Содержание:
  1. Акт 1. Шара: Дві схеми, мільйони авто
  2. Акт 2. Легалізація: батіг та пряник
  3. Акт 3. Облом і розчарування
  4. "На біс"

Вчора народний депутат від Слуги народу Євген Брагар повідомив, що 28 жовтня Кабмін погодив проєкт постанови, який дозволяє штрафувати власників авто на європейській реєстрації (так звані євробляхи). На думку Брагара, це свідчить про те, що уряд та особисто міністр внутрішніх справ Арсен Аваков порушили меморандум, підписаний з представниками власників нерозмитнених авто наприкінці минулого року, згідно з яким поліція не зачіпала євробляхи. 

Це не той щасливий кінець, на який розраховували сотні тисяч, чи навіть мільйони українських власників нерозмитнених авто.   

LIGA.net вирішила відновити хронологію пригод євроблях в Україні. Вийшла трагікомедія у трьох діях.

Акт 1. Шара: Дві схеми, мільйони авто

Ввозити в Україну авто на європейській реєстрації стало можливим завдяки двом схемам: "на іноземця" (тимчасове ввезення) та у режимі "вічного транзиту". Особливої популярності вони набули після 2014 року – Україна готувалася до запровадження у 2016 році стандарту Євро-5, який зробив фактично неможливим розмитнення у нас авто, випущених до 2009 року. 

Стамбульська конвенція дозволяє ввозити до нас автівки, зареєстровані на особу, що фактично не перебуває в країні. Виходить, що українець, який працює комерційним агентом іноземної фірми, міг поставити авто, яке належить компанії десь у Литві чи Польщі, в митний режим в Україні та їздити на ньому тут цілий рік.

Режим "вічного транзиту": клієнт з України замовляє авто, водій литовської чи іншої фірми купує машину, ставить її на облік як авто компанії і завозить в Україну в режимі "транзит" на 5-10 днів. Литовський водій (фактично сам українець) один раз сплачував штраф 8500 грн за те, що не вивіз авто за 5-10 днів, але забирати таку машину з України його не зобов’язував жоден закон, тож вже українець міг кататися на ній країною в режимі "вічного транзиту".

Шара и облом: Как миллион евробляхеров с государством торговались и в итоге все проиграли
Фото: Андрей Гудзенко/LIGA.net

В Україні вартість розмитнення була суттєво вищою порівняно з європейськими країнами (країна десятиліттями захищала національного виробника), купити нове авто в кредит було дорого та складно, тож охочих скористатися однією зі схем і стати власником вживаного "європейця" виявилося чимало.

Коли держава нарешті взялася до розв'язання цієї проблеми, за даними ДФС на початку лютого 2018 року в Україні знаходилося понад 425 000 авто з іноземною реєстрацією. "Євробляхери" називали дані про понад 3 млн таких авто. 

Часом такі автівки штрафувала поліція, деякі водії вигравали суди, але на масові "репресії" проти євробляхерів не наважувалася жодна влада. Щоб довести свої права та легалізувати машини, ті час від часу влаштовували в центрі Києва акції протесту, перформанси зі спалюванням авто, блокували ключові вулиці українських міст, кордони, аеропорти тощо.

Розв'язання проблеми відкладали. Це викликало обурення українців, які купили свої авто "в білу" та сплатили всі податки. У травні 2018 року прем’єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв вирішити проблему впродовж місяця. Та закони, які це передбачали, Верховна Рада ухвалила лише у листопаді.

Акт 2. Легалізація: батіг та пряник

Один закон вносив зміни до Податкового кодексу (№8487) та фактично знизив акциз, який треба було сплатити при реєстрації авто, – "євробляхери" вимагали прибрати його взагалі. Кінцева сума акцизу стала залежати від віку авто та об’єму двигуна – що вони вищі, то дорожче розмитнення. Оскільки Україна скасувала екологічну норму Євро-5, це, на думку авторів, мало вберегти країну від завезення старих авто зі значними вихлопами. Але на практиці виявилося, що більшість євроблях були у максимальній віковій категорії й їх легалізація була би для власників дорогим задоволенням.

Шара и облом: Как миллион евробляхеров с государством торговались и в итоге все проиграли
Новые акцизы

Після ухвалення закону влада влаштувала власникам авто на єврономерах "акцію": можливість розмитнити машину зі знижкою до 50% впродовж перших трьох місяців. 

