Содержание:
  1. З чого почався конфлікт?
  2. Від НАБУ до СБУ: що кажуть в Укроборонпромі?
  3. Хто такий Вадим Гриб?

Всередині березня між акціонерами напівдержавного підприємства "Меридіан" імені Сергія Корольова розгорівся неабиякий публічний конфлікт: приватний акціонер звинуватив топчиновника Укроборонпрому (концерн володіє 50% часткою заводу) Мустафу Найєма в тиску та вимаганні грошей. 

У концерні кажуть: насправді це спроба рейдерства та перешкоджання реформам з боку приватного акціонера. Ближче до кінця місяця конфлікт заграв новими барвами: одна сторона залучила до справи НАБУ, інша звернулась до СБУ.

Чим цінний завод Меридіан та що стоїть за лаштунками конфлікту?

ВАТ "Меридіан" імені Сергія Корольова – київське підприємство, засноване у 1953 році, яке розробляє та серійно виготовляє безпілотні літальні апарати (безпілотники Spectator, що перебувають на озброєнні ЗСУ та прикордонників) та пересувні лабораторії вимірювальної техніки.

Укроборонпром керує 50,0001% державних акцій товариства; ще 40% акцій належать компанії Меридіан Союз, яку контролює співвласник івнесткомпаніі "Тект" Вадим Гриб спільно із сином Романом.

Чим цінний завод? За підсумками 2019 року виручка підприємства склала 115,8 млн грн. У грудні 2020 року Київська торгово-промислова палата назвала Меридіан найкращим експортером року. 

Але особливу цінність має земля – понад 22 га під заводом в середмісті Києва. 

З чого почався конфлікт?

17 березня приватний акціонер Меридіану Вадим Гриб у своєму Facebook розкритикував підготовлений командою концерну законопроєкт №3822 (про корпоратизацію підприємств оборонної галузі). 

Наприкінці січня законопроєкт пройшов перше читання, зараз народні депутати працюють над його підготовкою до другого. 

Також він звинуватив заступника генерального директора Укроборонпрому з управління активами Мустафу Найєма: мовляв, той лобіював призначення директором підприємства свою довірену особу. 

24 березня Гриб повідомив, що його син подав на Найєма скаргу до Національного антикорупційного бюро "за перевищення службових повноважень і вимагання грошей у ході реалізації корпоративної політики на Меридіані". 

Наступного дня представники інвесткомпанії Тект Гриба поширили заяву: чиновник Укроборонпрому вимагав від міноритаріїв хабаря в розмірі $70 000 або надання 10% частки в компанії Меридіан Союз. 

Міноритарії Меридіану домовлялися про повну приватизацію заводу, "що не становить цінності для Укроборонпрому" із ексгендиректором концерну Айварасом Абромавічусом ще влітку 2020 року, випливає з їхньо розповіді. Абромавічус був не проти і запропонував обговорювати деталі з Найємом. Останній готовий був піти на зустріч, якщо 68-річного директора заводу В’ячеслава Проценка (очолює ВАТ з 2002 року) замінять на Сергія Блажевича (директор ДП "Українська авіаційна транспортна компанія" – входить в Укроборонпром), стверджує Роман Гриб.

Завадило планам втручання новоствореного Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України. Віцепрем’єр Уруський наклав вето на передання заводу в приватні руки після скарги Проценка, стверджує Гриб-молодший у поширеній для ЗМІ заяві до НАБУ. 

Та "скориставшись корпоративним конфліктом у ВАТ" Найєм все ж погодив свого кандидата Блажевича з Уруським, йдеться у заяві. Приватні акціонери були не проти, однак на посади фінансового директора та головного бухгалтера вимагали призначити своїх представників. 

Щоб Блажевич "мав стимул керувати ефективно" та підготувати підприємство до приватизації, наприкінці 2020 року вони запропонували йому опціон на 10% акцій, заявляє Гриб. Блажевич спершу запитав, чи можна розділити цю частку з Найємом, а згодом запропонував "отримати від нас фінансову допомогу $70 000", стверджує Гриб-молодший. Щодо останнього пункту ті відмовили. 

