Кто возглавит крупнейшую компанию страны - Укрзалізницю. Решается именно сейчас
Экспресс Киев-Борисполь (фото - Андрей Гудзенко/LIGA.net)

Укрзалізниця майже 200 днів живе без повноцінного керівника. Сьогодні Наглядова рада повинна обрати майбутнього очільника УЗ. Боротьба йде між двома основними кандидатами. Одного підтримує більшість у наглядовій Раді, іншого - профільний міністр, прем'єр та Міхеіл Саакашвілі.

12 серпня, о 16:00 розпочалося засідання Наглядової ради Укрзалізниці. На якому членам ради треба ухвалити найважливіше в їхній історії рішення: хто саме стане майбутнім керівником УЗ. До фіналу дійшли два основні кандидати: екскерівник Київстару Петро Чернишов та ексзаступник голови Одеської ОДА, та член наглядової ради аеропорту Бориспіль Володимир Жмак. 

Що відомо про фіналістів та як пройшов конкурс?

Майже 200 днів без глави

Компанія “обезголовлена” вже майже 200 днів - наприкінці січня Наглядова рада звільнила Євгена Кравцова, а 4 лютого Кабмін погодив це рішення. З середини квітня виконуючим обов'язки голови правління УЗ є Іван Юрик.   

Пошук, відбір та співбесіди розтягнулися на сім місяців. Для цього найняли компанію Boyden.   

В лонг-ліст потрапили 115 кандидатів, із яких семеро були жінками, близько половини кандидатів - іноземці, розповідав LIGA.net співрозмовник в рекрутинговій компанії.

До другого етапу дійшли 58 кандидатів, до третього - 30. Спершу обрати фіналіста обіцяли в червні, потім повідомлялося про 16 липня як дату ухвалення кінцевого рішення. Зрештою вирішення питання перенесли на серпень. 

Зараз залишилося два кандидати, підтвердили LIGA.net одразу четверо співрозмовників, які мають безпосередній стосунок до конкурсу, у тому числі тих, хто брали в ньому участь.

Благословення від президента

Щоб стати СЕО Укрзалізниці, мало пройти всі етапи конкурсу та отримати схвалення з боку Наглядової ради компанії. Потрібно ще пройти “оглядини” і співбесіду у президента Володимира Зеленського, 

Троє співрозмовників LIGA.net розповіли, що минулого вівторка, 4 серпня, чотирьох кандидатів на пост голови УЗ запросили на зустріч з президентом Зеленським та прем’єром Шмигалем.

“Четверо кандидатів та міністр інфраструктури Владислав Криклій прийшли на зустріч та всі разом очікували півтори години під кабінетом президента. Дивна була ситуація”, - розповідає LIGA.net один із учасників цієї зустрічі.

Потім з кожним із кандидатів Зеленський у присутності премєр-міністра Дениса Шмигаля та міністра інфраструктури Владислава Криклія провів “півгодинні детальні розмови на загальні теми”.

Нам вдалося дізнатися, хто саме з кандидатів на пост УЗ був присутній на цій зустрічі. Серед них - жодного іноземця:

  • Володимир Жмак. Член наглядової ради аеропорту “Бориспіль”. До цього Жмак працював заступником голови Одеської ОДА Міхеіла Саакашвілі (2015-2016 роки), обіймав керівні посади в групі нафтових компаній ТНК-BP та був радником президента компанії  Київстар Ігоря Литовченко. 

  • Петро Чернишов. Остання посада Чернишова - керівник Київстару (він змінив Литовченко), до цього очолював український підрозділ пивного гіганта Carlsberg. Можливою причиною звільнення із Київстару у 2018 ЕП називає критику Чернишовим президента Порошенка за втручання в тендер по 4G. Наразі він входить до наглядових рад компаній Фармак, а також розвиває проєкт з вивчення математики Kontora Pi.

  • Олександр Перцовський. Зараз працює першим заступником голови Укрпошти Ігоря Смілянського. До цього очолював напрямок DHL з розвитку бізнесу в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. Має досвід управління проєктами трансформації логістичних операцій для глобальних компаній у сфері ритейлу, фармацевтики, автомобільної індустрії, а також трансформації поштових логістичних бізнесів у США, Німеччині, Японії, Малайзії, Сінгапурі.

