Содержание:
  1. "Велике будівництво" йде до Києва 
  2. Кличко проти. Є причини
  3. Чи добудують міст на Троєщину?
  4. Гроші на міст Кірпи

Переїзди між двома берегами Дніпра для киян завжди були болючим питанням. Згідно з індексом руху транспорту компанії TomTom, у 2020 році Київ посів сьоме місце у світі серед мегаполісів, схильних до заторів на дорогах.

Частково розв'язати цю проблему допомогли б Подільсько-Воскресенський і Дарницький мости, але столиця не може довести їх до ладу вже другий десяток років. Взятись за них запропонував Укравтодор: у відомстві пообіцяли здати обидва об’єкти вже до кінця року. Ідея не викликала захвату в КМДА, принаймні щодо одного з них.

Чому Кличко проти втручання ззовні та що буде зі столичними мостами?

"Велике будівництво" йде до Києва 

"Якщо Київ не йде у "Велике будівництво", то "Велике будівництво" приходить до Києва", – пожартував заступник глави Офісу президента та куратор президентської програми Велике будівництво на форумі "Україна 30" у середу, 3 березня.

У цей день голова Укравтодору Олександр Кубраков та очільник Укрзалізниці Володимир Жмак підписували меморандум для добудови Дарницького мосту в столиці. Голова Укравтодору пообіцяв, що міст завершать вже до кінця року.  

Дарницький міст (міст Кірпи) – комбінований залізнично-автомобільний переїзд через Дніпро, будівництво якого стартувало у 2004 році. Зараз міст лише частково введений в експлуатацію: з 2011 року відкрито рух для залізничного транспорту, з'їзди та заїзди автомобільної частини моста на правому березі. На лівому березі міст переходить в Дарницьке шосе – саме там планувалося побудувати з'їзди/заїзди на Дніпровську набережну, тож поки що міст працює не на повну потужність. Вже понад 10 років будівництво споруди призупинене на невизначений термін. Міст перебуває на балансі Укрзалізниці, ним рухається міська електричка. 
Миллиарды через Днепр. Укравтодор хочет достроить киевские мосты. Почему Кличко против?
Дарницький міст (фото: пресслужба Метінвесту)

На меморандум УЗ та Укравтодору мер відреагував спокійно. За його словами, Дарницький міст міська влада не могла добудувати, оскільки той перебуває на балансі Укрзалізниці: "Місто, за законом, не має права здійснювати там роботи", – повідомив Кличко. 

За тиждень до цього Укравтодор запропонував столичній владі передати на баланс відомства Подільсько-Воскресенський міст, який у столиці з перервами зводять з 1993 року. І тут зовсім інша історія.

Подільський мостовий перехід (міст на Троєщину) – це двоярусна споруда, що складається з трьох мостів, з’єднаних естакадами, загальною протяжністю 7,5 км. На верхньому ярусі передбачено шість смуг для руху автомобільного транспорту, на нижньому – інфраструктура для Подільсько-Вигурівської лінії метро з трьома станціями на естакадах. 

Ввести його в експлуатацію мер Києва Віталій Кличко обіцяв до кінця 2020 року. Переправа вже має освітлення, але рух мостом не запустили досі.

Кубраков пообіцяв здати й цей міст вже до кінця 2021 року. 

Миллиарды через Днепр. Укравтодор хочет достроить киевские мосты. Почему Кличко против?
Подільсько-Воскресенський міст (Фото: пресслужба КМДА)

"Якщо для КМДА Подільсько-Воскресенський перехід є унікальним складним об’єктом, то для Укравтодору це стане одним із подібних об'єктів, котрі ремонтуються та будуються за "Національною програмою відновлення мостів", – каже Кубраков.

В Укравтодорі не проти поремонтувати й інші столичні мости, додав він. Відомство може за рік капітально відремонтувати та розширити до восьми смуг міст Патона, а також відремонтувати перекриття Південного мосту.

Кличко проти. Є причини

У КМДА пов’язують інтерес Укравтодору до столичних мостів піаром. "Питання Великої окружної – надзвичайно важливого державного об’єкта, ще не знято. Але чомусь цікавість викликають ті об’єкти, які у фазі активного будівництва", – зазначив виконувач обов’язків першого заступника голови КМДА Валентин Мондриївський в етері телеканалу Київ. 

На заклики Укравтодору про ремонт столичних мостів відреагував і сам Кличко, назвавши пропозиції Укравтодору "маніпуляціями та публічними заявами". 

Передавати Подільсько-Воскресенський міст на баланс "Укравтодору" мер Києва не хоче, оскільки це "значно відтермінує добудову мостового переходу", бо потрібно пройти всі бюрократичні процедури, передбачені законом". В Укравтодорі оцінили цей період у чотири-п'ять місяців.

Затримки у будівництві спричинені пандемією та протестами мешканців Русанівських садів, пояснив мер Києва. Зараз роботи на переході вийшли на фінальну стадію, додав він. На початку лютого Кличко обіцяв, що Подільсько-Воскресенський міст відкриють вже до літа.