Але у той самий день Рада ухвалила й інший закон – №8488 – своєрідний батіг. Закон передбачав зміни до Митного кодексу та посилив відповідальність за несвоєчасне розмитнення авто в Україні. Непослух мав обійтися до 170 000 грн штрафу або закінчитися конфіскацією авто. Як показав час, батіг повноцінно так і не запрацював.

Їздити без штрафів "євробляхери" мали право до 23 травня 2019 року. Та у травні депутати відтермінували запровадження штрафів для власників нерозмитнених "євроблях" ще на три місяці. Перед тим Рада дозволила розмитнювати авто на єврономерах ще додаткові 90 днів. За цей час в Україні змінюється президент та оновлюється Верховна Рада. 

Новою датою, коли "драконівські", як їх тоді називали, штрафи мали запрацювати, стало 22 серпня 2019 року. Не склалося. Взятися за проблему блях пообіцяв вже президент Зеленський. Наприкінці серпня він вніс у Раду "невідкладний" законопроєкт про чергове відтермінування: 12 вересня депутати відклали штрафи для блях втретє – 22 листопада 2019 року. А 5 грудня – вчетверте – до кінця року. 

Зрештою з нового 2020 року система покарань для "євроблях" мала запрацювати. Спойлер: знову не склалося, тож власники авто не поспішають переводити їх на українські номери. Чекають обіцяного президентом та депутатами "доступного розмитнення".

Акт 3. Облом і розчарування

20 грудня 2019 року відбулася нарада за участі тодішнього прем’єр-міністра Олексія Гончарука, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, міністра інфраструктури Владислава Криклія та голови громадської організації Авто Євро Сила Олега Ярошевича. На зустрічі уклали меморандум з умовою: поліція не зачіпатиме власників таких авто, допоки Рада не ухвалить обіцяні "євробляхерам" закони – тобто, не скасує акциз. Закони обіцяли розглянути 14 січня. 

Не розглянули. У Раді вже накопичилось близько десяти подібних законопроєктів, однак до жодного з них досі не дійшло. Власники нерозмитнених авто не стримували розчарування у постах в фейсбук та почали збирати підписи на петицію до президента.

Авто Євро Сила, яка відстоює інтереси власників таких авто, оцінює кількість ще нерозмитнених авто у 1-1,5 млн. ДФС у травні звітувала про 750 000 таких авто, з них 500 000 – з порушеннями митного режиму.

У жовтні з’явилася інформація, що власників авто на єврономерах почали штрафувати на 170 000 грн на митницях, коли вони намагались виїхати з України, – ті опинились у пастці, бо не можуть вивезти авто, оскільки його одразу конфісковують та вручають протокол з повідомленням про дату засідання, повідомили у юркомпанії "Дорожній адвокат". 

Але до останнього часу поліція на українських дорогах євробляхерів не зачіпала: діяв меморандум, пояснювали LIGA.net представники Авто Євро Сили.

Читайте також: "Зеленский, помоги": евробляхеры в западне. Ни растаможить, ни уехать без штрафа в 170 000

Все змінилося 28 жовтня – меморандум закінчився. Кабінет Міністрів доповнив Положення про Національну поліцію підпунктами, що дозволяють копам зупиняти автомобілі з іноземною реєстрацією для перевірки дотримання правил митного ввезення. Поліцейські повинні виявляти автівки з простроченим (на понад 30 діб) тимчасовим ввезенням, та машини, які порушують Митий кодекс, та штрафувати їх на місці. 

Спершу штраф за керування "євробляхою" становитиме 8500 грн одразу на місці зупинки. У разі повторного порушення впродовж року сума штрафу зростає до 17 000 грн, водійське посвідчення вилучають на рік, а машину везуть на штраф-майданчик. Інформація про авто повинна передаватися на митницю – у разі виявлення порушення у базі митниці, власнику такого авто вже загрожує штраф у розмірі 170 000 грн чи конфіскація. 

"На біс"

Власники авто на єврономерах, які досі не встигли їх розмитнити, звинувачують міністра МВС Арсена Авакова та депутатів Верховної Ради у зраді, підіграванні інтересам автолобі. Вони збирають підписи до петиції та записують відеозвернення до президента з вимогою виконати обіцянку про доступне розмитнення. У Авто Євро Силі вже обговорюють з'їзд на масову акцію протесту до Києва найближчим часом. 

"Через два тижні почнуться масові репресії", – попередив очільник Авто Євро Сили Олег Ярошевич у відео на фейсбук-сторінці автоспільноти.