Почти полетели! 8 прототипов летающих авто, готовых ко взлету – фото
AeroMobil (Фото: AeroMobil 4.0/YouTube)

На початку листопада літаючий автомобіль PAL-V Liberty отримав дозвіл на пересування дорогами загального користування від Управління транспортних засобів Нідерландів – зараз йому дозволено легально пересуватися дорогами всього ЄС.

Це перша офіційна сертифікація подібних авто в світі. Які ще прототипи літаючих авто вже найближчими роками можуть стати звичним транспортними засобами? 

LIGA.net знайшла ще сім прикладів.

PAL-V Liberty

Почти полетели! 8 прототипов летающих авто, готовых ко взлету – фото
PAL-V Liberty (Фото: PAL-V)

Автівку-гвинтокрил презентували ще під час Женевського салону 2018 року, але лише зараз концепт випустили на дороги як "першу у світі серійну літаючу модель".  

Щоб запустити автівку в повітря, потрібна злітна смуга довжиною 180-330 м. Для посадки достатньо вільної ділянки площею 30 кв.м. На розгін до 100 км/год авто знадобиться всього 9 секунд.

На автоматичний перехід у режим польоту та навпаки машині потрібно 5-10 хвилин. У небі PAL-V Liberty летить на висоті до 3500 м, розганяється до 180 км/год, пального у 100-літровому баці вистачить на 4,3 години польоту – за таких умов авто здатне здолати відстань у 1315 км. 

Та поки що законно літати над небом ЄС PAL-V Liberty не може, лише їздити – виробник чекає на сертифікат Європейського агентства авіаційної безпеки (EASA). 

Але це не зупиняє охочих інвестувати в новинку. Згідно з даними PAL-V, компанія вже отримала 30 попередніх замовлень на придбання моделі. Цінник на авто стартує з $399 000, а за версію Liberty Pioneer Edition доведеться віддати $599 000.

AeroMobil

Почти полетели! 8 прототипов летающих авто, готовых ко взлету – фото
AeroMobil 4.0 (Фото: AeroMobil/YouTube)

Ще одним концептом, який очікує на сертифікат від Європейського агентства авіаційної безпеки (EASA) є розробка словацької компанії AeroMobil. 

Автівка від AeroMobil здатна перетворитися на літак всього за три хвилини. 

На розгін до 100 км/год версії AeroMobil 4.0 знадобиться 10 секунд. На дорозі її можна розігнати до 160 км/год, а вже у небі словацька розробка здатна розганятися до 360 км/год. Для розгону автівці потрібна смуга довжиною до 595 м.

До кінця цього року компанія планує випустити перші моделі. Попередня ціна за AeroMobil - близько $1,2 млн.

Kiwigogo

Почти полетели! 8 прототипов летающих авто, готовых ко взлету – фото
Xpeng Kiwigogo (Фото – Xpeng Motors/Facebook)

Китайський стартап Xpeng представив концепт аеромобіля на електротязі Kiwigogo (у який інвестували Alibaba та Xiaomi) на Пекінському автосалоні 2020 року.

Транспорт має вісім пропелерів та зовсім не має коліс. Двомісний аеромобіль здатний літати на висоті від 5 до 25 метрів. 

Розробники прототипу орієнтуються на ринок аеротаксі, провели вже близько 10 000 випробувань на безпеку й очікують законодавчого дозволу на транспорт, що літає.

Читайте також: Пекинский автосалон 2020: летающие авто и электрокары в стиле ретро – фото

Volocopter

Почти полетели! 8 прототипов летающих авто, готовых ко взлету – фото
Volocopter 2Х (Фото: Volocopter)

Двомісний 18-роторний мультикоптер від німецької компанії Volocopter (з інвестиціями Daimler та Intel) у 2019 році пройшов успішні випробовування. Електричний транспортний засіб Volocopter 2Х під час випробовування розвивав максимальну швидкість у повітрі до 100 км/год. Повного заряду акумулятора вистачає на близько 30 хвилин (у крейсерському режимі в повітрі він може просуватись до 30 км зі швидкістю всього 70 км/год задля меншої витрати палива). 

У 2019 році пасажирський дрон піднявся в небо над аеропортом Гельсінкі. За словами компанії, це перший випадок, коли такий апарат виконав політ в повній інтеграції з системами міжнародного аеропорту.