"Політики в цьому питанні немає, – переконував Тимошенко з ОП під час підписання меморандуму 3 березня. – Якщо місцева влада цього не може зробити – ми простягаємо руку допомоги з нашого боку". 

Чи добудують міст на Троєщину?

Два співрозмовники LIGA.net називають протистояння Кличка та Укравтодору через київські мости політичним тролінгом. 

"Ця історія суто політична – Укравтодор і не збирався добудовувати [Подільсько-Воскресенський міст], це "підкол" Кличка – мовляв, держава може все, а Кличко – нічого. Аналогічна ситуація зараз з Гостинним двором, який держава не хоче віддавати місту, бо місто не змогло відремонтувати жодної історичної будівлі", – вважає транспортний аналітик проєкту Lun Олександр Рак.

Читайте також: Бой Кличко и Ткаченко. Почему Киев никак не достроит Гостиный двор. Разбор

Тої ж думки директор компанії А+S Україна Дмитро Беспалов. Він вважає, що таким кроком Офіс президента через Укравтодор хоче "збити" президентські амбіції Кличка, які могли з’явитися в мера після успішного переобрання на осінніх виборах.

Та чи підштовхне мера тролінг Укравтодору до вчасного завершення Подільсько-Воскресенського мосту?

"Станом на зараз, крім робіт по мосту не готові ні лівобережні, ні правобережні підходи. Перші будувати десь рік. Більш того, проєкт лівобережних підходів досі не пройшов експертизу", – пояснює він. Загалом міст точно не відкриють до кінця року, вважає Рак.

Читайте також: Трос, мост, мэр: Подольский мост опять могут не достроить. Теперь из-за бизнес-конфликта

Є ще один важливий момент. "Питання його добудови впирається у перерозподіл великих грошей", – переконаний Беспалов. 

У липні 2020 року журналісти Bihus info оприлюднили матеріали жорсткого диска комп'ютера колишнього депутата Київради Дениса Комарницького. З них стало відомо про його причетність до компанії-генпідрядника будівництва Подільського мостового переходу "Еко-буд-трейд".

Журналісти з’ясували, що компанія оформлена на підставну особу і пов’язували цю фірму із заступником мера, а на той час директором КП "Спецжитлофонд" В'ячеславом Непопом.

У серпні АМКУ відкрив справу про змову між Еко-буд-трейд та ТОВ Форма під час будівництва Подільського мосту на суму понад 4 млрд грн

Беспалов вважає, що в Укравтодору більше можливостей довести справу до кінця.

"Однак лише у разі, якщо вдасться забезпечити безперебійне фінансування цього об’єкта, залагодити питання з мешканцями Русанівських садів та варіантів з’їзду на Подолі", – додає він. 

Гроші на міст Кірпи

У моста Кірпи шансів бути добудованим до кінця цього року все ж більше, кажуть співрозмовники LIGA.net. Проте там теж не все безхмарно.

Насамперед шанси залежатимуть від грошей. В Укрзалізниці, якій об'єкт належить, ресурсів на це немає, повідомив голова УЗ Володимир Жмак. Зрештою, УЗ добудова мосту й не потрібна: для руху потягів достатньо й чинного стану. 

Миллиарды через Днепр. Укравтодор хочет достроить киевские мосты. Почему Кличко против?
Володимир Жмак, Олександр Кубраков і Кирило Тимошенко (Фото: Олександр Кубраков/Facebook)

До цього були спроби передати принаймні автомобільну частину мосту на баланс міста, однак заважали борги перед турецьким підрядником, розповідає Беспалов з А+С. У 2018 році в Мінінфраструктури повідомляли, що йдеться про 120 млн грн боргів, нарахованих  рішенням арбітражного суду. У відомстві вважали, що суму можна зменшити в рази. LIGA.net надіслала запити щодо варіантів розв'язання проблеми боргів зараз, однак на момент публікації відповіді не отримала. 

"Міст залишиться на балансі Укрзалізниці – зі свого боку ми гарантуємо повну управлінську та операційну допомогу", – повідомив Кубраков у Facebook.

А скільки коштуватиме добудувати міст? 2018 року, за оцінкою Мінінфраструктури, його готовність була на рівні 82,5%. 

Кошторису ще нема, але цифри на його добудову змінюються. Профільне міністерство три роки тому оцінювало витрати в 30 млн євро. 

Київавтодор у червні 2020 року збільшив оцінку до 1,2 млрд грн. 

На добудову Дарницького мосту потрібно десь 600-700 млн грн, знизив кошторис у лютому "головний по дорогах у Зеленського" Юрій Голик.

Кінцеві видатки в Укравтодорі досі розраховують, але сума точно буде більшою, ніж озвучив Голик, розповіли зрештою LIGA.net у пресслужбі відомства. Фінансувати добудову розраховують за гроші з державного бюджету – через перерозподіл коштів.

За словами Кубракова, УЗ вже підписала угоду з проєктною організацією "Дніпрогіпротранс" для коригування наявного проєкту мосту. До літа у відомстві розраховують провести тендер, визначитись із підрядником та почати будівництво.