змушені затримувати виліт рейсів через відсутність дозволу з боку Туреччини.

Затримки чартерів до Анталії (виліт за розкладом в ніч на 1 липня 2021 року) обумовлені різким сезонним збільшенням кількості рейсів, повідомили в авіакомпанії Міжнародні авіалінії України (МАУ) на запит LIGA.net.

Так, для порівняння у червні 2019 року МАУ здійснила 202 чартерні рейси до Туреччини, у 2020-му – 166, а у червні 2021-го – вже 505 рейсів. 

Другою суттєвою причиною затримок стало відновленням авіасполучення між Туреччиною та Росією, повідомили в МАУ.

Росія закрила авіасполучення з Туреччиною з 15 квітня нібито через погіршення ситуації з коронавірусом. Спершу обмеження планували тримати до 1 червня, однак відновити сполучення РФ дозволила лише з 22 червня

"Це спричинило суттєве ускладнення слот-регулювання. У зв’язку з цим авіаційний регулятор Туреччини не зміг забезпечити обробку запитів на виконання польотів завчасно", – пояснили в пресслужбі авіакомпанії. 

Затримки торкнулися чартерних рейсів МАУ Київ-Анталія, Харків-Анталія та Львів-Анталія. 

 

Чартеры из Украины в Турцию массово задерживают. Почему? Спойлер – причина в россиянах
МАУ (Скриншот)
Чартеры из Украины в Турцию массово задерживают. Почему? Спойлер – причина в россиянах
МАУ (Скриншот)

У Анталії, судячи з онлайн-табло, справді є проблеми з опрацюванням всіх рейсів. Так, окрім рейсів з України, також змушені були перенести час вильоту на кілька годин російські, румунські, молдовські, ізраїльські, німецькі та сербські авіакомпанії. 

Вилетіти з популярного серед українців курорту сьогодні теж не так просто. Щоправда, позначки про перенесення в часі наразі є лише біля рейсів українських авіакомпаній МАУ (рейси до Києва, Львова та Харкова) та Azur Air (два рейси до Києва). 

На сайті Azur Air також повідомляють про затримки рейсів з Анталії до Запоріжжя.

Чартеры из Украины в Турцию массово задерживают. Почему? Спойлер – причина в россиянах
Azur (Скриншот)

Скільки це триватиме та що робити туристам 

У Борисполі пасажирам рейсів, що змушені затримуватись, радять орієнтуватися на офіційну інформацію від представників авіакомпаній і відстежувати час вильоту на онлайн-табло на сайті аеропорту.

Перевізник запевняє, що забезпечив тих, хто не вилетів, харчуванням, а пасажирів, які очікують зворотних рейсів до України, перевезуть до готелів та організують трансфер на новий час вильоту. 

Скільки можуть тривати проблеми з добиранням в турецькі напрямки? У МАУ обіцяють залагодити проблему з авіаційним регулятором Туреччини  для відновлення авіасполучення з Анталією впродовж дня.

Авіаційний експерт Богдан Долінце в коментарі LIGA.net зазначив, що залагодити проблеми із затримками можливо за 1-2 дні, однак прогнозувати щось більш чітке складно.