Вчора  представники українського бізнесу звернулись до президента України, Верховної Ради України, Кабінету міністрів щодо економічного стану країни та згубності карантинних заходів для економіки країни та життя людей.

Це звернення підтримали 84 бізнес-об'єднання, зокрема Асоціація платників податків України, БІЗНЕС100, Торгово-промислова палата, ІТ-асоціації, Всеукраїнська аграрна рада та десятки інших асоціацій. Повний текст за посиланням.

Читайте нас в Telegram: проверенные факты, только важное

Представники бізнесу зазначають, що жорсткі заходи, запроваджені для боротьби з поширенням COVID-19, ще дужче поглиблюють економічну кризу країни. Тисячі підприємств та підприємців (за даними Торгово-промислової палати 600 000-700 000) зупинили роботу, мільйони працівників відправлені у відпустки за власний кошт.

З боку бізнесу це – підприємства, які не працюють, не роблять відрахувань до державного бюджету у найближчій перспективі, пізніше – банкрутства. З боку громадян: не маючи грошових заощаджень та не отримуючи заробітну плату, вони будуть вимушені йти до центрів зайнятості в пошуках нової роботи.

Що отримає держава при такому розвитку подій?

Значні недонадходження до бюджетів різних рівнів, навантаження на соціальний фонд, значне погіршення криміногенної ситуації по всій країні та зростання безробіття. Державний бюджет буде потребувати значних коштів для стабілізації ситуації та рятування бізнес-активності, але Україна не має таких заощаджень та резервів.  

Читайте також - Нова економічна криза: наслідки для світу і України

Країна стоїть перед непростим викликом, ми поділяємо занепокоєність та рішучість органів влади пройти через новий виклик з найменшими втратами. Для цього нам необхідно забезпечити стабільність економіки в умовах карантину. Безумовно, людське життя є найвищою цінністю, але треба зважати на те, що падіння економіки теж має свою ціну, вимірювану у людських життях.

Бізнес-спільнота завжди впроваджувала помірковану позицію та виступала за економічне процвітання нашої країни. Просимо розглянути успішний досвід у боротьбі з розповсюдженням вірусної інфекції, насамперед, Південної Кореї,  Швеції, Данії, Нідерландів, Тайваню.

Присоединяйтесь к Instagram Liga.net - здесь только то, о чем вы не можете не знать

Ці держави пішли не шляхом повної ізоляції країни від вірусу та зупинки ділового життя, а шляхом ізоляції груп ризику та вже уражених. Владі добре вдається відстежувати контакти хворих і моніторити режим самоізоляції. Сподіваємося, що наші органи внутрішніх справ на чолі з досвідченим міністром та відповідні служби зможуть впоратися з такою задачею.

Так, тут є всесвітня дилема про обмеження прав людини, але надзвичайні події потребують надзвичайних заходів. Ми повинні зберегти економіку, бізнес повинен працювати і сплачувати податки – всі, як один. Ми повинні підтримувати медицину загалом і медиків, які наразі на передовій війни з вірусом. Ми повинні не припиняти підтримувати наших військових, які захищають інший фронт – нашу незалежність та цілісність. Але, щоб генерувати фінансові ресурси, потрібна ділова активність.

Читайте також - Долар може знецінитися в два рази після кризи. У цьому є свої плюси

Варто зазначити, що у Південній Кореї  не застосовували таких жорстких карантинних заходів. Були скасовані навчання в школах, а працівникам, присутність яких на роботі не була критично важливою, наказали сидіти вдома. Але ресторани та приватні бізнесові заклади продовжили працювати. Країна пішла іншим шляхом - у країні розгорнули 633 пункти тестування, окрім традиційних локацій при клініках, корейці винайшли нову форму перевірки – автомобільну, мобільні пункти тестування, які виявились вкрай ефективними і швидшими за стаціонарні пункти.

І вже зараз можна з упевненістю говорити, що саме масове тестування зупинило поширення епідемії в країні. 

Цікавим є досвід Швеції, яка не стала тотально забороняти в'їзд і виїзд з країни. Там також продовжують працювати школи, бари, ресторани і підприємства, співробітників яких не можна перевести на віддалену роботу, а ЗМІ закликають місцевих жителів подбати не тільки про громадян старше 70 років, але і підтримати малий бізнес, який найбільше страждає від кризи.

Головний принцип шведської моделі полягає у тому, що особи без симптомів, які не належать до груп ризику, повинні мати можливість продовжувати свою звичайну діяльність. Водночас, зараз існує ряд заходів, які допомагають зменшити поширення вірусу - це обмеження роботи шкіл, дитячих садків, обмеження та допомога для груп ризику та ізоляція інфікованих.

Європейські країни все більше замислюються про наслідки жорстких карантинів і одна за одною планують скасовувати жорсткі заходи.

Читайте також - Не хочеться нерозумно померти: влада повинна рятувати не тільки людей, а й економіку

Представники Української Ради Бізнесу пропонують скористатись позитивними досвідом і частково поновити ділову активність з 3 квітня, у жодному випадку не вводячи додаткових заходів і поступово скасовуючи наявні заборони, та впровадити дієві, конкретні кроки для зупинки розповсюдження вірусу. Зокрема, необхідно:

забезпечити широке тестування населення та забезпечити ізоляцію інфікованих. У цьому питанні бізнес готовий надати необхідну допомогу у інфраструктурі та закупівлі тестів;

- забезпечити посилений контроль за інфікованими на самоізоляції за допомогою електронних засобів;

- забезпечити ізоляцію та захист осіб похилого віку з групи ризику;

- запровадити точкові обмеження громадського транспорту для ризикових категорій, зокрема і шляхом скасування пільг для ризикових груп, замість тотальних заборон;

-  провести оснащення медзакладів та захист лікарів, у цьому питанні також представники бізнесу готові надати допомогу;

- перейти від заборони діяльності широкого сегмента бізнесу до заборони виключно окремих секторів, які передбачають великі скупчення людей.

Запровадження режиму надзвичайного стану на цей час не виглядає доцільним, виглядає достатнім режим надзвичайної ситуації у певних областях. Водночас, після публікації відповідного указу це питання має бути додатково розглянуто громадськістю.

Ключове питання в тому, щоб подальший режим карантину або режим надзвичайного стану не шкодив бізнесу та громадянам, не обмежував права на пересування як власним транспортом, так і громадським (окрім ризикових груп), не передбачав примусове відчуження або вилучення майна у юридичних або фізичних осіб та інші недоцільні обмеження. 

Ми розуміємо, що деякі сфери бізнесу будуть вимушені продовжити обмеження своєї діяльності. Для таких сфер варто точково запровадити податкові послаблення на час обмежувальних заходів і періоду нормалізації їхньої діяльності.

Крім того, необхідно реалізувати термінові заходи щодо захисту українського бізнесу від наслідків епідемії та в найкоротші терміни розробити механізм кредитних канікул для фізичних і юридичних осіб, які повинні почати діяти з моменту запровадження карантину в Україні і до подолання епідемії.

Читайте також - Коронавірус і карантин: ми все щось втратимо. Прийміть це

Представники нашої асоціації та всієї коаліції УРБ, до складу якої входять 84 провідні українські асоціації, закликають представників Кабміну, президента та парламенту терміново розглянути запропоновані заходи та невідкладно ініціювати проведення спільного засідання та створення Антикризового центру за участі фахівців КМУ, Офісу Президента, ВРУ, бізнесу, експертів для обговорення і напрацювання плану дій, який забезпечить ефективну протидію епідемії і не зашкодить економіці.