  • Сергій Корецький. З 2007 року був генеральним директором керуючої компанії ГК “Континіум”, а з 2013 року - розвивав мережу заправок цієї групи - WOG. Саме за його керування на посаді компанія запустила WOG CAFE в поїздах УЗ Інтерсіті. У жовтні 2018 року Корецький покинув WOG, зазначивши, що планує розвивати власний проєкт. У вересні 2019 року стало відомо, що він з партнером Остапом Неходою створили у Швейцарії трейдерську компанію Centurion Group SA.

Також двоє співрозмовників LIGA.net згадували, що згодом президент та прем’єр ще зустрічалися із Ростиславом Шурмою - ексгендиректором Запоріжсталі та №6 на виборах у 2019 року в списку Опозиційного блоку.

Хто в фіналі

Через два дні після зустрічі з президентом відбулися фінальні співбесіди з членами номінаційного комітету  наглядової ради УЗ - туди покликали вже тільки двох кандидатів: Петра Чернишова та Володимира Жмака. Кандидати мали представити свої програми розвитку компанії у короткостроковій та довгостроковій перспективах, план зі звільнення частини працівників УЗ та кроки боротьби із корупцією.

Кто возглавит крупнейшую компанию страны - Укрзалізницю. Решается именно сейчас
Одним з фыналистов конкурсу на голову УЗ називають Петра Чернишова (фото - Андрей Гудзенко/LIGA.net)

“У Наглядовій Раді більшість за Чернишова, але його кандидатуру потім не підтримав профільний міністр, тож фінальне рішення знову відклали”, - пояснив один із присутніх на засіданні Ради.

Мовляв, міністр та прем'єр хочуть, щоб Укрзалізницю очолив Жмак, і команда міністра вже домовляється про підтримку саме його кандидатури на засіданні Кабміну. Також Жмака нібито підтримує голова Нацради Реформ Міхеіл Саакашвілі, з яким Жмак не тільки працював в Одесі, а й вчився в університеті ім. Т. Шевченка. 

Кто возглавит крупнейшую компанию страны - Укрзалізницю. Решается именно сейчас
Ще одним фіналістом конкурсу на голову УЗ називають Володимира Жмака (фото - Facebook Zhmak Volodymyr)

На боці Чернишова досвід роботи та реформ у великій компанії, каже один з його конкурентів, що не дійшов до фіналу. “Він в Київстарі влаштував “велику чистку” і скоротив відсотків 30% персоналу, і суттєво покращив фінрезультат, це має сподобатися іноземцям у Наглядовій раді”, - каже співрозмовник. 

Чернишов підтвердив участь у конкурсі, але відмовився від офіційних коментарів. Жмак написав, що перебуває у відпустці. 

Планувалось, що на сьогоднішньому засіданні уряду буде затверджено голову УЗ. Однак вчора, 11 серпня, Наглядова рада не ухвалила кінцевого рішення. Перенесла засідання на 12 серпня, початок о 16-ій. Кандидати, яких затвердить Рада, міністр інфраструктури повинен винести на Кабмін для остаточного затвердження. 

“Я так розумію, що вони завтра (інтерв’ю вийшло 12 серпня. - LIGA.net ) фіналізуватимуть рішення і відправляти в Кабмін. Будемо чекати, що найближчим часом зможемо нарешті отримати постійного голову компанії”, - зазначив міністр Криклій в інтерв'ю ЕП.

Акціонерне товариство Укрзалізниця (УЗ) - національний вантажний та пасажирський перевізник-монополіст. Кінцевим власником є держава в особі Кабінету Міністрів України. Перебуває у підпорядкуванні Міністерству інфраструктури України.

За даними УЗ, заразі компанія забезпечує 82% вантажних і майже 50% пасажирських перевезень серед усіх видів транспорту в Україні. За обсягами вантажних перевезень українська залізниця займає четверте місце на Євразійському континенті, поступаючись лише залізницям Китаю, Росії та Індії.

Зараз в компанії працює понад 300 тисяч працівників - це найбільший роботодавець країни.