Чи є позитивні зрушення у дорожній галузі? Для аналізу ситуації командою CoST (Ініціатива із секретаріатом у м. Лондоні (Велика Британія) призначена для забезпечення прозорості та підзвітності будівництва, яке здійснюється за рахунок публічних коштів. - Ред.) опрацьовано 5598 закупівельних процедур (4396 з них завершились укладанням договорів з переможцями), оголошених Службами автомобільних доріг (САД) та Обласними державними адміністраціями (ОДА) протягом 2018 року та проведено порівняння з результатами закупівель, що оголошувались протягом 2017 року.

Отож, у 2018 році:

  • сума оголошених закупівель з будівництва, ремонтів та експлуатаційного утримання доріг зросла на 37,8 млрд грн (36%) у порівнянні з 2017 роком.
  • протягом 2018 року у закупівлях взяли участь та підписали контракти 334 нових підрядника, з яких 30% підписали договори з САД (99 підрядників) та 70% - з ОДА (235 підрядників).

Під новими підрядниками розуміємо тих, які не брали участі в закупівлях, пов’язаних з дорогами місцевого чи державного значення та не підписували договорів в попередній рік.

Склад нових підрядників у 2018 році

По закупівлях, оголошених САД:

- 17 приватних підприємців, що підписали договорів на загальну суму 7,99 млн грн (0,005% від всіх оголошених процедур).
- 2 іноземні компанії, що підписали договорів на 718,98 млн грн (0,5% від вартості всіх оголошених закупівель).
- 80 українських компаній, що підписали договори із замовниками на суму 1 млрд 43,7 млн грн. (1% від вартості всіх оголошених закупівель).

По закупівлях, оголошених ОДА:

- 47 приватних підприємців, що підписали договори на загальну суму 68,43 млн грн (0,5% від вартості всіх оголошених закупівель);

- 188 компаній, що підписали договорів на загальну суму 8 млрд 353,92 млн грн (5,8% від вартості всіх оголошених закупівель).

Про що свідчать цифри?

Незважаючи на низку недоліків в плануванні та забезпеченні якості дорожніх робіт, є безумовні позитивні зрушення: ринок, який вбивався роками відсутністю фінансування та боргами перед підрядними організаціями, почав оживати.

З’явилися нові підрядні організації, і, хоча конкуренція лишає бажати кращого, адже середній рівень учасників на ринку державних і місцевих доріг становить 2,79, мусимо визнати, що це нормальний перехідний етап від недовіри до довіри.

Рушійними факторами довгоочікуваного пожвавлення на ринку стали:

- сталість фінансування
- децентралізація (передача доріг місцевого значення обласним державним адміністраціям).

Кількість унікальних учасників та переможців торгів 2017-2018 років у розрізі видів робіт дивіться на інфографіці.

Рынок ремонта дорог оживает, конкуренция оставляет желать лучшего
Динаміка кількості учасників торгів по ремонтах доріг