Содержание:
  1. Битва за Стамбул 
  2. Приватний напрямок
  3. Звідки з'явився SkyUp
  4. Що робити з квитками?

На початку січня 2021 року Окружний адмінсуд Києва анулював дозвіл Державіаслужби на польоти української авіакомпанії SkyUp з Києва до Стамбула на вимогу Рози Вітрів (Windrose).

Якщо рішення набере чинності, літати зі столиці України до Стамбула матимуть право лише три авіакомпанії, дві з яких наближені до Ігоря Коломойського.

Менша конкуренція означає дорожчу ціну.

Чому через цей напрямок точиться така боротьба та що робити клієнтам, які вже придбали квитки на рейси SkyUp?

Битва за Стамбул 

"Стамбульські лінії завжди мають стабільно високий пасажиропотік, за них була і буде боротьба", – розповідає LIGA.net партнер Юридичної компанії Анте, експерт з авіаційного права Андрій Гук. 

У 2019 році політ із Києва до Стамбула входив до десятки найбільш популярних авіарейсів зі столиці України. По-перше, це великий бізнесовий та туристичний центр, по-друге, до пандемії Стамбул був одним з найбільших хабів у Східній Європі – звідти можна летіти у сотні напрямків. Після початку карантину турецьке місто на Босфорі стало ще й одним з небагатьох міст, доступних для туристів. 

Хто має право літати до Стамбула? У 2018 році після домовленостей урядів квоту на авіаперельоти з Києва до Стамбула розширили з 16 до 24 рейсів. Це означає, що літаки турецьких і українських авіакомпаній можуть здійснювати по 24 рейси на тиждень між двома містами.

Турецька сторона усю квоту віддала єдиному перевізнику – Turkish Airlines. 

Державна авіаційна служба України у серпні 2018 року розподілила 24 рейси між двома українськими авіакомпаніями: Міжнародні авіалінії України (МАУ – 21 рейс замість 16-ти) та Windrose (Роза Вітрів – 3 рейси). Компанії отримали право здійснювати польоти в цьому напрямку з 15 листопада 2018 року на необмежений час. 

Але фактично виконувала рейси лише МАУ. 

Приватний напрямок

Обидві авіакомпанії пов’язують з бізнесменом Ігорем Коломойським. Повний список бенефіціарів МАУ не розголошується. Коломойський підтверджував, що є власником 25% акцій авіакомпанії.

Хто інші акціонери? Точно відомо лише про двох. Це голова наглядової ради МАУ Арон Майберг, який виконує оперативне керування, а також, зі слів Коломойського, керівник Укртатнафти Павло Овчаренко.

Розу Вітрів пов’язують з олігархом з 2013 року. Тоді Forbes-Україна писав, що у 2010 році контрольний пакет акцій компанії продали, але інвесторів не називали. Компанія стала частиною неформального альянсу Українська авіаційна група, який створили АероСвіт, Донбасаеро та Дніпроавіа. 

SkyUp (не) запретили летать в Стамбул. Это выгодно МАУ и Turkish. Что делать пассажирам?
Фото: Facebook авиакомпании Windrose

Окрім гендиректора Володимира Каменчука, який зазначений у держреєстрі кінцевим власником Рози Вітрів. Там також є дані про підписанта компанії Анастасію Горностаєву, відому як ексменеджерку Новотроїцького рудоуправління (на паритетних умовах володіють структури Коломойського та Ріната Ахметова).

У серпні 2020 року Каменчук підтвердив LIGA.net співпрацю з так званою групою Приват Коломойського, через що у менеджменті є її представники.

Читайте також: Cколько Коломойского в Розе Ветров и бывают ли билеты по 500 грн. Запрещенное интервью

Цю інформацію фактично доповнив АМКУ. У вересні минулого року він оштрафував Дніпропетровський аеропорт за набуття контролю над Розою Вітрів через призначення свого ж директора Олексія Диденка фіндиректором перевізника.

Аеропорт належить компанії Дніпроавіа, яку також пов'язують з олігархом. Роза Вітрів експлуатує кілька літаків Дніпроавіа після того, як остання припинила польоти. 