Далі, згідно з версією міноритаріїв, на початку лютого Блажевич прислав план виходу з корпоративного конфлікту на підприємстві. 4 березня батько та син були в Укроборонпромі та пропонували підписати меморандум про домовленості – Найєм начебто обіцяє погодити його з головою концерну Юрієм Гусєвим. Однак згодом Укроборонпром провів кілька засідань наглядової ради підприємства без представників ТОВ, пояснює Роман Гриб. 

Від НАБУ до СБУ: що кажуть в Укроборонпромі?

"Концерн вважає це спробою чинення тиску з метою отримання бажаного для приватного акціонера результату", – йдеться у заяві Укроборонпрому від 25 березня. Вони звинуватили компанію Гриба у дестабілізації ситуації на Меридиані і звернулись до СБУ. 

Заступник гендиректора концерну з управління активами Мустафа Найєма написав окремий пост

За словами Найєма, конфлікт довкола Меридіану триває понад 15 років: "Приватна компанія давно хоче виділити свою частку в заводі "Меридіан" – в грошовому еквіваленті або майном. З метою змусити державу провести цей розділ на своїх умовах акціонер робить всі дії, щоб не дозволити привести статут та керівні органи оборонного заводу у відповідність до норм чинного законодавства", – пояснив він.

Зараз завод працює як відкрите акціонерне товариство (ВАТ), хоча така форма підприємництва зникла з правового поля України ще у 2009 році. За словами Найєма, щоб привести діяльність компанії відповідно до законодавства, потрібно внести зміни до її статуту. 

"А для цього потрібно три чверті голосів на загальних зборах акціонерів. Тобто, без голосів обох найбільших акціонерів – держави в особі Укроборонпрому і ТОВ "Меридіан-Союз" – це неможливо", – пояснив він.

Він стверджує, що концерн неодноразово пропонував акціонерам різні редакції статуту, але ті "діють в дусі рейдерів 90-х" та відмовляються брати участь в засіданнях наглядової ради ВАТ та голосувати за внесення змін до статуту на загальних зборах акціонерів.

Хто такий Вадим Гриб?

Гриб-старший був відомим українським політиком та бізнесменом. Він починав свій шлях в російському Тольятті, однак 1995 року переїхав до України та заснував інвестиційну компанію "Тект". Далі Гриб подався в держслужбовці: член ради Нацдепозитарію (2000-2001), голова ради директорів ПФТС, радник прем'єр-міністра на громадських засадах. 2005 року був заступником Анатолія Матвієнка в уряді Криму. 

У 2010-му Гриб був штатним радником голови СБУ Валерія Хорошковського. Потім – керівником групи радників Хорошовського, коли той став віце-прем'єром. 

2007 року Гриб-старший входив до сотні (87 місце) найбагатших людей України за версією журналу "Фокус". 

Водночас в нульові група компаній "Тект" неодноразово звинувачувалася в участі в рейдерських захопленнях. Активно скуповуючи та захоплюючи різні підприємства для перепродажу, Гриб отримав славу найщасливішого та найбільш винахідливого рейдера, писала ЕП в 2013 році. 

Втім, в інтерв'ю 2013 року сам Гриб скаржився на рейдерство з боку держави. 

"Ми три роки буцалися з ФДМ (Фонд держмайна. - Ред.). Потім підприємство передали Укроборонпрому. Яка там оборонка на підприємстві? Лічильники роблять. Йдемо в Укроборонпром до Громова [гендиректор концерну Сергій Громов у 2012-2014 роках], говоримо, що хочемо, щоб підприємство працювало. Але все безрезультатно. Підприємство не працює, а "сидить" на тому, що здає приміщення в оренду". 

У 2014-му балотувався до Верховною Ради від партії Сергія Тігіпка "Сильна Україна" – не пройшов.

2015 року на держслужбу пішов його син. Роман Гриб був призначений начальником управління з питань корпоративних відносин Фонду держмайна, але надовго на посаді не затримався. Повний тезка Романа Гриба також був помічником депутата від ОПЗЖ Тараса Козака, чий бізнес нещодавно опинився під санкціями РНБО.