6 главных вопросов о Мотор Сич, или Как Украина дошла до национализации. Статья от 3.02
Владимир Зеленский и Александр Ярославский (коллаж - Алина Подлесная/LIGA.net)

Що трапилось?

Сьогодні, 4 березня, голова фракції Слуга Народу Давід Арахамія заявив, що наступного тижня Верховна Рада розгляне питання щодо націоналізації Мотор Січ. На початку лютого ми робили детальний розбір, як ситуація довкола підприємства зайшла в глухий кут. Саме час його прочитати.

Що таке Мотор Січ і чим вона важлива? 

Мотор Січ – запорізьке підприємство, найбільша українська компанія з виробництва двигунів для літаків, гелікоптерів, крилатих ракет та газотурбінних електростанцій. Постачає продукцію у понад 100 країн світу. За три квартали 2020 року (останні наявні дані) Мотор Січ отримала 7,68 млрд грн доходу і 930 млн грн чистого прибутку проти 532 млн збитку за аналогічний період 2019 року. Станом на листопад 2020 року на Мотор Січі працює 19 304 працівників. 

У 90-ті на тлі приватизації акції заводу викупив "червоний директор" та народний депутат чотирьох скликань В’ячеслав Богуслаєв. До останнього часу Богуслаєв вважався основним власником заводу. Близько 70% доходу підприємства забезпечували контракти з Росією, та після заборони на торгівлю з країною-агресором, Герою України Богуслаєву довелося шукати інші варіанти. 

Як Мотор Січ (не) опинилася в руках китайців?

У липні 2017 року Мотор Січ та компанія Skyrizon у китайському Чунціні мали заснувати спільне підприємство та побудувати завод з виробництва двигунів та газотурбінних установок, повідомляв тодішній міністр економічного розвитку та торгівлі України Степан Кубів.

Але вже у вересні з’ясувалося: домовленості були значно ширшими. Китайська компанія через низку фірм стала великим акціонером Мотор Січі. СБУ провела низку обшуків, після чого за клопотанням відомства суд наклав арешт на 56% акцій. Справу відкрили за статтями "диверсія" та "підготовка до злочину" – йшлося про можливе виведення технологій та послаблення обороноздатності України. 

Богуслаєв пізніше пояснив залучення китайського інвестора намаганням уникнути краху підприємства. Згідно з держреєстром, на третій квартал 2020 року понад 72% акцій Мотор Січі сукупно володіють сім маловідомих компаній, 5% оформлені особисто на громадянина КНР Він Сіньлея. 

Антимонопольний комітет, куди звернулась Skyryzon, щоб офіційно викупити всі акції у споріднених компаній, не надав дозволу.

Чи правда, що угоді завадила позиція США?

Не можна стверджувати напевне. США публічно виступили проти продажу Мотор Січі китайським інвесторам з серпня 2019 році. Спершу до Києва прибув радник з питань національної безпеки США Джон Болтон, щоб "спробувати переконати українську владу в небезпеці співпраці з Китаєм", прямо не згадуючи про Мотор Січ.  

Через рік "стурбованість США з приводу зловмисних інвестицій КНР в Україні, включно зі спробами Пекіна придбати виробника двигунів Мотор Січ" у розмові з Володимиром Зеленським прямо висловив держсекретар Помпео.

14 січня 2021 року США висловились ще прямолінійніше: додали китайську компанію Skyrizon, яка є покупцем акцій Мотор Січі, до санкційного переліку Міністерства торгівлі США кінцевих споживачів товарів військового призначення MEU. У Вашингтоні вважають, що спроби Skyrizon набути іноземних військових технологій загрожують національній безпеці США, й назвали китайську компанію державною.

Читайте також: На кону Мотор Сич. Как Украина, Китай и США борются за завод Богуслаева

Звідки взявся Олександр Ярославський?

У 2019 році угоду намагалися реалізувати спільно з Укроборонпромом, якому китайська сторона обіцяла віддати в разі успіху 25% акцій підприємства. Але АМКУ не погодив і це: держконцерн ризикував потрапити під санкції США, пояснив згодом рішення ексочільник комітету Юрій Терентьєв.

Компанія DCH Олександра Ярославського вирішила долучитися до китайського інвестора, щоб допомогти отримати акції Мотор Січі у серпні 2020-го. Та фактично замінила в цій схемі Укроборонпром. Дочірня компанія Skyrizon – Beijing Xinwei Technology Group Skyrizon – та DCH Ярославського подали чотири спільні заяви до Антимонопольного комітету для отримання контролю над підприємством. Комітет відмовив.

6 главных вопросов о Мотор Сич, или Как Украина дошла до национализации. Статья от 3.02
Александр Ярославский (фото – пресс-служба DCH)

Восени Ярославський повідомив, що після оголошення співпраці DCH та китайської компанії прокуратура наклала черговий арешт на акції та кваліфікувала додатковий злочин – "державну зраду". У січні 2021-го він двічі ходив на допити в СБУ в якості свідка. 

Через появу Ярославського зіпсувались відносини між китайцями та Богуслаєвим, розповіли кілька співрозмовників LIGA.net, наближених до процесу. Менеджмент заводу зробив все можливе, щоб не допустити проведення зборів акціонерів, скликаних Skyrizon та компанією Ярославського на 31 січня, й до того ж опублікував різку заяву про рейдерство з боку іноземців.

Читайте також: Зачем Ярославскому Мотор Сич, о чем договорились с китайцами, кто против. Ответы DСН

Чому важливі збори акціонерів?

На зборах китайці та Ярославський намагалися змінити статут Мотор Січі й склад наглядової ради. Це дозволило б згодом замінити менеджмент підприємства і отримати над ним фактичний контроль. Завадили кілька обставин.

28 січня Україна ввела персональні санкції проти китайського інвестора Мотор Січ – Ван Цзина та низки пов’язаних компаній. Через день Зеленський підписав указ про розширення санкцій: до Ван Цзиня у санкційному списку приєдналися ще два представники Skyrizon – Ду Тао та Чен Хойшень – та низка компаній. 

29 січня з'явилась оновлена та розширена судова заборона. Суд наклав черговий арешт на акції, які вірогідно належать китайським інвесторам, і фактично заборонив будь-кому будь-які операції з реєстром акціонерів та акціями Мотор Січі. 

На місце зборів приїхала Служба безпеки України для проведення слідчих дій. Збори не відбулись. 

Як відреагували китайці і чим це загрожує? 

Ще до останніх подій китайські компанії та DCH повідомили український Мін'юст: вони звернулись до міжнародного арбітражу з позовом до України на $3,5 млрд. Вони вважають, що Україна порушила міжнародні зобов'язання, закріплені в угоді про захист інвестицій між Україною і Китаєм від 1992 году.  

Потім у Skyrizon відповіли на українські санкції, зазначивши, що вони "необґрунтовані". 

Зрештою, 1 лютого, на санкції відреагувала китайська влада. Китай виступає проти будь-якого уряду, який запроваджує санкції проти китайських компаній. "Сподіваємося, що українська сторона відповідно до юридичних норм забезпечить захист законних прав компаній та інвесторів КНР", – заявили в Міністерстві закордонних справ.

У інтерв’ю HBO, оприлюдненому 1 лютого, Володимир Зеленський пообіцяв, що не дозволить отримати контрольний пакет акцій Мотор Січі жодній іноземній державі, поки він лишається при владі.

6 главных вопросов о Мотор Сич, или Как Украина дошла до национализации. Статья от 3.02
Владимир Зеленский (Фото: пресс-служба президента)