Товарищ Порошенко, зам Саакашвили: у УЗ новый глава - Владимир Жмак. Что о нем надо знать
Володимир Жмак (Фото з персональної сторінки у Facebook)

Сьогодні, 26 серпня, Кабмін затвердив нового голову Укрзалізниці, це - Володимир Жмак. Що про нього відомо. Якщо коротко: воював у Афганістані, навчався в університеті ім. Тарас Шевченко одразу з двома майбутніми президентами Петром Порошенко та Міхеілом Саакашвілі, юрист, "київстаровець", топменеджер ТНК-BP (потім Роснефті), заступник Саакашвілі в Одеській облдержадміністрації й голова наглядової ради аеропорту "Бориспіль"

Воював в Афганістані та вчився з двома президентами

Володимир Жмак народився в 1964 році в Чорнобилі, у 1970-ті родина переїхала до Києва. Не вступивши до університету з першого разу, Жмак працював регулювальником радіоапаратури, потім пішов до армії та потрапив на війну в Афганістані. Має кілька бойових нагород.

Після повернення з війни таки вступив до університету - обрав спеціальність “міжнародні відносини” в університеті ім. Шевченка. Жмак потрапив в КІМО на “зірковий" курс: із ним навчалися - Петро Порошенко (на курс старше) та Міхеіл Саакашвілі. 

“Провчилися разом один рік. Потім він (Саакашвілі. - ред.) пішов в армію, повернувся через два роки. Ми ще спілкувалися два роки, а потім я закінчив університет, пішов працювати. Після цього не бачилися до 2014-го", - розповідав Жмак про знайомство із майбутнім президентом Грузії та главою Одеської ОДА Міхеілом Саакашвілі в інтерв’ю НВ.

У КІМО він познайомився також із майбутньою дружиною - француженкою Маріанн Жермен Деніз. 

Згодом вони одружилися, відкрили спільну французько-українську юридичну компанію ЛКІ. Жмак має звання “заслужений юрист України".

14 років в Київстарі, директор Роснефть-Україна

Університет приніс Жмаку ще одне доленосне знайомство - у 1988 році він потоваришував із засновником та керівником компанії Київстар (до червня 2014 року) Ігорем Литовченком. Про це  останній згадує в своїй книзі “Зажигая звезду. История Киевстар от первого лица…”.

Товарищ Порошенко, зам Саакашвили: у УЗ новый глава - Владимир Жмак. Что о нем надо знать
Ігор Литовченко, Володимир Жмак та брат дружини президента Кучми Юрій Туманов на зорі Київстару Фото:Володимир Жмак/facebook

Жмак був членом Ради директорів у Київстарі з 1997 до 2010 року, ще рік він обіймав посаду радника директора компанії. Однак у 2011 році розвернув свою кар’єру з телекомунікацій в нафтовий бізнес - став виконавчим директором в Україні для російсько-британської нафтової компанії ТНК-ВР. Після її поглинання Роснефтью, Жмак очолив підприємство Роснефть-Украина.

За час керування компанією Жмаку довелося зупинити колись другий за потужністю НПЗ в Україні - Лисичанський (у 2012 році) та пережити захоплення невідомими нафтобази та заводу компанії у Василькові в жовтні 2014 року.

Жмак був членом ради Європейської бізнес-асоціації (EBA) з 2012-го по 2014 рік.

Похід в політику

Перший похід новопризначеного голови УЗ в політику у 2014 році на виборах до Київради був невдалий. Він виступав єдиним кандидатом на 43-ому окрузі від УДАРу, Блоку Петра Порошенка та Третьої української республіки Юрія Луценка. Але програв вибори Олександру Пабату.

