Deutsche Bank выжимают из РФ, война за TikTok: чем жил мир на прошлой неделе по версии WSJ
Wall Street Journal (фото - depositphotos.com)

Щотижня викладачі бізнес-школи МІМ, читають найкращі світові медіа, а потім обирають та висвітлюють найцікавіші статті.

LIGA.net запропонувала МІМу публікувати ці огляди. Цього тижня – огляд "першошпальтових" статей Wall Street Journal.

ФОНДОВИЙ РИНОК/Ринкові індекси демонструють рекордні значення на закінчення тижня

Коронавірус лютує, але надія з’явилась. Економіка відреагувала позитивно.

Кількість випадків захворювання на коронавірус  19 листопада перетнула 61 млн захворілих, з них померло понад 1,43 млн. Чергова хвиля епідемії  накриває світ, але надія вже з’явилась. 

Ф’ючерси б’ють рекорди, фондовий ринок теж зростає. Хоча, після рекордних 30 000 пунктів Dow Jones на початку тижня, він трохи знизився всередині тижня. Але ф’ючерси, прив’язані до цього індексу, збільшились на 0,3%. Контракти, прив’язані до індексу S&P, зросли на ті ж самі 0,3%. Такі результати дають підставу вважати, що всі втрати середини тижня компенсуються найближчим часом.

Ринки капіталів та фармацевтика нині у центрі уваги. Перші – як відображення очікувань, а друга – сподівань.

Долар/Долар слабкий, але інвестори закладаються, що він стане ще слабшим

Долар нині слабкий. Наразі він має найслабшу за останні два роки позицію проти кошика валют. Проте, інвестори вважають що це ще не остаточне падіння, відповідно, заохочують переглянути ставлення до американської валюти як до відносно безпечного активу. Причина подальшого падіння – позитивні очікування щодо перемоги над пандемією та повернення до нормальної економічної діяльності. Все це відбувається на тлі зростання американського фондового ринку, де Dow Jones Industrial вперше перевищив значення у 30 000.

ВІЙНА ЗА ТІК ТОК/Зірки ТікТок'у – ключовий елемент стратегії боротьби із забороною сервісу в США

Висока політика обходиться бізнесу в грубі гроші. Продовження економічного протистояння між Китаєм та США відбивається на бізнесі. Так, у Пенсильванії розпочався суд між зірками ТikТok та урядом США. На позір все виглядало як рух "простих людей" за своє право заробляти (до слова, грубі гроші) та мати свободу творчості.

Проте, позови були інспіровані одним з технологічних гігантів Китаю ByteDance, батьківською компанією ТikТok. Причина – боротьба американської адміністрації з китайськими технологічними компаніями. У випадку ТikТok було прийнято рішення про придбання цього сервісу американськими компаніями Oracle та Walmart. До цього було прийнято рішення виключити ТikТok з американських магазинів застосунків, що фактично блокувало його роботу.

Судова тяганина в США пов’язана саме з цією забороною. На нинішньому етапі заборона не впроваджується. Відповідно, всі сподіваються на успішне завершення купівлі ТikТok, адже навіть п. Trump відстрочив для ByteDance реченець закриття купівлі до 4 грудня.

ЦІНА БІЗНЕСУ В РОСІЇ/ Органи нагляду за діяльністю фінансових установ вимагають від Deutsche Bank  повністю припинити роботу в Росії

Deutsche Bank стоїть перед вибором, який за своїм масштабом нагадує весь германський епос, а саме, що робити з бізнесом у Росії. Американські регулятори фактично поставили питання руба – або серйозні проблеми на світових ринках, або повна відмова від бізнесу в Росії. Просто штрафами та посиленням контролю за операціями вже відкараскатись неможливо – самі штрафи більше не задовольняють нікого. 

Від Deutsche Bank очікують повного закриття російського бізнесу аж до відмови обслуговувати російських клієнтів поза межами Росії. Це ставить банк у вкрай неприємне становище через те, що подейкують, що вихід на ринки, що розвиваються, відноситься до стратегічних пріоритетів, так само, як і відновлення репутації в усьому світі та відвоювання втраченого положення грізного конкурента таких гігантів як J.P. Morgan та Goldman Saks на Wall Street.

З іншого боку, бажання продовжувати бізнес в Росії виглядає дивно з точки зору бізнесу, адже російські операції (без урахування обслуговування російських клієнтів поза Росією) приносять лише $70 мільйонів – копійки порівняно з $27 мільярдами загального доходу банку.

МИСТЕЦТВО/ Великий бізнес Бродвея сподівається, що щеплення проти COVID-19 прискорить відновлення театрального життя

Театр – це великий бізнес. Нині він один з найбільш постраждалих від пандемії. Але прогноз – позитивний!

Діячі американського театру провели галузеву конференцію Theater Market Summit, де обговорювали, що відбувається, та робили прогнози на майбутнє. Очевидно, що театри раніше літа наступного року на відкриються, хоча точної дати назвати ніхто не може. Проте, попри надію, яку дає близьке створення вакцини, фахівці галузі сподіваються на те, що їм вдасться домогтись прийняття Save Our Stages Act, документу, що дозволить театрам отримати мільйони доларів фінансової допомоги.

Серед загроз для галузі називали великі витрати на додаткові репетиції та загрозу того, що туристи, які становлять значну частку відвідувачів бродвейських театрів, не схочуть їхати до Нью-Йорка. P. Schumacher, голова Broadway League та президент Disney Theatrical прогнозує, що бродвейські театри відкриються восени.

Номінант на нагороду Tony Christopher Jackson сказав, що його колеги очікують буму після пандемії, як це було сто років тому, коли після епідемії "іспанки" розпочались "бурхливі 20-ті", що були добою новаторства у театрі.