Звідки з'явився SkyUp

Фактична монополія МАУ з українського боку тривала до грудня 2019-го. Наприкінці року Державіаслужба анулювала три частоти Windrose та передала їх авіакомпанії Atlasjet Україна. Підставою стало те, що авіакомпанія не здійснювала польоти понад 12 місяців.

У квітні 2020 року рішення знову довелося переглядати: Atlasjet пішла з ринку. SkyUp подав заявку та отримав ці частоти.

"На той момент Роза Вітрів не була зацікавлена в частотах, не подавала заявки на їх отримання та жодним чином не відреагувала на надання частот SkyUp", – стверджують у пресслужбі SkyUp.

Старт рейсів відбувся 25 вересня. Згодом авіаперевізник також запустив програму сіті-бреків до Стамбула, продаж зростав, розповідав в інтерв’ю LIGA.net СЕО компанії Дмитро Сероухов.

Читайте також: Правила выживания SkyUp: откуда деньги в кризис, как открыть границы и куда лететь в 2021

Конкуренція вплинула на ціну квитків. У кількох українських туристичних компаніях LIGA.net підтвердили, що з вересня напрямок здешевшав на 20-30%. Наразі ціни на квитки до Стамбула в МАУ та SkyUp коливаються приблизно на одному рівні – від 50 євро в один бік залежно від дати. 

Turkish Airlines – від 60 євро.

У разі остаточної відмови SkyUp, Міжнародні авіалінії України знову можуть залишитись єдиним фактичним перевізником з українського боку. 

*У МАУ заявили, що не мають стосунку до судової тяганини між Розою вітрів, ДАСУ та SkyUp, не претендували на додаткові три частоти та не планують. У своїй політиці ціноутворення МАУ орієнтуються на мережевих перевізників, яким на плечі Київ – Стамбул є виключно Turkish Airlines, пояснили у компанії.

"Порівняння цін мережевого і не мережевого перевізника на нашу думку є некоректним, оскільки завдання мережевого перевізника доставити пасажира з пункту A в пункт B зі зручною пересадкою в базовому аеропорту (KBP для МАУ та IST для Turkish Airlines). Завдання немережевого перевізника – доставити пасажира point to point. Для того, щоб забезпечити прибутковість маршруту, мережеві перевізники оцінюють прибутковість мережі, а не конкретного маршруту ", – підкреслили в МАУ.

SkyUp (не) запретили летать в Стамбул. Это выгодно МАУ и Turkish. Что делать пассажирам?
Фото: Facebook компании SkyUp

Що робити з квитками?

У жовтні 2020 Windrose звернулася до суду з позовом проти Державіаслужби та вимогою повернути їй частоти, втрачені наприкінці 2019-го. Авіакомпанія посилається на те, що регулятор не врахував причин, через які компанія не здійснювала польотів понад 12 місяців (що є підставою для анулювання).

Судячи з протоколу судового засідання, Державіаслужба просила у Windrose надати пояснення та документи, чому не літає у цьому напрямку, проте авіакомпанія цього не зробила. 

Також у позові Windrose вимагає визнати квітневий наказ ДАСУ про передачу ліній SkyUp незаконним через те, що під час його ухвалення діяла заборона перетину державного кордону на в'їзд та виїзд, а також були закриті пункти пропуску для міжнародного повітряного сполучення.

4 січня 2021 року Окружний адміністративний суд міста Києва пристав на бік Windrose: анулював накази ДАСУ та залишив рейси Київ–Стамбул–Київ Розі Вітрів.

SkyUp, яка проходить у справі третьою стороною, подала апеляцію на це рішення суду. "З нашого досвіду подібні судові справи є досить тривалими, і весь цей час ми продовжимо літати на законних підставах аж до остаточного рішення", – повідомили у компанії. 

За словами юриста Андрія Гука, компанія зможе літати до Стамбула "точно ще кілька місяців". Зараз на сайті SkyUp квитки з Києва до турецького мегаполіса можна придбати до кінця жовтня 2021 року.

На сайті Windrose такого напрямку серед пропозицій поки немає. LIGA.net надіслала запит до Windrose, проте на момент публікації не отримала відповіді.

*Додано після публікації матеріалу