Товарищ Порошенко, зам Саакашвили: у УЗ новый глава - Владимир Жмак. Что о нем надо знать
Агітка Володимира Жмака на виборах 2014 року Фото: censor.net

У  липні 2015 року про Жмака згадали одразу два його колишні однокурсники:

"До кінця тижня підпишу наказ про призначення на посаду заступника голови ОДА свого друга, афганця Жмака. Ми знайомі з ним років тридцять, і я впевнений, що як менеджер він сприятиме роботі адміністрації ", - пообіцяв 8 липня президент Порошенко, пише видання Думская.  Сам Жмак каже, що Порошенко назвав його "мій бойовий товарищ". "Я був дуже здивований, і не зрозумів, що мав на увазі президент. Я його бачив в університеті, він вчився на курс старше.А потім я його зустрів, коли він вже був міністром економіки, а я керував ТНК-BP", - каже Жмак.

Товарищ Порошенко, зам Саакашвили: у УЗ новый глава - Владимир Жмак. Что о нем надо знать
Колишні одногрупники Жмак та Порошенко на зустрічі президента ЕВА та АСС Фото: Володимир Жмак/facebook

Володимир мав курувати питання транспорту, обіцяв до кінця 2015 року відремонтувати дорогу Одеса-Рені й запустити програму доріг в регіоні.

Та вже менше, ніж через рік - 1 липня 2016 року - Жмак покинув посаду. Офіційна причина: закінчення терміну трудового договору.

Товарищ Порошенко, зам Саакашвили: у УЗ новый глава - Владимир Жмак. Что о нем надо знать
Жмак та Саакашвілі в Одесі Фото: Володимир Жмак/ facebook

Одеські ЗМІ називали Жмака найбагатшим чиновником Одеської ОДА - за 2015 рік той задекларував більше 5 млн грн доходів.

Наглядова рада аеропорту Бориспіль та УЗ

У 2016 році Жмака називали одним з головних претендентів на пост голови Укрзалізниці, однак тоді компанію очолив поляк Войцех Бальчун.

22 травня 2019 року Жмака призначили членом наглядової ради аеропорту Борисполь. Гендиректор Борисполя Павло Рябікін також вчився разом зі Жмаком в університеті.

Конкурс на нового голову УЗ тривав з лютого - компанія залишалася без офіційного очільника майже 200 днів. В червні  LIGA.net  дізналась, хто ввійшов у короткий список кандидатів. Донедавна співрозмовники LIGA.net називали основним кандидатом ексдиректора Київстару Петра Чернишова. Однак 13 серпня 2020 року джерела LIGA.net  повідомили, що більшість у Наглядовій раді УЗ проголосували за Володимир Жмак.

Читайте також: Кто возглавит крупнейшую компанию страны - Укрзалізницю. Решается именно сейчас

LIGA.net дізналась, що перед заключним етапом конкурсу основні кандидати на пост глави УЗ проходили співбесіду з президентом Зеленським, прем’єр-міністром Шмигалем та міністром інфраструктури Криклієм.

І рішення про призначення Жмака було нібито наполяганням з боку Криклія та Шмигаля: “У Наглядовій Раді більшість за Чернишова, але його кандидатуру потім не підтримав профільний міністр, тож фінальне рішення знову відклали”, - пояснив нам тоді із присутніх на засіданні Ради.

Один із конкурсантів повідомив LIGA.net про можливий тиск з боку Криклія на членів Наглядової ради.

Декларація

У декларації за 2019 рік, поданій у травні 2020, Жмак повідомив про чотири квартири у Києві розміром до 68 кв, будинок на 720 кв метрів в Гореничах та ще один - на 61 кв. в Ржищеві. Також родина має у власності 6 земельних ділянок та квартиру у Франції, яка належить його дружині-француженці. Також сім’я володіє трьома нежитловими приміщеннями розміром до 506 кв м, автомобілями Lexus GX 460 та Renault Espace - обидва випуску 2012 року.

Крім зароблених на посаді в борді Борисполя понад 1 млн грн за рік, Жмак також декларує 360 000 грн від підприємництва та майже 265 000 грн доходу від банківських депозитів. Грошові активи родини: близько $288 0000, 614 000 євро та майже 287 000 грн.

Сьогодні на LIGA.net вийде інтерв'ю з Володимиром Жмаком, де ми його детально розпитали о планах на УЗ