Айварасу Абромавичусу нашли замену в Укроборонпроме. Кто такой Игорь Фоменко – досье
Ігор Фоменко (Фото - пресслужба ДП Львівський бронетанковий завод)

Айварас Абромавічус офіційно залишає Укроборонпром. Володимир Зеленський 6 жовтня підписав указ №422, яким звільнив Абромавічуса з посади генерального директора концерну.

Ще одним указом Зеленський звільнив місце одного з членів Наглядової ради концерну – з борду пішов очільник Укрпошти Ігор Смілянський, він оголосив про своє бажання вийти з наглядової ради підприємства ще 14 серпня. 

Третій указ стосується призначення виконувачем обов’язки генерального директора концерну Ігоря Фоменка.

Що про нього відомо?

Читайте також: Абромавичус покидает Укроборонпром: что будет с его реформой. Пять мнений

Хто такий Ігор Фоменко

У листопаді 2019 року Фоменко обійняв посаду заступника гендиректора з бронетанкової, радіолокаційної та спеціальної техніки Укроборонпрому. 

До Укроборонпрому Фоменко працював на Луганському акумуляторному заводі, Луганському станкобудівному заводі (Луганський патронний завод після реорганізації), займав керівні посади у Холдинговій компанії АвтоКрАЗ Костянтина Жеваго, Corum Group Ріната Ахметова та ICDI Group.

Фоменко отримав ступінь MBA у німецькому Institute of International Business Relations, а також пройшов курси Executive Education в Harvard Business School та INSEAD. 

Згідно з декларацією, новий в.о. гендиректора Укроборонпрому володіє квартирою площею 51,3 кв. м та двома земельними ділянками у Київській області. Ще однією ділянкою та квартирою володіють дружина та падчерка Фоменка. Також з декларації відомо, що сім’я зводить будинок площею 445 кв. м у Горбовичах (Київська область).

Новопризначений в.о. голови Укроборонпрому володіє 20% в ТОВ Науково-виробниче підприємство "Мостовий центр", яке займається роботами у сфері інжинірингу, геології та геодезії й надає послуги технічного консультування в цих сферах. 

У родини три авто: Lexus RX 300 2005 року випуску, що належить Фоменку, Citroen C4 Cactus 2016-го, зареєстрований на його тестя, та Subaru Tribeca 2006-го року, власником якого є дружина.

Фоменко задекларував меблі, одяг, ювелірні прикраси та картину, кілька годинників елітних марок Longines, Tag Heuer та Patek Philippe, його дружині належать годинник марки Swarovski.

У 2019 році Фоменко отримав 469 500 грн заробітної платні, дружина за рік заробила 60 000 грн.

У банках в.о. гендиректор Укроборонпрому з дружиною тримають 110 000 грн, 92 400 євро та $215 000. 

Чи буде продовження реформи Укроборонпрому: як оцінюють Фоменка

Заступник генерального директора з трансформації Роман Бондар зазначив, що Ігор Фоменко був у команді Абромовічуса з самого початку і зможе продовжити реформу концерну. 

"Його досвід повністю відповідає завданням щодо реформування, яке стоїть зараз перед нами. До цього Ігор працював в Corum Group і АвтоКрАЗ, глибоко розуміє машинобудування і брав участь в створенні галузевих холдингів в області важкого машинобудування", – зазначив Бондар у Facebook.

Про те, що призначення Фоменка – позитивний сигнал, вже також заявили у експертній організації StateWatch.

"Призначення Фоменка – це сигнал інтриганам в ОПУ, що нинішня команда концерну все робить правильно. Бо новий гендиректор прийшов в концерн саме із Абромавічусом, як заступник з питань виробництва", – зазначили там.

Також у StateWatch пояснили, що приставка "виконуючий обов’язків" з’явилася в указі Зеленського, щоб запобігати майбутнім поданням депутатів до КСУ про відсутність конституційних повноважень у першої особи держави призначати директорів концерну.

Загалом в організації наголошують, що реформа Укроборонпрому під загрозою, поки профільне Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості не підтримає законопроект №3822, який передбачає корпоратизацію концерну.

Про що мова? 1 жовтня команда Укроборонпрому представила комплексну стратегію трансформації та розвитку Концерну до 2030 року. Зокрема, 60 підприємств концерну пропонують реорганізувати у сім галузевих холдингів: "авіаремонт", "бронетехніка", "високоточне озброєння", "боєприпаси та спеціальна хімія", "радарні системи", "морські системи", "спецекспорт".

Решту підприємств хочуть передати в управління іншим органам, зокрема, до Фонду державного майна України.