У жовтні 2020 року виробник оголосив перший у світі публічний продаж бронювань авіарейсів на своєму таксі: 100 замовлень доступні за ціною 300 євро.

Зараз Volocopter готується до запуску графіку комерційних рейсів по всьому світу впродовж найближчих двох-трьох років та очікує на сертифікацію. Компанія вже розробила дизайн терміналів VoloPort для прийому своїх мультидронів. 

Lilium 

Почти полетели! 8 прототипов летающих авто, готовых ко взлету – фото
Lilium Jet (Фото: Lilium)

П’ятимісний електровертоліт Lilium Jet успішно піднявся в повітря у 2019 році. На той момент прототип від цього німецького розробника розганявся в небі до 100 км/год. 

У планах компанії розвинути максимальну швидкість вже серійних моделей до 300 км/год, а дальність польоту без підзарядки – до 300 км. Компанію вже називають "Теслою небес". Вона змогла залучити понад $275 млн інвестицій.

Зараз німецький стартап Lilium працює над зведенням у Флориді спеціального аеропорту для своїх літальних авто з вертикальним зльотом та посадкою. За словами представників компанії, це перший етап плану, кінцевою метою якого є створення мережі аеротаксі, яка працюватиме  за принципом Uber: пасажири зможуть викликати електроліт через додаток.

Kitty Hawk

Почти полетели! 8 прототипов летающих авто, готовых ко взлету – фото
Kitty Hawk Flyer (Фото: Kitty Hawk)

Стартап головного виконавчого директора Alphabet (Google) Ларрі Пейджа Kitty Hawk має одразу кілька проєктів літальних апаратів, які просуває паралельно. 

Одномісний мультикоптер Flyer стартап представив ще у квітні 2017 року. Цей транспорт мав стати першим "серійником" бренду. Flyer поєднує в собі риси мотоцикла і коптера, здатен літати над водою, важить близько 100 кг і розвиває швидкість до 40 км/год. 

Інша розробка Kitty Hawk - двомісний електричний літак Cora розвиває швидкість до 180 км/год. Дальність польоту – 100 км, а висота – від 150 до 900 м. Cora стала першим проєктом аеротаксі в світі, який офіційно схвалила влада – спершу Нової Зеландії. Розробники зробили аеротаксі безпілотним – за ним стежитиме оператор з землі. Виклик таксі працюватиме через додаток.

25 червня 2019 року Kitty Hawk стала стратегічним партнером легендарного виробника літаків Boeing, але деталей співпраці поки не розкривають.

Airbus

Почти полетели! 8 прототипов летающих авто, готовых ко взлету – фото
CityAirbus (Фото: Airbus)

Від представленого у 2018 році автономного безпілотника з вертикальним зльотом та посадкою (eVTOL) з назвою Vahana Airbus нещодавно відмовився. Та в європейського конкурента Boeing ще залишилася модель повітряного електротаксі CityAirbus.

Мультикоптер від Airbus здатен перевозити до чотирьох пасажирів в автономному режимі. Виробник називає це ідеальним транспортом для перевезення людей в умовах міста та обіцяє низький рівень шуму.

Дальність польоту повністю електричного CityAirbus на тестах – близько 50 км, а максимальна швидкість – 120 км/г. Компанія розраховує довести цю модель до серійного виробництва вже до 2025 року. Про ціни поки нічого невідомо.

Baykar

Почти полетели! 8 прототипов летающих авто, готовых ко взлету – фото
Cezeri (Фото: Baykar/YouTube)

Аеромобіль від турецької компанії Baykar з назвою Cezeri у листопаді 2020 року пройшов успішні випробовування. 

Під час тесту автівка змогла піднятися над землею на 10 метрів. Виробник заявляє, що аеромобіль розрахований на польоти на висоті 2000 метрів. Потенційно Cezeri здатний підійматися в небо на дві тисячі метрів, розвивати швидкість до 100 км/годину і долати відстані в 70-80 км.

На даху в турецької моделі аерокару вісім електромоторів – для вертикального зльоту та посадки. Поки що авто-гвинтокрил розрахований на перевезення тільки одного пасажира, проте в майбутньому кількість посадкових місць хочуть збільшити. Також Baykar мають намір випустити вантажний варіант, призначений, в тому числі для кур’єрських служб.